Gehaakte tijdelijke opzet - Breiclub.nl
Gehaakte tijdelijke opzet

Een gehaakte tijdelijke opzet is een opzetmethode, waarbij je op een later moment de steken van de opzet weer “vrij” kan maken om weer mee te breien. Dit kan heel nuttig zijn, denk bijvoorbeeld aan het volledig symmetrisch kunnen maken van een stola.

De gehaakte tijdelijke opzet vind ik zelf erg fijn, omdat hij ook heel eenvoudig en snel weer ongedaan gemaakt kan worden.

Gehaakte tijdelijke opzet stap voor stap

Naast het garen voor je werkstuk en je breinaalden, heb je hier ook een lengte (glad) restgaren in een contrasterende kleur voor nodig en een haaknaald.
Gehaakte-tijdelijke-opzet_2113

1. Maak met het restgaren (roze in het voorbeeld) een schuifknoop en plaats deze om de haaknaald.
Gehaakte-tijdelijke-opzet_2119

2. Pak je breinaald erbij, leg deze op het garen zoals weergegeven en trek een lus op door de lus op de haaknaald. Je haakt als het waren een halve vaste om de breinaald heen.

3. Sla het garen weer om de breinaald heen om de volgende halve vaste om de breinaald heen te haken.
Gehaakte-tijdelijke-opzet_2123

4. Herhaal dit tot je het gewenste aantal steken (lussen) op de breinaald hebt staan.
Gehaakte-tijdelijke-opzet_2127

5. Haak vervolgens nog een kleine ketting van ca. 5 lossen, breek het garen en hecht af.
Gehaakte-tijdelijke-opzet_2129

Nu kan je met het goede garen voor je project beginnen met breien, met de steken op je breinaald als uitgangspunt. In het voorbeeld ben ik na de tijdelijke opzet begonnen met een klein proeflapje in groen.

Steken vrijmaken uit de tijdelijke opzet

Het hele idee bij een tijdelijke opzet is natuurlijk dat deze tijdelijk is. In de volgende stappen laat ik zien hoe je opzet weer ongedaan maakt en de steken weer vrij om verder mee te breien.
6. De kant waar je de gehaakte ketting hebt gemaakt, is het begin. Maak de afhechting los en trek voorzichtig de steken in de ketting uit.
Gehaakte-tijdelijke-opzet_2145

7. Zodra er een steek van de werkstuk zelf vrijkomt, vang je deze op met je breinaald.

Let op: In dit voorbeeld vang ik de steken aan de verkeerde kant van het werk van onder naar boven op. Hierdoor komen de steken verdraaid op de breinaald te staan. Als je de steken van boven naar beneden opvangt, komen ze op de reguliere wijze op de breinaald.
Gehaakte-tijdelijke-opzet_2147
8. Trek voor elke steek je contrastgaren een stukje verder los.
Gehaakte-tijd9lijke-opzet_2147

9. De laatste steek van de naald kan er als een wat gekke halve steek uitzien. Tel je steken om zeker te zijn, dat je het juiste aantal hebt.

En nu kan je aan deze zijde van de werkstuk verder breien! Let er hierbij op, of je steken goed of verdraaid op je breinaald staan:
Gehaakte-tijdelijke-opzet_2254.jpg
Links in deze foto is de juiste manier, rechts staat de steek verdraaid op de breinaald.

Dat is trouwens geen enkel probleem: Brei de verdraaide steken gewoon verdraaid recht (of averecht als je patroon dat aangeeft) om ze weer goed op de naald te kriggen.
Heb jij deze wijze van tijdelijk opzetten wel eens gebruikt?

Claudia
Door

Claudia

op 21 Apr 2018

Zelf wol leren spinnen zou ik erg graag willen doen , voornamelijk om te leren om breiwol te maken van 'hondenwol' ! Bestaat er ergens een goede site of blog hiervoor ?

Reactie plaatsen