Haakpatronen leren lezen
Haakpatronen leren lezen

Een haakpatroon kan voor beginners een behoorlijke uitdaging zijn om te begrijpen, want de afkortingen zijn soms net abracadabra voor iemand die net kennismaakt met haken. Wees gerust, was niet alleen beginners hebben het soms moeilijk met het lezen van een haakpatroon, om nog maar te zwijgen over een haakdiagram. Haakpatronen leren lezen vraagt oefening, maar oefening baart kunst. Vandaag geef ik je informatie over het leren lezen van haakpatronen.


Wat zijn haakpatronen?

Haakpatronen zijn instructies die gebruikt worden om een haakwerk te maken. In een haakpatroon staat aangegeven welke steken gehaakt moeten worden, hoeveel steken gehaakt moeten worden en in welke volgorde de steken gehaakt moeten worden. Haakpatronen zijn voor beginners vaak lastig te lezen, omdat er veel afkortingen en symbolen gebruikt worden voor de verschillende steken. Een haakpatroon wordt altijd van boven naar beneden gelezen.

Wat betekenen de afkortingen in een haakpatroon?

Een haakpatroon is vaak ingewikkeld, omdat er veelvuldig gebruik wordt gemaakt van afkortingen. Daarnaast kunnen afkortingen voor bepaalde haaksteken ook afhangen van het land waar het haakpatroon vandaan komt. Afkortingen voor steken in de VS kunnen bijvoorbeeld wel eens verschillen voor de afkorting voor steken in een Nederlands patroon.

Er zijn een aantal afkortingen die veelvoorkomend zijn in een haakpatroon:

  • st(s) = stokje(s)
  • sc = vaste stokjes
  • dc = dubbele vaste stokjes
  • hdc = halve dubbele vaste stokjes
  • dc inc = dubbele vaste stokjes toenemen
  • sc dec = vaste stokjes afnemen
  • tr = treble (drie vaste stokjes)
  • sl st = losse steek
  • ch = kettingsteek

Aangezien bepaalde haakpatronen andere afkortingen hanteren, omdat ze uit een ander land afkomstig zijn, is het verstandig om de afkortingen eerst onder de knie te krijgen en de bijbehorende steek te leren alvorens je aan het volledige haakpatroon begint. Uiteraard kun je ervoor kiezen om de afkortingen voor jezelf uit te schrijven, zodat je weet wat je moet doen. Vaak zijn er ook video’s op YouTube te bekijken over de verschillende steken en hoe ze gehaakt moeten worden.


Hoe lees je een haakpatroon?

Om een haakpatroon te kunnen lezen, is het belangrijk om de afkortingen en symbolen van de gebruikte steken in het patroon te kennen. Uiteraard kun je er ook voor kiezen om een spiekbriefje bij je te houden, zodat je altijd kunt kijken welke afkortingen bij welke steken horen. Een haakpatroon lezen vraagt enkele voorbereiding, maar dat is wel het halve werk. Een haakpatroon lees je van boven naar beneden. Haakpatronen zijn weergegeven in stappen, dus het rustig volgen van de stappen zorgt er vast al voor dat je ver komt.

Hoe lees je een haakdiagram?

In een haakdiagram worden symbolen gebruikt om de verschillende steken in uit te drukken. Het voordeel van een haakdiagram is dat de symbolen die gebruikt worden internationaal hetzelfde zijn. Een haakdiagram uit de VS wordt hetzelfde ‘gelezen’ als een haakdiagram uit Nederland. Zodra je weet waar de symbolen voor staan, laat het haakdiagram zich relatief eenvoudig lezen. Het is gewoon een kwestie van het volgen van de symbolen.

In 2016 heb ik al eens een blog geschreven over de symbolen in een haakdiagram. Mocht je al meer ervaren zijn, dan kun je in die blog meer lezen over het ‘lezen’ van symbolen in een haakdiagram.


Haakpatronen leren lezen | tips en advies 

  • Zoek de benodigdheden en materialen voor het maken van het haakpatroon bij elkaar, zodat je tijdens het haken van het patroon niet hoeft te zoeken naar een steekmarkeerder of garennaald.
  • Lees het haakpatroon eerst helemaal door, zodat je weet welke steken worden gebruikt.
  • Schrijf de volledige uitleg van de afkortingen en/of symbolen voor jezelf op papier.
  • Een haakpatroon is vaak weergegeven in stappen. Volg het patroon stap voor stap en probeer niet te snel te gaan.
  • Zoek eventueel video’s op YouTube over bepaalde haaksteken of begin met een haakpatroon waar een YouTubefilmpje van gemaakt is. Vaak is een haakpatroon makkelijker op te pakken wanneer iemand anders het patroon eerst heeft voorgedaan.

Hoe kun je een eigen haakpatroon maken?

Wellicht lees je deze blog, maar ben jij al meer dan ervaren in het lezen van haakpatronen. Ook voor de experts onder de hakers is deze blog leuk om te lezen, want hoe kun je nu een eigen haakpatroon maken? Er zijn veel verschillende programma’s op het internet te vinden waarmee jij een eigen haakpatroon kunt maken. Een van deze programma’s is bijvoorbeeld op de website van Stitch Fiddle te vinden. Hier kun je een account aanmaken en jouw eigen persoonlijke handwerkpatroon maken. Leuk voor de gevorderde haker!




Reactie plaatsen