Hoera sneeuw!
Hoera sneeuw!

Altijd als er sneeuw valt, voel ik mij weer even kind. Leuke herinneringen aan sneeuwballen gooien, sneeuwpoppen maken en sleetje rijden.
Tegenwoordig denk ik ook: even de wolwas doen!
Wist u dat u uw wollen kleding en wollen tapijten heel gemakkelijk in de sneeuw kunt reinigen. Tapijten legt u in de sneeuw, u stapt erop en wrijft de sneeuw over het kleed. Daarna draait u het kleed om en herhaalt u aan de andere kant. Schud de sneeuw eraf en herhaal, indien nodig. In slechts enkele minuten is het vloerkleed helder en schoon. Neem vervolgens het schone kleed mee naar binnen om aan de lucht te laten drogen.

Voor wollen kleding geldt hetzelfde. In principe is 100% wol zelfreinigend en is gewoon luchten vaak voldoende. Maar ligt er verse sneeuw, dan kunt u de kledingstukken eens echt lekker opfrissen.
Leg uw wollen truien, vesten, sokken en handschoenen in de schone sneeuw en doe er wat sneeuw overheen. Als het nog sneeuwt, laat u het gewoon een half uurtje liggen.
Zijn er plekken die u speciaal wilt opfrissen, bijvoorbeeld de manchetten of de binnenkant van de kraag, wrijf er dan met wat sneeuw overheen. Schud de sneeuw eraf en herhaal dit proces totdat u tevreden bent.

Wilt u het kledingstuk gewoon wat opfrissen, schud het dan na een half uur tot een uur af, zodat de meeste sneeuw er af is gevallen en laat het binnen verder drogen. Ik laat mijn vesten en truien altijd liggend drogen, zodat ze mooi in model blijven.
Uw wollen kleding zal opgefrist zijn en heerlijk ruiken. En ook belangrijk de wol zal hierdoor niet vervilten.
Denkt u nu “ik hou mijn wollen kleding het liefst aan als het zo koud is”, dan kunt u natuurlijk uw wollen kleding ook op andere manieren opfrissen of wassen.
Wol is antibacterieel en dat is te danken aan de lanoline. Lanoline is een natuurlijk vet dat voorkomt in de wol van schapen. Het heeft zelfreinigende eigenschappen, want wanneer een wollen kledingstuk vochtig wordt, wordt de lanoline gedeeltelijk omgezet in lanoline-zeep. Daardoor wordt de wol weer schoon. U kunt het kledingstuk dus ook buiten hangen als het mistig is of in de badkamer wanneer het daar vochtig is.
Wilt u het wollen kledingstuk toch wassen, kijk dan altijd op het label en als u zelf wollen kledingstukken breit of haakt, bewaar dan het label van de bollen wol. Op het wasvoorschrift vindt u de juiste instructies voor het reinigen van het kledingstuk.
Er zijn namelijk veel verschillende wolsoorten die allemaal op een andere wijze gereinigd moeten worden. Mag het kledingstuk in de wasmachine, kies dan voor het wolwasprogramma en kies een geschikt wolwasmiddel.
Heeft uw machine geen wolwasprogramma, kies dan een lage temperatuur (koud of 30°C) en een lage centrifugeersnelheid (tot maximaal 900 toeren per minuut)
Een wolwasmiddel is milder voor de was dan een wit- of bontwasmiddel. Er zit bijvoorbeeld geen bleekmiddel in, ze zijn pH-neutraal en bevatten geen enzymen. Die kunnen namelijk natuurlijke vezels zoals wol aantasten. Ze produceren meer schuim om de wrijving tussen kledingstukken te beperken.
Staat er op het label, dat uw het kledingstuk met de hand moet wassen, dan gelden dezelfde regels: koud of lauw water gebruiken, gebruik een speciaal wolwasmiddel en laat tien minuutjes weken. Spoel goed uit en druk zachtjes het water uit het kledingstuk en laat het liggend drogen.
Al deze manieren zorgen ervoor dat u zolang mogelijk van uw wollen kledingstukken kunt genieten.
Wat is favoriete manier van wollen kleding reinigen en heeft u als eens kledingstukken in de sneeuw gelegd?

Reactie plaatsen