Genieten van garen - etagere met wolletjes - Breiclub.nl
Maak zelf een etagère voor het prachtig tentoonstellen van je favoriete wolletjes

Maak zelf een etagère voor het prachtig tentoonstellen van je favoriete wolletjes

Je herkent het vast wel: het genieten van garen, al die mooie wolletjes in prachtige materialen en fraaie kleuren. Het is eigenlijk ontzettend zonde om deze veilig weg te bergen tegen de invloeden van UV licht, geurtjes, stof, huisdieren en ongedierte. Zo is het lastig genieten van al die wollige pracht….

Waarom eigenlijk niet een wissel-tentoonstelling van je favoriete garens op je favoriete plek neerzetten?

Het regelmatig “omschudden” van de wol stash heeft ook zo z’n voordelen. Het ontmoedigd motten en zo kunnen wij ook nog eens van al het garen genieten als we met andere dingen dan haken en breien bezig zijn.

Daarom wil ik je vandaag laten zien hoe je zelf een etagère kan maken voor het prachtig tentoonstellen van je favoriete wolletjes!

Etagère maken

Materialen

Genieten van garen

Je hebt nodig:

  • 3 borden / schotels in varierende afmetingen
  • 2 bekers, kopjes, glazen of ijs coupes
  • Een kitspuit met Polymax (bouwmarkt)
  • Lineaal
  • Schaaltje met zeepsop
  • Beetje keukenpaper

In deze tutorial gebruik ik borden en bekers die ik bij de Hema heb gekocht. Als je echter een etagère met een meer brocante uitstraling wilt, is de kringloopwinkel de aangewezen plek om goed te slagen. Hier is immers vaak een grote variatie een borden met bloemen, gouden randjes en fraai glaswerk te vinden.

Ik gebruik graag Polymax lijm in plaats van een lijmpistool. Polymax heeft namelijk als groot voordeel, dat je het weer los kan halen als het niet direct goed gaat. Ook kan je met deze kit de lijmnaden mooi glad afstrijken, dit maakt het resultaat erg mooi met minder moeite!

Stap voor stap

1. Begin met het goed afwassen van je borden en bekers. Je wilt ze schoon en goed ontvet hebben, om de lijm goed te laten hechten.

Genieten van garen

2. Pak het grootste bord en meet nauwkeurig af waar het midden is. Als je dit op het bord aangeeft met potlood, dan zijn de markeringen later makkelijk weg te poetsen.

3. Pak een beker erbij en breng kit aan op de bovenrand.

4. Draai de beker om en zet hem omgekeerd op het grote bord. Let op dat je hem goed in het midden zet. Gebruik eventueel de lineaal om het na te meten. In dit stadium kan je de beker nog een beetje op de goede plek duwen als dat nodig is.

5. Druk de beker zachtjes aan.

6. Maak je vinger nat met een beetje zeepsop en strijk (terwijl je de beker aan blijft drukken) de aansluiting tussen de beker en het bord glad. Gebruik het keukenpapier om je vingers af te vegen.

7. Herhaal stappen 2 t/m 6 voor het bord in de middenmaat. Laat het geheel na minimaal 2 uur uitharden. Na 4 uur is de Polymax volledig uitgehard, je kan het wel eerder hanteren, als je voorzichtig bent!

Genieten van garen

8. Nu gaan we de etagère verder afmaken: neem het kleinste bordje, draai deze om en meet aan de onderkant waar precies het midden is.

9. Pak de middenmaat bord-met-beker erbij en breng lijm aan op de bodem van de beker.

10. Draai het geheel om en zet de beker in het midden van het kleinste bordje. Zachtjes aandrukken en strijk de lijmnaad af zoals eerder als de vorm van je beker dat toelaat. In mijn geval is dat niet mogelijk, is niet erg gelukkig, want dit zal je uiteindelijk toch niet zien.

11. Herhaal stappen 8 t/m 10 om de grootste maat boord-met-beker bovenop het middelste bord te bevestigen.

12. Alles nu minimaal 4 uur uit laten harden. Hierna kan je je etagère omdraaien, hij is klaar!

Genieten van garen

Genieten van garen

Tip

Als er wat lijm aan het bord of je beker is blijven zitten is dat niet erg. Polymax droogt op als een soort transparant rubber. Het is mogelijk om dit na het uitharden gewoon met je nagels weg te krabben als het op plekken zit waar je het niet wilt.

Ik zie graag jouw zelfgemaakt etagère met wolletjes!

Bep
Door

Bep

op 28 Jan 2019

leuk. Ga er een maken voor n de camper om mijn bolletjes die ik nodig heb bij elkaar te hebben. Gehaakte tas er over als we rijden. Hoef ik niet steeds de hele breitas uit het kastje te halen. Bedankt voor het idee

Reactie plaatsen