#1 Gebreide auto
Met de stijgende gasprijzen pakken wij er met liefde een extra gebreide sjaal of trui bij om aan te trekken, maar dat je niet alleen jezelf met warm materiaal kunt omhullen, bewijzen verschillende wildbreiers die hun auto kostelijk versieren met een verscheidenheid aan patronen en kleuren. Zo zette Ria van De Breicaravan in 2013 een wedstrijd op poten en breide zij zelf met tachtig bollen wol van honderd gram een heuse jas voor haar auto. Een duurzame manier om warm de winter door te komen en de grauwe buitenlucht een vrolijke noot te bezorgen.
#2 Gebreide boom
Objecten met een ronde vorm zijn bij uitstek geschikt om een breisel omheen te maken. Je hoeft enkel de omvang van het object te meten en de gewenste hoogte en je kunt thuis op de bank je gang gaan met verschillende kleuren. Wij zijn fan van dit over the top breiproject, omdat het ons inspiratie heeft gegeven voor onze eigen tuin. Wat is er nou leuker om een bontgekleurde versiering rond je boom te plaatsen op het moment dat het najaar de weelderige bloemen en planten in de tuin in een winterslaap sust?
Wist je dat wildbreien in het Engels yarnbombing wordt genoemd? Het vermoeden bestaat dat deze manier van street art in 2005 is ontstaan in Houston, Texas. De wilbreiersgroep Knitta Please versierde de stad om verspilling van breiwerkjes tegen te gaan en de stad op te vrolijken.
#3 Gebreide sjaal
Dit breiproject lijkt niet zo bijzonder. Menig breiliefhebber breit van tijd tot tijd een sjaal, maar is dit ook een sjaal van meerdere kilometers? Het gebeurt vaker dat breiliefhebbers de titel van ‘langste sjaal’ op hun naam willen schrijven. Deze titel is dan ook al verschillende keren van eigenaar veranderd. Momenteel zijn zorginstelling Oktober en haar cliënten de trotse titeldragers van de langste sjaal van Nederland. De, momenteel, langste sjaal van Nederland is ruim 7,7 kilometer lang. Niet alleen cliënten van de zorginstelling hebben geholpen met het verkrijgen van de titel, maar ook vrijwilligers, familie en dorpsbewoners hebben meegeholpen. De Engelse zeggen niet voor niets: ‘It takes a village.’ Wij van De Breiclub zijn benieuwd of het record binnenkort verbroken gaat worden door een nieuwe groep ambitieuze breiliefhebbers.
#4 KNIT CamBRIDGE project
Dat breien niet enkel rustgevend is, maar ook mensen samenbrengt bewijst het KNIT CamBRIDGE project. Dit project werd in 2009 opgezet door Sue Sturdy om de bewoners van Cambridge te herinneren aan de geschiedenis die de stad heeft met de textielindustrie. Cambridge en omgeving staat namelijk bekend als hoofdproducent van wol. Mensen van over de hele wereld hebben meegeholpen met het realiseren van een ‘jas’ voor de brug in Cambridge. Binnen een jaar werd het project afgerond en wij moeten zeggen dat het aardig gelukt is.
#5 23 gebreide kleutertjes
Een project dat zeker niet in onze over the top breiprojecten mag ontbreken, is een breiproject dat een glimlach op een ieders gezicht tovert. Aan het begin van de coronacrisis zaten hele schoolklassen thuis. Dit was niet alleen voor de kinderen vervelend, maar ook voor de juffen en meesters. Juf Ingeborg uit Haarlem, die graag knutselt, besloot daarom haar kleuterklas te breien. Dat leverde 23 gebreide kleutertjes op, allemaal met hun eigen uiterlijk prachtig weergegeven in een poppetje van om en nabij tien centimeter. Een hartverwarmend gebaar dat zowel de ouders als de kinderen konden waarderen.
Lijkt wildbreien jou een leuke manier om legaal de omgeving mooier te maken? Wij van De Breiclub kunnen het initiatief van wildbreiers alleen maar toejuichen en wie weet komen we met een breipatroon om de boom in onze tuin ook eens op te vrolijken!