Stekencircus: deel 2 - verticale reliëfstokjes
Stekencircus: deel 2 - verticale reliëfstokjes

Ja hoor, het is zover. Mijn eerste zelf ontworpen patroon is klaar! Nog even proefhaken en dan komt hij online. Maar ik wilde jullie in de tussentijd natuurlijk alvast wat laten proeven van de steken die in het patroon van de sjaal worden gebruikt. Deze keer – verticale reliëfstokjes.

Natuurlijk kent iedereen het leuke effect van de wafelsteek en dat was precies het eerste waar ik aan moest denken toen ik mijn proeflapje had gemaakt. Het is een redelijk compacte steek waarvoor ik dus zeker ten minste een halve maat grotere haaknaald aan zou raden dan je normaal gebruikt.

Aan de andere kant vreet hij niet zoveel garen als de wafelsteek waardoor hij naar mijn mening zeker geschikt is voor grotere projecten. Zelf vind ik hem iets te gedetailleerd voor kledingstukken, maar de smaken verschillen.

Dus, hoe zit de steek in elkaar?

Eigenlijk betrekkelijk simpel. Het zijn reliëfstokjes, zoals de naam al zegt, maar dan om en om.

  • Je begint dus met een opzetketting lossen, gevolgd door een toer stokjes.
  • In de volgende toer haak je na het eerste stokje om en om een reliëfstokje voor en een reliëfstokje achter en in de laatste weer een normaal stokje – zo blijft je werk een mooie rechte lijn houden aan de zijkant.
  • In de tweede toer haak je weer het eerste stokje normaal en vervolgens wederom om en om de reliëfstokjes maar dan precies de omgekeerde van de vorige toer. Kortom, haakte je daar een reliëfstokje voor, dan wordt dat nu een reliëfstokje achter enzovoorts. Dat is alles! 

De steek is zowel geschikt voor wat fijner garen zoals Catania katoen als wat dikker garen zoals bijvoorbeeld Tweed van de Zeeman (zie onder voor wat proeflapjes). Wel is het zo dat het een best gedetailleerd patroon is, waardoor het beter uitkomt als je naast de steek zelf niet een te opvallend garen gebruikt. Dan heb je natuurlijk nog wel het reliëf maar is het optische effect een beetje weg.

Het leuke is dat je met deze steek een superleuke illusie in je werk kunt maken. De reliëfstokjes maken een mooie lijn boven elkaar en op die manier geeft het een erg dynamisch effect. Ik ben er weg van – zeker als je ziet hoe hij nu in mijn sjaal tot zijn recht komt.

Ik zou zeggen, haaknaalden klaar? Haken maar!

 

Reactie plaatsen