Breien met een knipbies - Breiclub.nl
Breien met een knipbies

Wat is breien met een knipbies? Een knipbies is een bies die 2 panden aan elkaar verbindt. En die je als je klaar bent met breien doorknipt.

Waar dient de knipbies voor?

Deze bies is bedoeld om panden b.v. voorpand, armsgaten en zelfs halsboorden mooi af te werken. Dit wordt vaak gebruikt in de fair isle techniek (inbreien met motieven).

Breien met een knipbies

Hoe brei je met een knipbies?

Ik wilde een spencer breien in fair isle, waarbij ik het voor en achterpand breide op een rondbreinaald. Toen ik bij de armsgaten kwam heb ik gebruik gemaakt van een knipbies om de patronen mooi door te laten lopen.

Eerst kant ik de steken voor de armsgaten af, om in de volgende toer weer 6 of 8 steken op te zetten. Deze steken brei ik in de kleuren van het garen b.v 1 blauw 1 wit. In de volgende naald 1 wit 1 blauw. Ik zet een ringetje bij het begin en einde van de knipbies, zodat ik weet waar mijn knipbies begint en eindigt.

Zo brei ik met de rondbreinaald door tot de V hals, ook daar kant ik eerst de middelste steek af, om vervolgens weer 6 of 8 steken op te zetten. Ook hier weer 2 breiringetjes geplaatst.  Vervolgens rechts en links van de knipbies afgekant bij de v hals zoals in het patroon beschreven staat. Vervolgens bij de schoudernaden alle steken afgekant.

Breien met een knipbies

Nu gaan we de knipbies zigzaggen met de naaimachine. Het is de bedoeling dat we de knipbies daarna door gaan knippen.

Hoe gaan we te werk?

We zigzaggen de knipbies rechts en links van het midden van boven naar onder door. Zorg dat er 4 steken tussen zitten .

Doe dit 2x zodat je zeker weet dat het goed gezigzagt is. Doe dit ook bij het andere armsgat en bij de knipbies van de v hals.

Dan komt het spannendste: de schaar. Knip nu de knipbies door.

Vervolgens neem je de steken naast de bies op om zo een mooi boordje te breien met een rondbreinaald.

Zo kun je ook als je een vest breit op rondbreinaald een knipbies breien tussen de voorpanden. Of bij een omslagdoek waarbij je een knipbies breit daarna afwerkt doorknipt zodat je een driehoek krijgt. Om er vervolgens een mooie rand langs te breien.

Ik vind het belangrijk om de breiringetjes te plaatsen aan beide kanten van de knipbies. En zorg er goed voor dat je de knipbiezen 2x zigzagt. Het is even wennen en spannend bij het doorknippen maar het werk loont zich.

 

Op Youtube en Pinterest vind je veel voorbeelden.

Succes en ga het eens proberen met een proeflapje!

 

Babs
Door

Babs

op 18 Dec 2015

Kun je dit met alle garens doen of werkt het alleen met 100% wol?

Willemien
Door

Willemien

op 11 Sep 2016

Maar hoe werk ik de knipbies aan de binnenkant af?

Reactie plaatsen