Hoe brei ik de afwerking van een v-hals met een rondbreinaald?
Hoe brei ik de afwerking van een v-hals met een rondbreinaald?

Hoe brei ik de afwerking van een v-hals met een rondbreinaald?

Hoe brei ik de afwerking van een v-hals met een rondbreinaald? Lidy vroeg op Facebook: Hoe moet de afwerking van de V-hals zodat ik een mooie punt in de V krijg?

Ik ga ervan uit, dat je het voorpand en het achterpand al in elkaar hebt zitten, en alleen de afwerking van de V-hals nog moet gebeuren. Hierbij ga je steken opnemen voor het boord, om die af te kunnen werken.  Het maakt wel verschil of je dit met lange sokkennaalden doet, of met een rondbreinaald.

 Ik begin met de laatste: de rondbreinaald.

Neem de steken op langs het rugpand. Dan vervolg je met het opnemen van steken aan de linkerkant van de V. Plaats een steekmarkeerder  – het liefst van die kleine plastic veiligheidsspeldjes. Steek die in het werk, en zet hem vast.

Neem dan een steek op in de punt. Plaats een steekmarkeerder achter deze steek. Neem dan steken op langs de rechterkant van de V. Begin dan met het breien van het boord, tot 1 steek voor de steekmarkeerder.

Haal de steek voor de steekmarkeerder af, alsof je recht wil gaan breien. Brei de volgende 2 steken samen, en til dan de afgehaalde steek over de gebreide steek heen. Dan vervolg je met het breien van het boord tot de ronde klaar is.

Het dikgedrukte deel herhaal je dan, tot je halsboord de juiste hoogte heeft. Kant dan de steken af. En vergeet niet om de steekmarkeerders uit je werk te halen.

rondbreinaald

En met sokkennaalden?

Het begin is in zekere zin hetzelfde. Maar doordat je de steken op rechte naalden zet, kan het lijken of de punt wat gaat trekken. Dit komt uiteindelijk goed, zodra de steken zijn afgekant.

Neem steken op langs het rugpand voor de hals, en zet die op een naald.

Neem dan steken op langs de linkerkant van de V, maar stop ongeveer 10 steken voor de punt wordt bereikt. Zet die op een naald.

Vervolg dan met het opnemen van de steken langs de linkerkant van de V; 10 steken voor de V, 1 steek in de punt, en 10 steken langs de rechterkant van de V hals. Die komen ook op 1 naald. Je hebt dus 21 steken op naald 3

En dan als laatste de overige steken, neem die op langs de rechterkant van de V hals. Zet die op een naald.

Brei in boordsteek: naald 1 en 2.

Naald 3:

Brei de eerste 9 steken in boordpatroon. Haal dan de volgende steek recht af, brei 2 steken samen, en til de afgehaalde steek erover. Brei de volgende 9 steken in boordpatroon.

Naald 4: Brei in boordpatroon

In de volgende rondes worden naald 1, 2 en 4 gewoon in boordsteek gebreid. In naald 3 worden de drie middelste steken samengebreid, zoals in de toer hierboven wordt beschreven, en voor en achter de puntsteek brei je dan telkens 1 steek minder als de toer ervoor.

Uiteindelijk kant je de steken af. Bij het afkanten zie je dan, dat de punt in de V zich netjes heeft gevormd.

Aas A Spekman
Door

Aas A Spekman

op 21 Oct 2016

Ik heb een mannen slipover met v hals, maar weet niet hoe het op een mooie punt uit moet komen

Reactie plaatsen