Gehaakte kleedjes
Gehaakte kleedjes

Nee, nu niet meteen weg scrollen, dit onderwerp is een stuk interessanter dan je denkt! Want door gebruik van verschillend materiaal in verschillende diktes en kleuren, kun je er veel meer mee dan alleen op tafel leggen. En aan het eind komt er nog een klein patroontje, bijvoorbeeld voor een onderzetter. Ik heb die een paar keer gehaakt, in compleet verschillende garens, om het effect te laten zien.

De traditionele witte kleedjes

We kennen de gehaakte kleedjes natuurlijk vooral nog van vroeger, toen ze, bijna allemaal in het wit op elk kastje en tafeltje lagen. En natuurlijk op de rugleuning van de fauteuil, want de bekleding mocht niet vet worden van haren die maximaal één keer per week gewassen werden. Af en toe werden ze gewassen in blauwsel en opnieuw opgespannen.  In oudere handwerkboeken en –tijdschriften vind je hier nog heel mooie patronen voor. Een paar heb ik er wel gehaakt, meestal in een kleurtje, want eigenlijk zijn ze erg leuk om te maken. Meestal is elke toer anders, maar wel in een bepaald ritme, dus haakt het lekker weg. Maar ja, wat doe je er dan mee?

Nu heb ik van deze kleedjes ook al heel leuke creaties gezien, o.a. door ze op te spannen in een ring en als mandala op te hangen, of twee dezelfde te verstevigen op een diep bord, zodat ze een wat gebogen vorm krijgen, dan met de holle kanten op elkaar met een lampje of lichtjes ertussen zijn ze ook weer mooi met de kerst bijvoorbeeld. Of naai meerdere verschillende kleedjes aan elkaar tot een speelse loper op tafel.

Soms vind je een patroontje in een andere vorm dan de bekende ronde, en deze ligt nog steeds af en toe op tafel (zelf gehaakt een aantal jaren geleden):

Creatieve toepassingen

De oudere patroontjes van kleedjes zijn zoals gezegd nog steeds leuk om te maken. Maar ja wat doe je er dan mee? Hier komen een paar voorbeelden:

Met veel dikker garen zou hetzelfde kleedjes ook een vloerkleed kunnen worden, en dat staat super mooi nu we weer grotendeels harde vloeren in huis hebben. Zelf ben ik er aan een begonnen, moet alleen nog even goed zoeken of ik ergens meer van dit garen heb, en verzinnen wat ik er mee doe als dat niet zo is. Dit was een wollen garen van 60 m per 50 gram, dus dan heb je wel heel wat bollen nodig voor een kleed van een beetje formaat. Ik haak met haaknaald 4,5 mm, heb intussen 5 hele en 2 halve bollen gebruikt, en hij is nu zo’n  70 cm in doorsnee.

Haak je hetzelfde kleedje met (ongeveer) hetzelfde garen en haaknaald, maar dan in een kleurtje of meerdere kleurtjes, of een verlopende kleur, dan is het effect al weer heel anders. En zou je ‘m ook heel mooi in een ring kunnen spannen en aan de wand hangen. Of eventueel voor een raam als ie niet te groot is. Of hang onderaan touwtjes met kralen en veren en maak er een dromenvanger van. Of naai ‘m op dat saaie effen kussen dat op de bank ligt.

Je kunt natuurlijk ook de uitdaging aangaan om ‘m in heel mini te haken, met heel dun garen en haaknaald, dan wordt het kleedje een stuk kleiner en is het geschikt voor een poppenhuis bijvoorbeeld.

Een wat creatiever voorbeeld is een vest dat ik ooit maakte voor mezelf, ik breide een soort van sjaal, die te kort werd, daar naaide ik aan beide kanten een stuk van de lange kant op elkaar voor mouwen en zocht er vervolgens een combinatiekleur bij en een haaknaald. Ik haakte eerst een toer vasten rond de opening in het midden en vervolgens begon ik ergens in het midden van zo’n kleedjespatroon te haken rond die vasten tot ik vond dat het lang genoeg was.

Het patroontje

Gebruik garen naar keuze en een haaknaald die bij het garen past. De witte en rose-met-witte heb ik gehaakt met wol (Unni) en een haaknaald van 3 mm (ik haak vrij los), en dat levert een mooie onderzetter-maat op. De grootste is met zo’n textielgaren en haaknaald 10 mm ongeveer 28 cm geworden. De kleinste met Wonderfil Fruitti en haaknaald 1 mm is klein genoeg ( 3 cm) dat het een oorbel zou kunnen worden.

Toer 1: 6 vasten in magische ring/2e losse vanaf de naald (6)

Toer 2: 2 vasten in elke steek (12)

Toer 3: 1 vaste, 2 vasten in volgende steek, herhaal (18)

Toer 4: 2 vasten, 2 vasten in volgende steek, herhaal (24)

Toer 5:  3 vasten, 2 vasten in volgende steek, herhaal (30)

Toer 6: 4 vasten, 2 vasten in volgende steek , herhaal (36)

Toer 7: 5 vasten, 2 vasten in volgende steek, herhaal (42)

Toer 8: 1 halve vaste,* 4 lossen, sla 1 steek over, halve vaste in de volgende steek, herhaal vanaf * tot einde van de toer, de laatste halve vaste komt in de eerste.

Toer 9: 2 halve vaste tot midden van het eerste lossenboogje, *5 lossen, 1 hv in volgende lossenboogje, herhaal vanaf *, de laatste halve vaste komt in de halve vaste net voor het eerste 5-lossenboogje.

Hecht af en werk de draadjes weg.

Veel haakplezier, enne… misschien toch eens neuzen in de oude patroontjes van je oma of oudtante of op de rommelmarkt snuffelen…

Corina van Krieken – van den Hoofdakker

De Handwerktuin

Corrie Boonstra
Door

Corrie Boonstra

op 29 Feb 2020

Geweldig mooi om dit te zien en te lezen. Ook ik houd van kleedjes haken 🧶 daat word je toch helemaal blij van

Tilly van Soli gen
Door

Tilly van Soli gen

op 30 Sep 2020

Ik heb heel veel garen om kleedjes te haken

Ria Scheltens
Door

Ria Scheltens

op 06 Jul 2020

Mijn vraag is: Zijn de gehaakte kleedjes ook te koop? Zo ja wat zijn de kosten. Ik heb n.l. belangstelling voor die grote ronde.( rechts met punten) Ik hoop graag iets van U te horen?

Grace
Door

Grace

op 11 Nov 2020

Ik zou het wel voor je willen doen. Heb wel wat patroonboekjes maar weet niet of dit model er bij is.

Gerda
Door

Gerda

op 28 Jul 2020

Hoi, Ook ik ben op zoek naar gehaakte kleedjes, of iemand die ze voor mij tegen een vergoeding wil haken. In de kleur zwart. Mijn oma heeft er voor haar overlijden 1 voor mij kunnen haken maar ik zou er zo graag meer willen.

Grace
Door

Grace

op 11 Nov 2020

Ik wil het wel doen.

Dineke
Door

Dineke

op 02 Aug 2020

Geweldig dit doet me denken aan mijn grootmoeder, ze was in de tachtig en haakte allen maar ronde kleedjes want anders kon ze niet meer.......😉😉

Reactie plaatsen