Het rijgen van kraaltjes ZONDER naald - Breiclub.nl
Overige inspiratie
Babette Nijhof
Overige inspiratie
2 min
5

Het rijgen van kraaltjes ZONDER naald

2 min
5

Het rijgen van kraaltjes aan een draadje ZONDER naald. Heel graag doe ik mee aan de mystery blanket. En in de opdracht van deze maand gaan we kraaltjes rijgen en punniken. Heel erg leuk, maar die kraaltjes aan een draadje rijgen is een ramp!

Draad splitst… en het duurt veel te lang naar mijn zin. Er zijn al veel tips gegeven hoe je het beste een kraaltje kan rijgen. Nat maken en dan draaien en dan een kraaltje plaatsen, maar dat duurt erg lang en je draad gaat enorm pluizen.

En een plakbandje plaatsen… dat lukt bij mij al helemaal niet.

Maar ineens had ik een helder moment! Ooit heb ik bij de kleuters ook strijkkraaltjes geregen en aangezien kleuters niet echt handig zijn met naald en draad. En ik zag de bui al hangen dat ik iedere seconde een draadje door de naald moest rijgen. Dus heb ik de draadjes voorbereid door ze te hangen in kaarsvet.

Hang het draadje in de kaarsvet en je hebt een instant- naald.

Hoe doe je dat? En wat heb je nodig.

Benodigdheden:

  • Waxine lichtje of een verjaardagskaarsje (ik heb geen waxinelichtjes in huis, maar dat is wel het makkelijkst)
  • Lucifers
  • Bescherm je werkplekje, in mijn geval een placemat
  • Een doekje, kan bv. Wc papier/keukenpapier.
  • Draad en kraaltjes
  • Bordje van steen niet van papier…. 😉

Stap 1 Het-rijgen-van-kraaltjes-1

Leg alles klaar. Kaarsje aan. Een waxinelichtje is veel makkelijker, dan heb je je handen vrij. Laat het even branden zodat er een plasje kaarsvet ontstaat. Dat heb je nodig. We gaan geen draad in de brand zetten.

Bij een los kaarsje heb je 1 hand om je draad te sturen en dan heb je echt een ondergrond nodig waar het kaarsvet op mag vallen. In mijn geval een oud bordje.

Stap 2 Het-rijgen-van-kraaltjes-2

Als je een waxine lichtje al een tijdje hebt branden, dan kan je het draadje in de kaarsvet dopen! Mag best een stukje zijn, 3 cm is best handig. Gelijk met je vingers het draadje strak draaien. Het kaarsvet koelt snel af en het moet nog vloeibaar zijn, dus je krijgt het aan je vingers. Je krijpt zo het overtollige kaarsvet eruit.

Met een los kaarsje (zoals ik) drup het kaarsvet op je draad. Wees snel. Ik kon mijn brandende kaarsje op het bordje leggen…. (pas op! Een brandje is zo gebeurd; dus wees voorzichtig!!)

Stap 3 Het-rijgen-van-kraaltjes-3

Kaarsvet is snel hard, haal de stukjes kaarsvet eraf door te draaien in de richting van de draad, de kant op dat het niet splijt.

Stap 4Het-rijgen-van-kraaltjes-4

Rijgen maar… mocht je kaarsvetlaagje breken of iets anders. Weer dopen in het kaarsvet en ga met dezelfde draad verder. Je hoeft niet te knippen.

Ik had op deze manier op een snelle manier alle kraaltje geregen. En dacht dit is handig voor de breiclub.

Veel rijgplezier! En veel leesplezier! 

Tot de volgende blog.

Groetjes

Reacties
Categorieën