Tudor Roses van Alice Starmore - Breiclub.nl
Het boek Tudor Roses van Alice Starmore

Het boek Tudor Roses van Alice Starmore staat al heel lang op mijn verlanglijstje. De eerste druk van 1998 raakte uitverkocht en werd niet herdrukt.

Maar, de vraag naar het boek bleef. Met als gevolg dat Tudor Roses op Ebay werd aangeboden voor meer dan $200,00!

De kans dat dit boek van mijn verlanglijstje af kon, was daarmee verkeken… dacht ik! Ik deel het goede nieuws met je vandaag.Tudor Roses van Alice Starmore

In de Vogue Knitting Winter 2013 / 2014 stond een interview met Alice Starmore, “The Renaissance of a Legendary Book”. Over de wedergeboorte van het boek Tudor Roses, in 2013. Ik ben meteen gaan Googlelen: voor de “schappelijke prijs van € 39,95” is het boek “gewoon te bestellen” bij Bol.com. Helemaal blij heb ik het boek direct besteld.

Deze versie van het boek heeft een harde kaft, imposante afmetingen, een herziening van de gebruikte garens en kleuren en nieuwe, prachtige foto’s.

Geschiedenisboek met breipatronen

Tudor Roses is een boek met breipatronen. Maar het is ook een bijzonder geschiedenisboek.

Dat het thema voor dit boek de Tudor Dynastie zou zijn, was al gauw besloten. Gedurende het onderzoek dat Alice Starmore deed, kwam ze een boekje tegen waarin wordt het volgende over King Edward is geschreven:He also left behind daughters, but they do not concern us”.

De geschiedenis heeft inmiddels uitgewezen hoe ver van de waarheid deze uitspraak was!!

Het is deze uitspraak die Alice Starmore ertoe heeft geleid om de focus te leggen op 14 prominente vrouwen in de Tudor Dynastie. Gebaseerd op hun strijd en hun levens zijn de ontwerpen gemaakt.

 

De karakters in Tudor Roses van Alice Starmore

Het boek begint met een beschrijving van de Tudors, met daarbij een stamboom. De stamboom plaatst de 14 vrouwen, die bepalend zijn voor dit boek, in de Tudor dynastie.

Ieder hoofdstuk begint met een beschrijving, alsof deze geschreven is door de vrouwen zelf. Hierdoor wordt het persoonlijk en voelt het bijna alsof je erbij bent. Daarna volgt het uitgebreide breipatroon.

Lady Mary

Tudor Roses van Alice Starmore

“Yesterday I was a princess, fit to marry a king. Today I am declared the king’s bastard, wanted by nobody. Everything has been taken away from me.”

In het gedachtengoed van Lady Mary heeft Alice Starmore een omslagdoek ontworpen, 65 cm breed en 146 cm lang.

Op het eerste oog lijkt het een omslagdoek in 4 kleuren. Niets is minder waar; om deze omslagdoek te breien, zijn 9 kleuren nodig.

Mary, Queen of Scots

Tudor Roses van Alice Starmore

“Sleep is impossible. I have watched the darkest hours pass on and now the sky begins to lighten. They will come for me soon.”

In de eer van Mary, Queen of Scots, heeft Alice Starmore een vestje ontworpen. In groen en blauw, hetgeen verwijst naar Schotland. Met rouches, maar niet te veel. Met goudkleurige knopen, die als het ware status meegeven aan het vestje.

Margaret Beaufort

tudor roses 5

 

“I was very young when I bore Henry, my only son; the age of thirteen is far too soon to bear a child, and I knew after the birth that I could never hope for another. But one son was sufficient, and the blood of the House of Lancaster lives on through him.”

Het patroon dat Alice Starmore heeft ontworpen is sober, eenvoudig en stijlvol. De trui sluit met knoopjes aan de achterkant, met een halsje dat gelijk is aan de voorkant. Daarmee kan dit ontwerp zowel als trui maar ook als vest gedragen worden.

Moeilijkheidsgraad

De patronen in Tudor Roses van Alice Starmore zijn niet geschikt voor iemand die begint met breien. De veelvoud aan kleuren en breitechnieken die ze verwerkt, maakt van ieder patroon een uitdaging.

Zo ook voor de patronen in dit boek. Daarbij is het een Engelstalig boek, hetgeen het er niet makkelijker op maakt.

Van het wensenlijstje af

Het boek Tudor Roses van Alice Starmore staat niet langer op mijn verlanglijstje. Het boek heeft een prominente plek in mijn boekenkast gekregen. Omdat het een uniek, bijzonder boek is. Waar je inspiratie uit haalt en waar je in een verloren uurtje doorheen bladert. Om je mee te laten nemen naar de tijd van de Tudor Dynastie.

 

Heb jij zo’n boek op je verlanglijstje staan? Of heb je een vergelijkbaar boek weten te bemachtigen, waar je heel trots op bent? Ik hoor het graag!

 

Carmen
Door

Carmen

op 23 Jun 2014

Wauw, wel bijzonder dat je het nu eindelijk in je kast hebt staan. Mooie uitdagende patronen staan erin zeg!

marialli
Door

marialli

op 25 Jun 2014

Een tijdje geleden hoorde ik van een boek waar alleen maar wanten in stonden. Met de mooiste patronen. Op internet gezocht, was het in een mum van tijd uitverkocht en ook dit boek ging voor heel duur bij Ebay over de toonbank. Fantastisch vond ik het toen ik hoorde dat er een herdruk kwam. In Juni was het zover. Latviesa Cimdi kwam in herdruk 300 pagina´s met de mooiste wanten. De moeilijkheidsgraad zit in de dunne wol waarmee de wanten worden gebreid. Je kan kiezen uit simpelere patronen en heel moeilijk met veel kleuren. Ik heb de herdruk inmiddels binnen en ben nu op zoek naar de juiste wol.

Marijke
Door

Marijke

op 26 Jun 2014

Hallo Marialli, dank je wel voor je verhaal!!! Ik zal het boek eens opzoeken, je hebt me nieuwsgierig gemaakt!! Ik hoop dat je de juiste wol kunt vinden.

Reactie plaatsen