Stekencircus deel 4: verbonden halve stokjes
Stekencircus deel 4: verbonden halve stokjes

Soms gebeuren er dingen, je weet dat je het beter niet kunt doen, maar toch doe je het. Pinterest openen, even iets opzoeken voor een blog op Ravelry en uiteindelijk ligt er zo een nieuw idee en een nieuw project voor je neus. In dit geval wederom zo erg dat mijn proeflapje al snel een halve sjaal werd terwijl ik eigenlijk de garen moest gebruiken voor een ander project in de maak. Een steek die zo heerlijk gedachteloos weg te haken is en er tegelijk zo mooi uit ziet – die moet gedeeld worden. Hierbij.

Het principe is heel simpel: halve stokjes. Die haak je normaal gesproken door om te slaan, insteken in de volgende steek en doorhalen en dan door alle drie de lussen op de naald.

Het leuke van deze steek is dat je in plaats van de eerste keer om te slaan, de lus ophaalt door de onderste lus van het vorige halve stokje. Let wel, niet de steek die behoort bij de vorige toer maar de derde lus die je ophaalde. Het is even zoeken, en de eerste paar toeren moet je er even bewust aan denken, maar daarna lukt het zo.

De tweede lus haal je wel gewoon op door de volgende steek van de vorige toer. En dan door de drie lussen in een keer. Et voila, dat is alles. Zet maar een lange rij op en haken met die hap!

Het resultaat is een mooi dicht haakwerk met, zeker als je wat dikker garen gebruikt, een erg leuk patroon. Op de een of andere manier is het net iets netter en strakker dan gewone halve stokjes. die vind ik nogal eens een beetje opgekropt en half af gemaakt eruit zien. Maar daarnaast ziet het er ook geweldig leuk uit als je een erg druk garen hebt omdat het patroon tegelijkertijd ook genoeg structuur heeft om de aandacht op het garen te houden.

Wat ik ermee zou haken? Een grote strependeken.

Door het strakke patroon dat ook nog eens snel weg haakt, is het denk ik een van de weinige dekens die eerder af is dan je zou willen. Een fijne sjaal kan ook, maar dan zou ik wel wat luchtiger garen gebruiken omdat hij snel stijf kan worden. Ik haak hem bijvoorbeeld met Durable Cosy Fine en haaknaald 4.5 en dan haak ik voor mijn doen bijzonder los.

Ik heb nog wat treinreizen is het verschiet, de eerste is op weg naar een winkel om fijne bollen in te slaan voor dit project.

Heb ik jou leuke ideeën gegeven?

Reactie plaatsen