Workshop Stephen West - Breiclub.nl
Workshop Stephen West

Eens in de zoveel tijd vind ik het leuk om een workshop te volgen. Om nieuwe technieken te leren, of om meer te weten te komen over hoe andere mensen bepaalde dingen doen. Onlangs volgde ik daarom de workshop Colorplay the Westknits way! workshop met Stephen West bij Ja, Wol in Rotterdam. Dit is trouwens een ontzettend leuke wolwinkel met een groot assortiment aan natuurlijke vezels, handgemaakte of -geverfde garens, fair trade garens. Kan ik absoluut aanraden.

Als je een beetje bekend bent met het werk van Stephen, dan weet je dat hij een meester is in het combineren van kleur en textuur tot excentrieke maar draagbare stukken. Prachtige voorbeelden hiervan zijn Exploration Station, Color Craving, Esjan en de Askews Me Sweater. Tijdens deze vier uur durende workshop heeft hij ons zijn filosofie uitgelegd en zelf laten experimenteren met kleuren, texturen en het combineren van garens.

Workshop Stephen West - 2

Stephen merkte terecht op dat iedereen qua kleur zijn voorkeuren heeft, waar vaak automatisch naar gegrepen wordt. Ook zijn er op dezelfde manier diverse kleuren, texturen etc. waar we steevast snel voorbij lopen: “Niet mijn kleur”, “te druk” enzovoorts. Het is zijn streven om niet langer “no” tegen van alles te zeggen, maar een “yes” breier te zijn.

Een te felle kleur? Gebruik het als accentje! Een te wilde textuur? Gebruik het met mate voor dat beetje extra. Iets niet je kleur? Gebruik het dubbeldraads met iets anders om het een geheel nieuw effect te geven.

Ook verschillende technieken zoals het breien van een punniksteek randafwerkingen (in strepen!) en verkorte toeren passeerden de revue.

Workshop Stephen West - 3

Wat voor mij zo interessant is, is dat dit werken vanuit kleur en materiaal ene hele andere aanpak is, dan ikzelf doorgaans gebruik. Ik bedenk een ontwerp, werk het op papier uit en brei het daarna aan de hand van dat patroon. De aanpak van Stephen bestaat uit een verzameling garens, een idee voor een vorm en dan gaan breien. Pas tijdens het breien wordt besloten wat het voor item wil of gaat worden.

Niet alleen de materie zelf maakte deze workshop zo interessant. Stephen West is een ontzettend charismatisch persoon, die zijn publiek makkelijk boeit met zijn verhalen over allerhande breiavonturen. Voeg daarbij de prettige omgeving van Ja, wol, de lekkere thee en brownies die eigenares Saskia erbij serveerde en je hebt een uitstekend recept voor een goed bestede zondagochtend.

Een ding is zeker: ik heb voldoende inspiratie opgedaan om weer vele nieuw ontwerpen uit te werken!

Workshop Stephen West_4

Carmen
Door

Carmen

op 07 Jun 2015

Wat leuk dat je hierbij was Susanne! Had het via de Instagram van Ja, Wol gevolgd. Lijkt me echt heel bijzonder om een workshop van Stephen bij te wonen, bedankt voor het delen van een paar tips!

Susanne
Door

Susanne

op 07 Jun 2015

Het was inderdaad ontzettend leuk, ik kan het je zeker aanraden!

Reactie plaatsen