Klein lantaarntje haken - Breiclub.nl
Klein lantaarntje haken, groots effect

Klein lantaarntje haken, groots effect. Vinden jullie het ook leuk om kleine zelfgemaakte cadeautjes mee te nemen. Voor een verjaardag een aardigheidje, ziekenbezoek en noem maar op. Dit lantaarntje is leuk om te maken en te geven.

Wat je hiervoor nodig hebt is een bolletje touw (bij de supermarkt vandaan), een haaknaald (nr.3,5) en een ‘nep’waxinelampje. Het garen heeft een soort plastic laagje waardoor het wat buigzaam is en goed bestand tegen alle weerstypen. Natuurlijk staat of hangt het lantaarntje ook leuk in huis.

lantaarntje-haken

Je begint met het haken van een magische ring en hierin haak je 6 vasten, de tweede toer in elke steek 2 vasten haken (12 vaste). Markeer het begin van de toer en haak de derde toer, om en om 2 vaste in een steek en 1 vaste in een steek, dit doe je tot de laatste drie steken, dan haak je 5 lossen, slaat de drie steken over en je eindigt weer in de eerste steek. Bij de vierde toer moet je een beetje smokkelen, je begint met 2 vaste in een steek, 2 x een vaste in de volgende 2 steken en dit herhaal je, maar omdat je uit moet komen op 24 steken, moet je 2 à 3 keer maar 1 x een vaste haken. Je eindigt weer in de eerste steek. Hierna haak je 1 toer vaste in de voorste lus en dan vier toeren met 24 vasten. De laatste toer haak je ook weer in de voorste lussen.

Op de foto kun je nu duidelijk zien waarom je een opening in de bodem hebt gehaakt, je kunt nu het lampje makkelijk aan het uit doen.

Nu ga je verder met het raamwerk van het lantaarntje. Je begint met 4 lossen (=1 dbst en 1 losse), slaat 1 steek over en haakt een dubbel stokje en een losse, zo haak je rondom (=12 dbst) en je eindigt met 1 losse en een halve vaste in de derde losse van de 4 losse. Begin de volgende toer met een halve vaste in de eerste lossenboog, dan 3 losse (=1 st en 1 losse), hierna ga je verder met 1 stokje in elke lossenboog en een losse. Je eindigt de toer zoals bij de vorige. Deze toer wordt nog een keer herhaalt.

Als laatste haak je rondom een toer vasten en eindigt met een halve vaste in de eerste vaste van de toer. Haak aansluitend een sliert van 30 lossen en maakt die met een halve vaste aan de andere kant van het lantaarntje. Werkt de draden af.

Doe het waxinelampje erin en KLAAR IS HET LANTAARNTJE.

Het gebruik van het garen is wel even wennen omdat het vrij stug is, maar wanneer je de smaak te pakken hebt haak je er zo een aantal weg en kun je ze bijvoorbeeld ophangen zoals de onderstaande foto’s laten zien.

lantaarntje-haken7

lantaarntje-haken8

Ik heb er al veel familieleden en vrienden blij mee gemaakt en ben benieuwd of jullie dat ook gaan doen???

Renate
Door

Renate

op 24 Jul 2015

Hallo..wat leuk! Hoe heet het garen dat je hebt gebruikt? Grtjs, Renate

Anja
Door

Anja

op 24 Jul 2015

Het gebruikte garen is het cremekleurige vleeskoordtouw verkrijgbaar bij de AH

Reactie plaatsen