Baby Truitjes breien: alle tips, tricks, ins & outs
Baby truitjes… Lekker klein, dus snel (toch?) Het leek mij in ieder geval een stuk beter te doen dan truien voor volwassenen. Ik breide zelf een truitje, en probeerde hem op mijn tweeling uit. Ik leg je graag uit hoe ik dit deed, waar ik tegen aan liep, en wat ik een volgende keer anders zou doen.
Zwanger? Breien!
Ik neem je terug naar ruim een jaar geleden… Ik had net ontdekt dat ik zwanger was, en tja, waarschijnlijk net als alle (nog niet) moeders die breien, had ik hier enorm naar uitgekeken, omdat ik nu eindelijk al die schattige baby spulletjes mocht breien. Maar ik had die eerste tijd eigenlijk helemaal geen zin om te breien! Alles leek veel en veel te moeilijk.
Flax (Light) Sweater – http://www.tincanknits.com/pattern-SC-flaxlight.html
Toen zette ik maar de Flax Light op, met Cotton Merino van Drops. Dat leek me wel te doen. Enthousiast begon ik. Als het maar even lukte ging ik breien. Het begin ging echt heel erg snel. Ik dacht toen echt dat hij binnen een paar weken af zou zijn…
Het begin is even een lastiger stukje, maar het is prima te doen, en hierna wordt het alleen maar makkelijker. De ontwerpster van de Flax heeft er een blog over geschreven, met grafieken en foto’s. Dan kan je precies zien hoe het moet. De link vind je hier: https://blog.tincanknits.com/2013/10/25/lets-knit-a-sweater/
Opzetten
Je begint aan de hals van het truitje, op een rondbreinaald. In het Engels heet dit een Yoke, maar dit betekent gewoon ‘hals’. Het lijkt heel ingewikkeld, helemaal met al die afkortingen en cijfertjes. Daarom geef ik je graag wat tips. Ook toepasbaar op andere Engelstalige patronen!
Om te beginnen is het goed om te kijken welke afkortingen er zijn, en wat ze betekenen. Als je er niet uit komt, kan je het beste de term even in Google typen; vaak komen er dan al heel veel filmpjes en blogs met uitleg tevoorschijn. Als je eenmaal de afkortingen snapt kan je het patroon stap voor stap volgen.
Bij deze trui is het erg belangrijk dat je het echt precies zoals het er staat doet. Ik heb echt af en toe flink na zitten denken, want ik vond dat het echt niet kon kloppen. Maar het klopt wel. Neem het stap voor stap, en dan kom je er wel.
Maten
Een ingewikkeld deel van veel breipatronen, en dus ook deze, zijn alle cijfertjes. Allemaal verschillende, tussen haakjes, en het lijkt bijna hogere wiskunde! Wat moet je daar nou allemaal mee? Alle cijfertjes staan voor aantallen steken van verschillende maten. Dus kijk goed welke maat je wil gaan breien, en kijk dan in welke positie alle cijfertjes voor deze maat horen te staan. Ik heb de kleinste maat gemaakt, dus ik gebruikte bij alles het eerste cijfer van de reeks. Om het makkelijker te maken kan je van tevoren al jouw benodigde cijfertjes omcirkelen, onderstrepen, of op een andere manier benadrukken.
Want mag ik je een geheim vertellen? Stiekem zijn die cijfertjes wel heel erg handig. Want daardoor kan je telkens checken of je goed zit met het patroon. Heb je het juiste cijfertje, en hetzelfde aantal steken? Dan zit je goed.
Saai
Toen ik een stukje op weg was met mijn truitje, kwam ik er achter dat ik niet één, maar twee baby’s verwachtte! Oeps, wat nu? Ik dacht toen nog: ach, geeft niet, het gaat zo snel, ik brei er wel twee!
Ahum. Ik heb het truitje wel heel leuk op de aankondiging van mijn zwangerschap gebruikt, maar een tweede is er nooit gekomen. Nadat je de hals hebt opgezet, en vervolgens de mouwen van het lijf hebt gescheiden, is het namelijk alleen maar recht breien. Niet eens zo heel lang, hoor, het valt best mee. Maar helaas verveel ik me snel, dus bleef dit ook weer liggen.
Het grote probleem was dat ik me verveel als ik alleen maar recht en recht hoef te breien. Dit loste ik uiteindelijk op door ook een strook in een andere kleur te breien, waarna het een stuk sneller ging. Toen was het gauw af.
Eindelijk af!
Uiteindelijk is het truitje heel mooi geworden. Het zat erg mooi en lekker, en ik vond het best te doen om voor elkaar te krijgen. Het truitje is erg makkelijk om aan te trekken bij een baby. Dit was ook meteen een grote zorg voor mij toen ik er aan begon! Maar gelukkig is de hals lekker ruim, waardoor het niet lastig was om over de hoofdjes te krijgen.
Verschillende maten en varianten
Erg leuk aan dit patroon is ook dat het in heel veel maten te maken is. Daardoor kan je eenzelfde truitje voor de papa, mama, broer, zus, etc. breien. Mits je je natuurlijk niet verveelt na eentje, net als ik…
En mocht je niet de juiste dikte garen hebben voor de Flax Light? Er is ook een dikkere Flax variant. Handig toch!
Ik ben zeer benieuwd of we nu de komende tijd weer meer Flax truitjes zullen gaan zien hier. Wanneer begin jij aan de jouwe? Of als je er geen zin in hebt, wat houdt je tegen?