Veiligheidsoogjes voor Amigurumi - Breiclub.nl
Veiligheidsoogjes voor Amigurumi

Als je het leuk vindt om Amigurumi te haken, dan ontkom je er eigenlijk niet aan. Het gebruik van veiligheidsoogjes.

Ze zijn te koop in allerlei kleuren en maten. De meest bekende zijn natuurlijk de zwarte knopjes. Deze worden het meest gebruikt in haakpatronen.

Als je zwart maar saai vindt, dan is er goed nieuws. Veiligheidsoogjes zijn verkrijgbaar in heel veel verschillende kleuren. 

Ook de vormen kunnen verschillend zijn. Zo kun je jouw Amigurumi een uniek uiterlijk geven.

Veiligheidsoogjes bestaan uit een voor- en een achterkant. De voorkant steek je door het haakwerk heen. Let er op dat je beide veiligheidsoogjes in dezelfde toer steekt, anders krijg je scheve oogjes. De achterkant duw je, aan de achterkant van je haakwerk, over de pin heen. 

veiligheidsoogjes

Het vastmaken van de achterkanten kan soms een hele uitdaging zijn. De achterkantjes van de oogjes kunnen van metaal zijn, maar vaker zie je oogjes met een geribbelde pen en een plastic bol schildje. Deze bolle schildjes passen nauwelijks om de pen heen.

Dat hoort ook zo, want als ze eenmaal vast zitten, krijg je ze als het goed is niet meer los. Vandaar de term veiligheidsoogjes.

Dat wil niet zeggen dat het vastmaken van deze oogjes ook een veilig proces is. Ik heb mij er regelmatig pijn bij gedaan en mijn geduld en trots zijn weleens gesneuveld.

Tips voor het gebruik van veiligheidsoogjes

Gelukkig zijn er een aantal tips voor het bevestigen van de veiligheidsoogjes.

  • Laat de achterkantjes even weken in warm water. Door het warme water wordt het plastic soepeler, waardoor de achterkantjes zich makkelijk laten bevestigen.
  • Gebruik een steeksleutel. Hiermee duw je het achterkantje makkelijker vast.

veiligheidsoogjes

  • Gebruik een drukknoopjes tang. Als je goed kijkt, dan zie je dat de tang een gladde en een holle kant heeft en een kant met een gat erin. Je steekt het oogje in het haakwerk en legt het oogje met de gladde bolle kant op de holle kant van de tang. Om het oogje te beschermen kun je tussen de tang en het oogje een stukje vilt of stof leggen. Het kapje hoort op de kant met het gat erin. Knijp de tang dicht en het oogje valt in de opening van het kapje en zit nu stevig vast in je haakwerk.

Tenslotte hoor ik vaak de vraag: Hoe om moet ik het schildje plaatsen op het oogje?

Dat maakt niet uit. Of je nou de bolle of de holle kant tegen het oogje aan plaatst, na het plaatsen krijg je hem niet meer los.

Dan heb ik nog een belangrijk advies voor jullie.

Gebruik de veiligheidsoogjes niet in haakprojecten voor kinderen onder de drie jaar!

Veiligheidsoogjes zijn over het algemeen veilig, maar je moet er toch niet aan denken dat zo’n kleine wurm een onderdeel van het oogje in de keel krijgt. Kies er dan voor om de oogjes op je Amigurumi te borduren.

veiligheidsoogjes

Annemiek
Door

Annemiek

op 31 Jul 2016

Of kleine knoopjes er op naaien? Natuurlijk niet voor kinderen onder drie jaar.

Hanneke
Door

Hanneke

op 31 Jul 2016

Ik steek de achterkanten op een gebaksvorkje en dan even in kokend water. Daarna gaan ze soepel en snel vast.

Petra
Door

Petra

op 31 Jul 2016

Ik doe ook inderdaad veiligheids oogjes vanaf 3 jaar. Ik ben blij met jou stukje. Ik had van die knagers die alles los kregen als mini's onder de drie.

Adèle
Door

Adèle

op 01 Aug 2016

Ik gebruik regelmatig veiligheidsogen maar ze zijn heel moeilijk te vinden. Hebt u een adres?Ik gebruik regelmatig veiligheidsoogjes maar ze zijn heel moeilijk te vinden buiten de beursen. Hebt u een paar adressen?

Astrid van der Stoop
Door

Astrid van der Stoop

op 16 Feb 2017

Ik heb de veiligheidsoogjes bij de Boekenvoordeel gehaald.

G. Verheiojden
Door

G. Verheiojden

op 22 Feb 2017

Hallo Veiligheidsoogjes kan je kopen bij: Handwerk.nl Hobbyboutique Monique via google Bij deze laatste zijn de meeste oogjes te koop

Jolanda
Door

Jolanda

op 31 May 2020

Ik leg de achterkantjes even in warm water dan worden deze zachter. Op deze wijze gaat het makkelijker over de geribbelde pen. Zodra ze weer afkoelen krimpt het achterkantje en zitten mijn oogjes vast.

Reactie plaatsen