Haken is gezond, 5 redenen - Breiclub.nl
Haken is gezond!

Haken is gezond! De volgende keer dat jullie je haaknaald pakken en je partner, kinderen, huisdieren of wie dan ook begint te zuchten, dan roep je heel hard: Hé, ik werk aan mijn gezondheid. Haken is namelijk goed voor je. 

Haken is gezond!

Dat wisten wij natuurlijk allang. We zijn niet voor niets verslaafd.

Om de buitenwereld te overtuigen, heb ik tien gezondheidsredenen voor jullie op een rijtje gezet. En een aantal daarvan zijn zelfs wetenschappelijk bewezen. Deze week heb ik de eerste vijf voor jullie op een rijtje gezet. De volgende keer volgen de overige vijf.

10 redenen waarom haken de gezondheid bevorderd (deel 1)

 1. Haken bevordert je gevoel van eigenwaarde

Een laag gevoel van eigenwaarde maakt dat jij je minder waard voelt dan anderen. Het zorgt ervoor dat je last hebt van depressieve klachten en sombere buien. Bij een lichamelijk of psychisch ziektebeeld kan het gevoel van eigenwaarde afnemen, omdat de patiënt zich vaak hulpeloos voelt en niet in staat is om te doen wat hij normaal wel doet. Een laag gevoel van eigenwaarde verergert vaak het ziektebeeld, waardoor je in een vicieuze cirkel terecht komt.

Haken is gezond

Haken bouwt het gevoel van eigenwaarde op. Het zorgt ervoor dat je keuzes maakt op basis van je eigen persoonlijke voorkeur (welk project ga je doen, voor welk garen kies je, welke kleuren gebruik je, etc.). Wanneer je een nieuwe steek leert of een project afrond, dan voel je je trots. Ook helpt de waardering van anderen bij het zien van een afgerond project bij het boosten van je gevoel van eigenwaarde.

2. Haken zorgt voor afleiding

Haken is gezond

De beste manier om om te gaan met je ziekte is soms afleiding. Even ergens anders aan denken. Haken zorgt hiervoor. Je richt je op je project, moet regelmatig tellen en hebt dus geen tijd om te piekeren.

3. Haken is mindfulness

Haken is gezond

Mindfulness betekent dat jij je bewust bent van het hier en nu. Afstemmen op het heden is een andere vorm van afleiding, alsmede een middel om je lichaam en geest te kalmeren. Mindfulness is een vorm van therapie die gebruikt wordt als behandeling voor een groot aantal psychische aandoeningen. Haken kan worden gebruikt als instrument om je te richten op het hier en nu en niet af te dwalen.

4. Haken geeft serotonine vrij 

Haken is gezond

Wetenschappelijke studies suggereren dat repetitieve activiteiten, zoals haken, serotonine vrijgeven in het lichaam. Serotonine verhoogt de pijngrens. Ook spelen hogere serotoninelevels een belangrijke rol bij het verminderen van depressieve klachten. Psychiaters schrijven vaak medicatie voor die de aanmaak van serotonine in je lichaam stimuleren voor het behandelen van een depressie. Haken is een veel natuurlijker manier om aan extra serotonine te komen.

5. Haken is kleurrijk

Haken is gezond

Er is veel bewijs beschikbaar dat suggereert dat kleuren de genezing bevorderd van lichamelijke en psychische ziekten. Kleurtherapie wordt gebruikt bij de behandeling van depressie, verslavingen, eetstoornissen en zelfs bij darmproblemen. Garen is beschikbaar in alle kleuren van de regenboog. Het gebruik van bepaalde kleuren kan je stemming veranderen en je gezondheid verbeteren.

Haken is gezond

Hang deze lijst op je koelkast en verwijs ernaar bij zeurende gezinsleden.

De volgende keer volgt deel 2.

Marja
Door

Marja

op 05 May 2016

zo waar! Heel mooi beschreven

Reactie plaatsen