Haaknaalden - je kunt niet zonder - Breiclub.nl
Haaknaalden 101: even wat hulp!

Zonder haaknaalden wordt het moeilijk haken. Haaknaalden zijn dus best essentieel tijdens het haken. 

Er zijn er heel veel verschillende haaknaalden. Van groot naar klein, van dik naar dun. In veel verschillende prijsklassen. 

Welke haaknaalden kun je nou het beste gebruiken?

Tja, ik wou dat ik daar een eenduidig antwoord op kan geven, maar helaas.

Eigenlijk is op deze vraag het enige juiste antwoord: dat ligt aan je eigen voorkeur!

Daar kunnen jullie natuurlijk nog niets mee. Gelukkig kan ik wel enkele tips geven.

Haaknaalden

Haaknaalden zijn te koop in verschillende maten. Van heel klein tot heel groot.

In Nederland worden de maten weer gegeven in mm. In Amerika staan de maten afgebeeld als letters en in Engeland als cijfers. De meest gebruikte maten tijdens het haken zijn de 3mm, 3,5mm en 4mm haaknaalden. Als beginnende haker kun je het beste haaknaalden in deze maat aanschaffen.

Haaknaalden worden vaak in een set (2mm t/m 6mm) te koop aangeboden. Bij de aankoop van een set beschik je gelijk over de meest gebruikelijke maten haaknaalden.

Haaknaalden

Merk haaknaalden

Dan zijn er ook verschillende merken haaknaalden te koop. De bekendste zijn Clover, Addi en Knit pro. Er bestaan zelfs haaknaalden met lampjes; de Crochtet Lite. Net als merkkleding zijn ook merk haaknaalden duurder als naamloze haaknaalden.

Haaknaalden

Zijn merk haaknaalden, ook echt beter dan merkloze haaknaalden? Ook dat is eigenlijk een kwestie van persoonlijke voorkeur. Als beginnende haker raad ik aan om met een goedkope en simpele haaknaald te beginnen. Probeer het eerst eens uit en kijk of je het echt leuk vindt, voordat je er veel geld aan uit geeft. Deze basishaaknaalden kun je kopen bij de Action, Hema, Zeeman, etc.

Haaknaalden

Deze basishaaknaalden zijn prima om mee te beginnen. Raak je verslaafd (risico is aanwezig) en neemt je haakactiviteit toe, dan is het aan te raden om voor een haaknaald te kiezen die beter in je hand ligt. De basishaaknaalden zijn dun.

Haak je veel, dan heb je kans dat je handen op een gegeven moment verkrampen. Met een dikkere en meer ergonomische haaknaald voorkom je dit. 

De merkhaaknaalden zijn allemaal ergonomisch gevormd, waardoor ze beter in je hand liggen. Elk merk heeft zijn eigen vorm. Mocht je eraan denken om een set aan te schaffen en je hebt er het geld voor over, is mijn advies om de haaknaalden eerst uit te proberen.

Haaknaalden

Koop één haaknaald van de verschillende merken waar je aan zit te denken en haak er een tijdje mee. Je merkt dan heel snel welke haaknaald jouw voorkeur heeft. Van dit merk kan je dan vervolgens de volledige set aanschaffen.

Haaknaalden

Ergonomische haaknaalden hoeven niet gelijk veel geld te kosten. Er zijn ook goedkopere varianten op de markt. Ben jezelf heel creatief, dan kun je de basishaaknaalden met bijvoorbeeld fimoklei ook aanpassen aan jouw handgreep.

Een veel verkochte haaknaald is die met de soft grip. Ik vind dit zelf ook een fijne haaknaald. Zelf haak ik met de Clover Amour haaknaalden.

Haaknaalden

Op marktplaats en via Aliexpress.com worden vergelijkbare haaknaaldensets aangeboden, maar dan een stuk goedkoper. Ik ben zelf ook in het bezit van deze haaknaalden en ik ben er heel tevreden over. Waarom ik dan toch kies voor de Clover? Deze haaknaalden zijn lichter en daarom vind ik ze prettiger. Maar ook dat is persoonlijk.

Tenslotte nog een tip

Stap tijdens het werken aan een project niet over op een haaknaald van een ander merk.

De ene 3mm haaknaald is echt de ander niet. Merken onderling houden er qua maatvoering toch kleine verschillen op na. Dit zie je terug in je project. 

Haaknaalden

Succes met het uitzoeken van de voor jou perfecte haaknaald. Laat je me weten welke het geworden is?

Judith Mellenberg
Door

Judith Mellenberg

op 10 Jul 2016

Ik haak met de clover haaknaalden. Ook heb ik 2 haaknaalden met zo'n lampje erin. In de 2 maten waar ik het meeste in haak. Ze zijn handig als het avond is, maar ik vind de kop wat stroef. Groetjes

Bianca
Door

Bianca

op 10 Jul 2016

Voor mij geen haaknaalden met lichtjes. Ze wekken bij mij migraine op, en dat vind ik niet de moeite waard. Ik haak zelf graag met Addi's, en tunisch haken doe ik met Knitpro --> lekker lange kabel eraan en gaan.

Ina Roos
Door

Ina Roos

op 10 Jul 2016

Ik haak het meest met oude AERO haaknaalden, die hebben voor mij de juiste lengte. Mijn haaknaald houd ik vast als een mes, te korte haaknaalden "prikken" in mijn hand, als je lang achtereen haakt doet dat pijn.

elly
Door

elly

op 10 Jul 2016

ik haak best veel.ik heb al de kerststal figuren en nog wat losse dieren gehaakt met een goedkope haaknaald van de hema. ik had ook een haaknaald met lichtje ,maar die was na een week of 3 al afgebroken,dat was nog met geen enkele haaknaald gebeurd,ook vroeger niet (toen metalen haaknaalden.

Anna
Door

Anna

op 10 Jul 2016

Ik zie op verschillende (ook buitenlandse) haaksites wel eens dat mensen klei om een haaknaald doen, dat goed vasthouden en dan hard laten worden. Zo heb je een gepersonaliseerde haaknaald!

Wijnanda van der Vaart
Door

Wijnanda van der Vaart

op 11 Jul 2016

Wat, denk ik, ook van invloed is, is hoe je een haaknaald vasthoud; als een 'pen' of als een 'mes'. Zelf houd ik mijn haakpen vast als een mes. Met de haaknaalden van Clover haak ik prettig. Onlangs heb ik een set Tulip aangeschaft vanwege positieve recensies dat deze nog fijner zouden zijn als de Clover haaknaalden. Bij mij is dit echter niet het geval. Wat ik me kan voorstellen is dat bij de 'pen' greep deze Tulip naalden fijn kunnen zijn vanwege de duimgrip op de naald. Bij een mesgreep zit deze duimgrip juist in de weg. Bij de Clover haaknaalden, of eigenlijk bij alle haaknaalden zou het fijner zijn als deze wat langer zijn. De achterkant 'duwt' nu vaak tegen mijn pink. Bij de Tulip haaknaalden vind ik het wel weer een voordeel dat de punt wat spitser is dan bij Clover wat het insteken in bijv achterste lusjes een stuk makkelijker maakt.

Bianca
Door

Bianca

op 11 Jul 2016

Ik haak al een hele tijd met de knit pro naalden.In verhouding helemaal niet duur voor het gemak wat ik ermee ervaar.

Annechien
Door

Annechien

op 11 Jul 2016

Addi haaknaalden zijn plezierig om vast te houden. Ze hebben een betere grip en je kunt haken zonder kramp. Zeker bij haaknaalden onder de 6. Ze zijn er ook kleiner dan naald 2.

Anneke Poot
Door

Anneke Poot

op 12 Mar 2018

Ik zou graag de set willen hebben met die vrolijke kleurtjes. waar kan ik die kopen?

Reactie plaatsen