Bizarre breisels van Club Geluk - Breiclub.nl
Bizarre breisels van Club Geluk

Een boekbespreking deze week, en wel van een apart boek dit keer. Club Geluk, en het geheim van de gebreide ham & meer bizarre breisels.

Dat is de titel, en het boek doet haar naam zeker eer aan. Een ham. Gebreid. Heel eerlijk: je moet er maar op komen. Zelf vind ik ham hartstikke lekker, en al helemaal op pizza of op brood, of zo uit het vuistje. Voor mij op dit moment verboden, op last van de dokter.

Maar de foto nodigt uit, zeker met het gebreide mes, op de broodplank, om een virtueel plakje af te snijden.

Bizarre-breisels-2

Dat doen we dus maar… en kijken eens in het boek.

Club Geluk

Club Geluk bestaat uit Barbara Löhnen en Marieke Voorsluijs. Sinds 2004 hebben zij zich gespecialiseerd in het breien van extreme dingen, die de mens gelukkig maken. Van Barbara wordt geschreven, dat zij slapend breit, en breiend slaapt. (dat zou ik wel eens willen zien – want dat is mij nog nooit gelukt)

Na de inleiding volgt een hoofdstuk, waarin de eerste beginselen in de  haak- en breitechniek wordt uitgelegd. Tussen de hoofdstukken door vind je zo nu en dan enkele pagina’s met reclame – die ze wat mij betreft beter achterin het boek hadden kunnen clusteren, of gewoon weglaten. Ik weet het – inkomsten zijn ook belangrijk, maar het ondermijnt voor mijn gevoel het leesplezier van dit boek.

De projecten

We beginnen klein, met handtasbreisels.

Lippenstift, een zonnebril, allemaal gebreid. Ook een flesje parfum wordt beschreven. Grappig om te zien, en zeker leuk om bijvoorbeeld restjes op te gebruiken, en ze te maken voor een surprise.

Dan komt het hoofdstuk binnen breisels. Nu wordt het interessant! Een platenspeler, een televisie met testbeeld, een plant en een ouderwetse koekoeksklok! De platenspeler zou ik direct cadeau doen aan mijn broer – die menig uurtje spendeert als DJ bij RTW (de locale omroep van Waddinxveen). Hij draait regelmatig nog platen op vinyl, en zelfs 78 toeren platen; die uit de platenkast van mijn vader komen.

En dan de plant… die is net zo zielig als de twee planten die ik in mijn woonkamer heb staan. Alleen voor mijn twee planten, staat deze zeker op het lijstje om te maken.

Bizarre-breisels-1

Daarna volgt er een hoofdstuk met breisels voor feestjes. Denk aan champagne, gebak, en een vaas met bloemen. Absoluut apart – en tussen de bloemen zitten echte kunstwerkjes.

In het hoofdstuk mannelijke maaksels vind je onder meer een zaag, met houtblok, en een broodje burger. De halter en sneakers sturen de mannen met een geste richting sportschool… maar of dat wil werken? Geen idee. Het is in ieder geval heel leuk om te zien, en ook om te maken.

Met het hoofdstuk Veilige verslavingen heb ik nu echt helemaal niks. (ik rook niet, koffie drink ik met mate en Tony’s vind ik niet lekker. Sorry) Alleen die mok, met I love Breien erop… die wil ik hebben! Eigenlijk zou iedere breier die moeten willen hebben…. En de cocktail, met de flamingo…die is geniaal.

Bizarre-breisels-3

Dan komen we bij het hoofdstuk ontbreiten. Nee, het is geen typefout. De ham op de broodplank, het ontbijt wordt netjes geserveerd op serviesgoed met Delftsblauwe bloemen. De theepot, jam enne… pindakaas. (da’s een jeugdtrauma). De foto van het gebreide ontbijtservies vind ik echt heel mooi.

Afgesloten wordt met de teltekeningen.

Mijn mening:

Een superleuk boek in mijn optiek, waar ik te zijner tijd echt dingen uit ga maken.

De patronen zijn helder beschreven; duidelijk, en ditzelfde geldt ook voor de werktekeningen.

Alleen de reclamepagina’s zou ik clusteren aan het einde van het boek; die vind ik zelf persoonlijk een beetje storend.

Van mij krijgt het boek 4 ½ van 5 sterren. Ik hoop dat dit de dames niet afschrikt om een vervolg te schrijven, want ook een goed breiboek is in staat om zichzelf te verkopen. En dat is met dit boek zeker gelukt.

Van kaft tot kaft telt het boek 130 pagina’s.

Het boek kost €19,99 en is te koop via de website van Club Geluk.

Marieke
Door

Marieke

op 06 Nov 2015

Hoi Bianca, Bedankt voor je leuke recensie! En voor je aardige woorden en goede feedback. Ik wilde je wat vertellen over de advertenties; als je die leest zie je dat het geintjes zijn vol brei grappen en grollen. Het zijn dus geen echte advertenties, maar van die mooie oude exemplaren zoals je vroeger zag, maar dan met leuke teksten van nu om wat te lachen gedurende het breien :) groeten van Marieke

Reactie plaatsen