Het rijgen van kraaltjes ZONDER naald - Breiclub.nl
Het rijgen van kraaltjes ZONDER naald

Het rijgen van kraaltjes aan een draadje ZONDER naald. Heel graag doe ik mee aan de mystery blanket. En in de opdracht van deze maand gaan we kraaltjes rijgen en punniken. Heel erg leuk, maar die kraaltjes aan een draadje rijgen is een ramp!

Draad splitst… en het duurt veel te lang naar mijn zin. Er zijn al veel tips gegeven hoe je het beste een kraaltje kan rijgen. Nat maken en dan draaien en dan een kraaltje plaatsen, maar dat duurt erg lang en je draad gaat enorm pluizen.

En een plakbandje plaatsen… dat lukt bij mij al helemaal niet.

Maar ineens had ik een helder moment! Ooit heb ik bij de kleuters ook strijkkraaltjes geregen en aangezien kleuters niet echt handig zijn met naald en draad. En ik zag de bui al hangen dat ik iedere seconde een draadje door de naald moest rijgen. Dus heb ik de draadjes voorbereid door ze te hangen in kaarsvet.

Hang het draadje in de kaarsvet en je hebt een instant- naald.

Hoe doe je dat? En wat heb je nodig.

Benodigdheden:

  • Waxine lichtje of een verjaardagskaarsje (ik heb geen waxinelichtjes in huis, maar dat is wel het makkelijkst)
  • Lucifers
  • Bescherm je werkplekje, in mijn geval een placemat
  • Een doekje, kan bv. Wc papier/keukenpapier.
  • Draad en kraaltjes
  • Bordje van steen niet van papier…. 😉

Stap 1 Het-rijgen-van-kraaltjes-1

Leg alles klaar. Kaarsje aan. Een waxinelichtje is veel makkelijker, dan heb je je handen vrij. Laat het even branden zodat er een plasje kaarsvet ontstaat. Dat heb je nodig. We gaan geen draad in de brand zetten.

Bij een los kaarsje heb je 1 hand om je draad te sturen en dan heb je echt een ondergrond nodig waar het kaarsvet op mag vallen. In mijn geval een oud bordje.

Stap 2 Het-rijgen-van-kraaltjes-2

Als je een waxine lichtje al een tijdje hebt branden, dan kan je het draadje in de kaarsvet dopen! Mag best een stukje zijn, 3 cm is best handig. Gelijk met je vingers het draadje strak draaien. Het kaarsvet koelt snel af en het moet nog vloeibaar zijn, dus je krijgt het aan je vingers. Je krijpt zo het overtollige kaarsvet eruit.

Met een los kaarsje (zoals ik) drup het kaarsvet op je draad. Wees snel. Ik kon mijn brandende kaarsje op het bordje leggen…. (pas op! Een brandje is zo gebeurd; dus wees voorzichtig!!)

Stap 3 Het-rijgen-van-kraaltjes-3

Kaarsvet is snel hard, haal de stukjes kaarsvet eraf door te draaien in de richting van de draad, de kant op dat het niet splijt.

Stap 4Het-rijgen-van-kraaltjes-4

Rijgen maar… mocht je kaarsvetlaagje breken of iets anders. Weer dopen in het kaarsvet en ga met dezelfde draad verder. Je hoeft niet te knippen.

Ik had op deze manier op een snelle manier alle kraaltje geregen. En dacht dit is handig voor de breiclub.

Veel rijgplezier! En veel leesplezier! 

Tot de volgende blog.

Groetjes

Hermien
Door

Hermien

op 08 Oct 2015

Geweldige tip en zoals altijd wanneer je informatie krijgt heerlijk en geeft het prettig gevoel

Marjolein van Bers
Door

Marjolein van Bers

op 13 Oct 2015

En dat geeft mij een heerlijk gevoel. Dank je wel! ;)

Corrie
Door

Corrie

op 07 Dec 2015

Dank je Marjolein voor deze gouden tip, ik ga hem gebruiken heb vele waxinelichtjes in huis.

Manja
Door

Manja

op 18 Aug 2017

Lees nu de tip van het kaars vet en ben daar heel blij mee. Dank je wel.

Yvonne
Door

Yvonne

op 11 Dec 2018

Deze tip zocht ik al jaren.. Had net besloten mijn armbanden weg te gooien. Nu ga ik kijken of ik ze een tweede leven kan geven. Zou een mooi kerstkado zijn..Leuk om deze site terecht te komen. Ik zocht eigenlijk house of yarn in Heiloo.

Reactie plaatsen