6 herkenbare haakproblemen (met oplossing!)
6 herkenbare haakproblemen (met oplossing!)

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Wanneer je even niet oplet, zit je met een haakprobleem opgescheept. Het is een ramp, want nu moet je helemaal opnieuw beginnen, toch? Gelukkig zijn er voor de meeste problemen ook oplossingen, daarom heb ik vandaag 6 herkenbare haakproblemen met de oplossingen voor je op een rij gezet.

#1 - Garen en haaknaalden matchen niet

Een haakprobleem kan al ontstaan op het moment dat de haakgaren worden gekozen. De afmetingen op de haakgaren staan er vaak niet voor niets en het is belangrijk om de juiste haaknaald voor de juiste garen te gebruiken. Wanneer je een te grote haaknaald gebruikt, kunnen er gaten in jouw haakwerk ontstaan. Wanneer je een te kleine haaknaald gebruikt, loop je het risico dat jouw haaknaald de haakgaren niet goed kan oppakken en dat de haakgaren van jouw naald afglijden. Wanneer de haakgaren een haaknaald tussen de 3 en 4 mm voorschrijven, is het geen probleem om een haaknaald van 4,5 mm te gebruiken, maar zorg ervoor dat jouw haaknaald niet te veel afwijkt van de aangegeven afmeting op de haakgaren.



#2 - Patroon niet uitvoerig bestuderen

Het is alleen maar leuk dat je enthousiast bent om met jouw volgende haakproject te beginnen, maar de start van jouw haakproject begint bij het uitvoerig bestuderen van jouw haakpatroon. Het is namelijk heel goed mogelijk, zeker voor beginners, dat er een steek wordt gehaakt die je nog niet in de vingers hebt. Wanneer je het patroon eerst goed doorleest, kun je informatie over deze steek eerst opzoeken en bekijken in een video. Daarnaast weet je direct hoe je van de start bij het eindresultaat komt en wat daarvoor nodig is. Zo kun je ook direct alle benodigde materialen klaarleggen, zodat je dat op een later moment niet hoeft te doen. 


#3 - Losse ketting mislukt  

Een haakpatroon kan mislukken of slagen vanaf de allereerste steek. Vaak start je jouw haakproject met het haken van een losse ketting. Het haken van een losse ketting is een van de eerste dingen die je leert wanneer je start met haken, maar het kan ook direct een van de verwarrendste dingen zijn waar je mee te maken krijgt in jouw haak carrière. Een veelvoorkomende fout is het verkeerd plaatsen van jouw eerste steek. Dit zorgt er namelijk voor dat je te weinig of te veel steken hebt en dit kan jouw breiproject maken of kraken. Dit probleem kun je oplossen door het haken van een losse ketting uitvoerig te bestuderen in patronen en video's.  


#4 - Alleen haken in de voorste lus 

Wanneer je begint met haken, is het belangrijk dat je weet in welke steek je jouw haaknaald moet plaatsen. Voor iedereen die begint met haken is het een veelvoorkomend probleem dat er alleen wordt gehaakt in de voorste lus. Het is niet gek dat dit haakprobleem zich voordoet, want alle begin is moeilijk. Toch is er bij het haken geen probleem dat niet kan worden opgelost. Dit haakprobleem los je eenvoudig op door bijzonder gefocust te zijn tijdens het haken van beide lussen. Toen ik begon met haken hielp het mij om iedere stap die ik nam hardop door te nemen. Wellicht is dit voor jou ook een effectieve manier om geen steken over te slaan. 


#5 - Groot, groter, grootst

Soms lijkt een haakproject ontzettend eenvoudig, maar gaat er toch iets mis. Jouw haakproject is namelijk groter geworden dan de bedoeling was. Dit is een haakprobleem dat zich zonder dat je het merkt voor kan doen en dat zich vaak voordoet bij juist de eenvoudige haakprojecten. Wanneer je denkt dat iets eenvoudig is om te haken, ben je namelijk minder oplettend. Zo kun je een steek zonder pardon verdubbelen zonder het te merken. De enige manier om deze fout te voorkomen is door de steken te tellen. 


#6 - Geen plezier!

Dit laatste haakprobleem is misschien een beetje flauw, maar toch wil ik dit ‘probleem’ benoemen. Haken doe je omdat je het leuk vindt en om te ontspannen. Het is belangrijk dat je plezier hebt in het haken en dat je niet gefrustreerd raakt omdat iets niet lukt. Zeker voor beginners is het soms moeilijk wanneer ze wéér opnieuw moeten beginnen, maar bedenk je goed dat het er allemaal bij hoort. Frustratie over jouw haakproject kun je voorkomen door rustig en eenvoudig te beginnen met een haakproject voor beginners. Uiteindelijk lukt het je gerust om zo’n leuke cactus als hieronder te maken!





Reactie plaatsen