Flexibel afkanten op zijn IJslands
Flexibel afkanten op zijn IJslands

Lastig. Je hebt een heel stuk gebreid, en eindigt met een stuk in ribbelsteek of in tricotsteek, wat soepel afgekant moet worden. En wat je ook doet – het blijft maar trekken. Te weinig rek in het afkanten is funest voor de pasvorm.

Dat kan vanaf nu gelukkig anders.  De IJslandse afkantmethode geeft namelijk die rek wel. Ik vond het volgende filmpje op Youtube:

Wat zie je daar gebeuren?

* De rechternaald wordt met draad achter het werk ingestoken, alsof je een averechte steek wil gaan maken.

Alleen steek je de rechternaald dus iets verder, en steekt in de volgende steek in, om die recht te breien. Die haal je daardoor door de eerste steek heen, breit de steek recht, en laat de steek afglippen naar de rechternaald.

Zet dan de steek van de rechternaald terug naar de linkernaald, en herhaal dit proces, vanaf het * tot dat de laatste steek is bereikt.

Dan knip je het draadje af, haal door de overgebleven lus, en hecht de draad verder af.

Waarbij kun je het toepassen?

Denk aan het afkanten van ribbelboorden, waarbij flexibiliteit nodig is.  Ook bij het van boven naar beneden breien van truien, kan deze methode werken om een flexibele afkant te krijgen.

Ik heb het dit weekend geprobeerd bij het afkanten van het boord bij sokken, die teen-omhoog worden gebreid. Na een steek of vier wist ik eigenlijk genoeg: deze methode is niet flexibel genoeg voor het afkanten van een sokkenboord.

Dus: wel voor truien, niet voor sokken.

Weer wat geleerd, want de techniek is zeer de moeite waard!

Reactie plaatsen