arrow_drop_up arrow_drop_down
20 september 2017 

Sokkenrenovatie

Tijd voor sokkenrenovatie: Een jaar of 10 geleden heb ik me eindelijk gewaagd aan sokken breien. Ik heb toen een aantal paren gebreid omdat ik ervaring wilde op doen. Zo breidde ik ook sokken voor onze oudste dochter. Nu kwam ze kort geleden haar paar sokken weer inleveren. Het waarom zag ik meteen. Er zaten een paar knollen van gaten in de zool. 

Ze vroeg of er nog iets aan gedaan kon worden. Na een inspectie zag ik dat het geen groot probleem moest zijn. De vraag was alleen met welk garen. Het antwoord was dat de kleur niet belangrijk was. Het waren huissokken.

Geeft niet als het iets heel anders wordt was haar antwoord. Desnoods paars. Dus ben ik in de restantenbak gedoken.   Allemaal zeer luid vloekende kleuren. En dat zag ik weer niet zitten. Als ik iets aflever moet het wel op iets lijken. Dus hier maar even over nadenken.

Ik ben toen maar begonnen met alle wolletjes sorteren. Katoen bij katoen. Sokkenwol bij sokkenwol. Restanten voor geknutsel. En wat vind ik nu in de verkeerde bak. Een halfje van de originele sokkenwol. Hoera niet verder zoeken. Ik kan beginnen. Nadat ik natuurlijk alles weer netjes heb opgeruimd.  

Sokkenrenovatie

Maar hoe pak je nu een sokkenrenovatie aan. Daar heb ik even over nagedacht en ik wist het. Je zet een lifeline.

Levenslijn in het Nederlands. Dit betekent dat je een draad trekt door een toer steken. Je neemt daar een afwijkende kleur voor. Gewoon omdat het beter werkt.

Daarna knip je het gedeelte dat stuk is kort boven de lifeline af. Nu moet je goed opletten. Het gedeelte dat boven de lifeline uitsteekt moet je uithalen. Bij mij gaf dat nog wel wat problemen. De sok was onder de zool iets vervilt. Dus heel rustig uithalen. 

Nadat alle toeren waren uitgehaald heb ik alle steken die op de lifeline stonden over gezet op korte naaldjes. Ik brei sokken altijd op 5 korte naaldjes. Voor mij werkt het beter. 

 Sokkenrenovatie

Helaas bleek dat ik meer moest uithalen want de zool was op meerdere toeren nog heel dun. En achterbreien is dan noodzakelijk. Maar als je dan eindelijk weer vooruit mag breien van jezelf ben je ook heel snel klaar met een halve sok.

Een ook sok twee heb ik op deze manier gerenoveerd. Nu heeft ze dus weer een paar sokken voor een koude herfst of winteravond. En de koude avonden zijn dit jaar vroeg.  

Sokkenrenovatie

Over de schrijver
Mijn naam is Elly van Velzen. Ik ben geboren in 1951. Ook heb ik een echtgenoot waar ik al bijna 45 jaar lief en leed deel. Samen hebben we 3 dochters en ook 3 legale schoonzoons. Zij hebben ervoor gezorgd dat wij nu 5 kleinzoon en 1 kleindochter hebben. Ik heb leren breien in de 1e klas van juf Bokkie. Haar echte naam was juf van Stijn. Ze was een strenge juf en wij moesten breien met wit katoen en stalen, kromme breinaalden. Het ging mij best makkelijk af maar hoge cijfers heb ik nooit gekregen. Dit lag meer aan de sociale status van mijn vader dan aan mijn breiwerk. Sindsdien ben ik eigenlijk verslaafd aan handwerken. Het haken is later geleerd op de lagere school. En het naaien heb ik van mijn moeder geleerd. Zij naaide en breide alle kleding voor ons kinderen. Ik vind het een eer om te mogen bloggen.
Jolanda

Door

Jolanda

op 20 September 2017

Mooi opgelost. Mijn man heeft altijd de hielen van de sokken kapot . Die wrden dan maar gestopt want zover uithalen, nee...... nieuwe sokken hiel en teen met dubbele draad breien..

Akkelien

Door

Akkelien

op 20 September 2017

Wow, knap gedaan! Ik heb 't ook eens gedaan. Ik had jaren terug lange kousen gebreid voor m'n vader voor bij het Fries kostuum. De hielen waren helemaal lelijk geworden, toen heb ik de hele voet eraf gehaald en opnieuw gebreid. Mijn moeder had ook nog het oorspronkelijke garen, dus dat kon ook mooi. Een hele klus en ook wel spannend, maar toch wel de moeite waard, want het waren lange kniekousen!

Elly van Velzen

Door

Elly van Velzen

op 11 October 2017

Die friese kniekousen voor mannen vind ik geweldig. Ik wilde dat ik er een patroon van had. Blij dromen Elly

Liesje Hoekstra

Door

Liesje Hoekstra

op 9 February 2018

Ik moet paar gebreide sokken renoveren, nog nooit gedaan. Wat bedoel je met achterbreien van versleten zool en hoe doe je dat? Graag je hulp groet Liesje

Reactie plaatsen

Meedoen met de Mystery Blanket '19? Start: 1 december 2019

Maak een breideken of een haakdeken in het thema Butterflies. Kies nu jouw kleurenpakket!