Anniken Allis, Beaded Lace knitting - Breiclub.nl
Boekrecensie: Anniken Allis, Beaded Lace knitting

Boekrecensie: Anniken Allis, Beaded Lace knitting. Een boekreview dit keer, en dan ook nog een Engelstalig boek. Beaded Lace knitting van Anniken Allis om precies te zijn. Kantbreien met kraaltjes.

Toen ik te kennen gaf, dat ik haar boek wel wilde reviewen nam de uitgever contact met mij op. Of ik het niet erg vond dat het boek beschikbaar werd gemaakt via Google Books. Lezers hebben dus wat te kiezen: het boek is dus als E-book beschikbaar via Google Books, en als paperback. (onder meer via Bol.com). Omdat Google Books het boek koppelt aan je e-mail account blijft het boek ook beschikbaar. Goed punt. Spaart papier, en je kunt de teltekeningen net zo groot maken als je wilt.

Ik heb met aandacht het boek gelezen, moet ik zeggen. Het boek valt in zekere zin in twee delen te verdelen. Het eerste bevat een introductie: wie Anni is, waar ze vandaan komt, en hoe dat haar breiwerk in de eerste jaren van haar breileven heeft beinvloed. Daarna haar verhuizing naar het Verenigd Koninkrijk, en de invloed van kant (laceknitting). Ze is zich hier in gaan specialiseren, omdat het haar fascineert. En terecht.

Dan volgt er een deel uitleg. Ze geeft met duidelijke foto’s aan hoe je in kantbreien moet meerderen, of minderen, hoe je een lifelijn aanlegt, diverse manieren om op te zetten, en een brok aan belangrijke informatie over proeflapjes maken, blocken (opspannen dus) en steekverhouding. Ze geeft ook een advies over vervangende garens, als je het garen wat in het boek wordt gebruikt niet kan vinden. Dit geldt ook voor de kralen.

Opzetmethodes

Bij de opzetmethodes vallen mij er een paar op: de breiende opzet – maar dan gekabeld – die staat op mijn lijstje om een keer te proberen. Daarnaast de gehaakte provisional cast on, de invisible cast on (onzichtbare opzet), en twee opzetmethodes voor ronde kantgebreide doeken. Er valt in dit deel al heel veel te leren!

Afkantmethodes

Bij de afkantmethodes behandelt Anni er drie: de Russische afkantmethode, de 3 naalds afkantmethode en de handgenaaide afkantmethode. Hier mis ik zeker de flexibele afkantmethode, waarin je een omslag tussen de steken mee afkant, voor een flexibeler rand, en de gehaakte afkantmethode, waar je de rand afhaakt, met een gespecificeerd aantal lossen ertussen. Wat de 3 naalds afkantmethode in het boek deed, was mij een vraagteken, maar later bij de patronen zag ik, dat ze er ook een ajour vestje in had staan. Verklaart een hoop, maar dat had ik toch niet direct verwacht.

Daarnaast volgt nog uitleg over verkorte toeren, en het inhaken van kralen. En voor je het weet, bevind je je in het tweede deel: de patronen.

Anni’s patronen zijn ingedeeld per level. 1 is de makkelijkste, 3 is de moeilijkste. De foto’s die genomen zijn, zijn met behulp van een model, en plat, soms een uitsnede van het patroon om te laten zien waar de kraaltjes zich gaan bevinden. Het werken met kraaltjes is echter niet verplicht, maar altijd een optie.

Anniken Allis, Beaded Lace knitting

De teltekeningen zijn duidelijk, en professioneel opgezet. De beschrijvingen zijn duidelijk, en dat maakt het geheel een feest om mee te werken. Complimenten aan Anni en het team.

Over de patronen; ook ik heb mijn favorieten, en patronen uit het boek die mij minder liggen. Persoonlijk vind ik Adelaide, Martha en Helena prachtig om te zien. Als ik de tijd krijg ga ik Arianna maken – dit is een ronde shawl, en ik heb daar ook heel mooi garen voor in huis van Dutch Wool Diva. Dat is echt een plaatje.

Over het geheel genomen is mijn conclusie: Anni en haar team hebben heel hard gewerkt, en in duidelijke foto’s en helder taalgebruik een handzaam boek neergezet, waar ze enorm trots op mag zijn. Van mij krijgt ze 4 ½ van 5 sterren, omdat, zoals ik al eerder schreef, een paar dingen mis.

Reactie plaatsen