Sokken haken, een kwestie van durf! (4/4) - Breiclub.nl
Sokken haken, een kwestie van durf! – De hiel en het been (deel 4/4)

Sokken haken, een kwestie van durf! – De hiel en het been (deel 4/4)

In het eerste deel van de serie hebben we de materialen besproken. Mocht je dit gemist hebben, dan vind je hier deel 1.

In deel twee hebben we een begin gemaakt met de sok, en de teen gehaakt. De link naar dat blog vind je hier.

In deel drie hebben we de voet gehaakt, en het eerste deel van de hiel. Vandaag het laatste stuk: de hiel & het been!

 

Sokken haken: de hiel

Nu gaan we verder met het keren van de hiel en het been.

Vorige week zijn we gestopt op de helft van de hiel. Daar gaan we nu dus mee verder.

Als je goed kijkt, zie je naast de “begin en halverwege steekmarkeerders”,  een hele ris steekmarkeerders, aan weerskanten van de hielflap. 18 – 20 – 22 stuks in totaal om precies te zijn (afhankelijk van de maat die je aan het haken bent).

Als je daar de 8 overgebleven steken bij optelt, dan kom je op 26 – 28 – 30. Klopt je telling? Mooi! Dan gaan we nu haken.

Haak 1 losse om te klimmen, en de goede kant voor…

Haak dan in elke vaste 1 vaste. Dus op de 8 vasten die je hebt, haak je ook 8 vasten.

begin hielkeren1

Nu zit er wat ruimte tussen de haaknaald en de eerste steekmarkeerder aan je linkerhand. Neem voor de steekmarkeerder een lus op, alsof je een vaste wil gaan haken.

Neem nog een lus op, precies op de plaats waar de steekmarkeerder zit. Haak deze twee vasten samen en trek goed aan. Er mag namelijk geen gaatje komen te zitten: keer het werk.

 

Patroontoer

Haak 1 losse om te klimmen, haak dan in elke vaste 1 vaste. Neem voor de steekmarkeerder een lus op, alsof je een vaste wil gaan haken. Neem nog een lus op, precies op de plaats waar de steekmarkeerder zit. Haak deze twee vasten samen. Trek goed aan. Keren.

 begin hielkeren2

Deze patroontoer herhaal je tot je 2 plus 2 steekmarkeerders over hebt. Dit zijn de twee steekmarkeerders die begin en halverwege aangeven, plus aan weerskanten een steekmarkeeerder voor de hiel.

Blijf ondertussen wel de steken tellen!

sokken haken

 

De laatste twee vastentoeren voor de hiel wijken een heel klein beetje af: Haak 1 losse om te klimmen, haak dan in elke vaste 1 vaste.

Neem voor de steekmarkeerder een lus op, alsof je een vaste wil gaan haken. Neem nog een lus op, precies op de plaats waar de steekmarkeerder zit. Neem dan achter de steekmarkeerder nog een lus op. Haak deze drie vasten samen. Trek goed aan, keren.

 laatstehieltoer

Als je dat gedaan hebt, ben je weer terug op het totale aantal steken van: 52 – 56 – 60 steken.

 

Setup voor het been

3 lossen (=1e stokje) Haak 1 stokje in elke vaste tot de markeerder die het begin van de bovenvoet aangeeft. Je hebt dan totaal 26 – 28 – 30 stokjes.

Vervolg:

voor 52 en 60 st: 1 st, *haak 2 st in stk 2 en stk 3, gerekend vanaf de nld, herh vanaf * tot 1 st voor eind rnd, 1 st, sluit rnd met 1 hv.

Voor 56 st: *haak 2 st in stk 2 en stk 3, gerekend vanaf de nld, herh vanaf * sluit rnd met 1 hv.

 

Vanaf dit punt gaan we het patroondeel voor de bovenvoet doortrekken in het patroon van het been.

 

Voor 52 en 60 st: 3 lossen (=1e st) Haak 1 stokje hierbij, en 2 stokjes in de volgende steek. Sla steek 4 en 1 over. * haak 2 st in stk 2 en stk 3, gerekend vanaf de nld, herh vanaf * tot 1 st voor eind rnd, 1 st, sluit rnd met 1 hv.

 

Voor 56 st: Kruip met behulp van een halve vaste naar het 2e stokje. Haak dan: 3 lossen (=1e st) Haak 1 stokje hierbij, en 2 stokjes in de volgende steek. Sla steek 4 en 1 over. * haak 2 st in stk 2 en stk 3, gerekend vanaf de nld, herh vanaf * tot 1 st voor eind rnd, 1 st, sluit rnd met 1 hv.

 

Vanaf dit punt voor alle maten: Patroontoer:

Kruip met behulp van een halve vaste naar het 2e stokje. Haak dan: 3 lossen (=1e st) Haak 1 stokje hierbij, en 2 stokjes in de volgende steek. Sla steek 4 en 1 over. * haak 2 st in stk 2 en stk 3, gerekend vanaf de nld, herh vanaf * tot 1 st voor eind rnd, 1 st, sluit rnd met 1 hv.

sok_been

 

Afronding

Herhaal de patroontoer tot de gewenste hoogte voor het been is bereikt. Breek de draad af, haal die door de lus. Hecht draadjes af.

Haak de tweede sok op dezelfde wijze. (blog 1-4) Span de sokken  – hierdoor vormt de hiel zich wat natuurlijker en krijgt de sok een mooie pasvorm.

 

Veel draagplezier gewenst!

 

Mispa
Door

Mispa

op 21 Nov 2015

Hallo , ik ben sinds vanavond lid en heb je sokken-serie gelezen , wil het graag proberen maar vraag me af of het wel lekker loopt , je geen randjes voelt ?

Reactie plaatsen