Wil je net als ik een prachtige fair isle omslagdoek maken? Een kunstwerk waar je elke dag trots op kunt zijn? Lees dan snel verder. Want het is niet zo moeilijk als je misschien denkt. Met mijn aanwijzingen en jouw doorzettingsvermogen gaat het zeker lukken!
Ik doe de uitleg aan de hand van de pinwheel shawl, de omslagdoek die ontworpen is door Wieke van Keulen. Maar deze uitleg is natuurlijk ook geschikt voor alle andere omslagdoeken. Of een patroon dat je zelf maakt.
Hoe het begon…
Hoe ik met het idee van de fair isle pinwheel shawl begon, beschreef ik eerder in deel 1 die je hier kunt vinden.
De omslagdoek wordt rondgebreid, met een knipbies en met een fair isle motief. Deze drie basisprincipes zal ik in deze blog uitleggen. Aan de slag!
Het begin: heen en weer breien
De omslagdoek wordt rondgebreid. Maar, het begin wordt heen en weer gebreid. Tot er voldoende steken op de naald staan om in het rond te breien.
De omslagdoek wordt gebreid vanaf de onderste punt, middenachter. Je gaat elke naald meerderen. Dus zowel op de rechte als de averechte kant wordt gemeerderd. Als je een patroon gaat inbreien, start je daar ook direct mee. Over het inbreien ga ik straks meer vertellen, nu eerst het meerderen.
Meerderen
Zet drie steken op en brei een naald recht. In de teruggaande naald starten we met meerderen. Brei één steek averecht, een omslag, één averecht, een omslag, één averecht. Vijf steken.
In de rechte naald brei je: één steek recht, een omslag, brei de omslag uit de vorige naald door de achterkant zodat er geen gaatje ontstaat, recht tot twee steken voor het eind, brei de omslag uit de vorige naald door de achterkant zodat er geen gaatje ontstaat, een omslag, één recht.
Hiermee ga je door tot de omslagdoek ongeveer 15 centimeter is. Of beter nog: 20 centimeter. Het kan beter een beetje meer zijn omdat je anders bij het afwerken van de knipbies onvoldoende ruimte hebt.
Rondbreien en knipbies
Nu zet je de steken over op een rondbreinaald. Het meerderen door een omslag te maken kun je nu vervangen door een steek meerderen door het dwarsdraadje tussen steek 1 en steek 2 te breien.
Als je de steken op de rondbreinaald hebt gezet, zet je er aan het eind 6 steken bij op voor de knipbies. Deze steken worden om en om met kleur 1 en kleur 2 gebreid. In de volgende naald brei je de steken in kleur 1 met kleur 2 en andersom. Je krijgt dus een soort dambordje.
Fair isle
Zoals ik eerder schreef, wordt de omslagdoek in de fair isle techniek of inbreitechniek gemaakt. Hiervoor wordt steeds met twee kleuren gebreid. Dit gaat het snelst en makkelijkst, als je draad van de ene kleur over je rechtervinger houdt en de andere kleur over de linkervinger.
Je gaat als het ware traditioneel en continentaal breien combineren. Als je dit nog nooit gedaan hebt, kun je dit oefenen door eerst een kleiner werkstuk te maken, bijvoorbeeld wanten met een ingebreid motief.
Doordat we rondbreien, hoef je alleen maar recht te breien en hoef je niet op de averechte kant steeds na te denken over het patroon. Dat is het grote voordeel van rondbreien!
Zorg dat je als er meer dan drie steken in de ene kleur worden gebreid, je de andere kleur meebreit zodat er geen lange lussen aan de achterkant ontstaan.
Fair isle filmpje
Bekijk het filmpje waar ik laat zien hoe dit fair isle precies eruit ziet:
Doorzetten- 400 steken
Je steken staan op de rondbreinaald. Nu komt het erop aan. Op je doorzettingsvermogen. Want in het begin gaat het snel. Maar je kunt wel nagaan, als je er elke naald twee steken bij krijgt, wordt het aantal steken snel meer. En meer, en meer, en meer. Want de lengte van je shawl moet flink worden. Afhankelijk van hoe groot je zelf bent, maar ook voor kleinere dames is dit nog steeds een heel eind!
Tegen de tijd dat je aan de bies aan de bovenkant bent, heb je zeker een dikke 400 steken op de pennen staan. Dus doorzettingsvermogen is gewenst. Maar je weet waar je het allemaal voor doet!
Knipbies
Tot zover je doorzettingsvermogen. Nu de knipbies. Rondom de hele omslagdoek wordt een bies gebreid om hem mooi af te werken. De bies zit aan de voorkant van de omslagdoek en wordt dan omgeslagen naar de achterkant en daar vastgenaaid.
De bies aan de bovenkant wordt aangebreid. Dus als je omslagdoek voldoende lengte heeft naar je zin, brei je de bies aan. Dan worden alle steken afgekant.
Nu gaan we knippen! Dat klinkt doodeng, maar het valt reuze mee. In principe kun je direct je schaar in je omslagdoek zetten zonder dat het gaat rafelen en of ladderen. Maar voor de zekerheid zigzaggen we de knipbies met de naaimachine.
Naaimachine
Zet de naaimachine op zigzaggen, redelijk breed en de steeklengte op kort. Nu haal je de knipbies twee keer onder de naaimachine door, zodat er twee rijen zigzags-steken naast elkaar ontstaan. Tussen deze twee rijen wordt de omslagdoek doorgeknipt.
Ik hoop dat je niet denkt dat je nu klaar bent, want er komt nog een flinke toegift! Steken opnemen langs de rand en de bies breien. Ik had meer dan 900 steken op de pen voor dit laatste gedeelte. Maar als dit klaar is, is je fair isle kunstwerk klaar!
Heb je nog vragen of wil je je eigen resultaat laten zien? Laat het me vooral weten hieronder in een reactie!
Josephine
op 06 Oct 2014Renée
op 15 Feb 2015Jacqueline
op 14 Oct 2018Marinda Sanguin
op 22 Mar 2015Tiny van der Linden
op 28 Jun 2015Sandra
op 10 Oct 2015Simonne vandenbunder
op 07 Aug 2016Petra matheeuwsen
op 23 Aug 2021