Gehaakte armbandjes, twee patronen
Gehaakte armbandjes, twee patronen

 

Het plan was om een blogje te schrijven over sieraden haken, en terwijl ik al hakend aan iets anders daarover nadacht, kroop er ineens een gehaakt armbandje uit mijn haaknaald… Dus vandaag twee patroontjes voor het haken van armbandjes, een wat stoerdere met reliëfstokjes en een meer kantachtige.

Zelf vind ik het altijd leuk om een patroon in meerdere uitvoeringen te zien, want kleur en materiaal maakt veel verschil. Daarom heb ik er meerdere armbandjes gehaakt, om je te helpen inschatten wat je garen zal doen. Dit is een ideaal projectje om dat restjes van dat mooie garen dat je over hebt van dat gave project nog eens te gebruiken, of dat eenzame mooie knoopjes nou eens te benutten.

Op de foto’s zie je al dat ze niet allemaal even lang zijn, ik haakte ze namelijk niet alleen voor mezelf, maar ook voor mijn dochter. Ik gebruikte een haaknaald van 2 mm (iets dikker kan ook als je strakker haakt) en verschillende restjes katoen, een katoen-linnen mix, en een gerecycled garen met een glittertje.

De stoere armband

Deze is in twee varianten, een smalle en een bredere. We beginnen met de brede versie:

 • Haak 42 / 50 lossen (kinder / volwassen maat, of meet om je pols, de eindjes moeten elkaar raken, als je de lossensliert losjes om je pols legt, voor een aansluitende armband, wil je ‘m wat ruimer dan haak je nog wat lossen extra.)
 • Begin bij de 3e losse en haak in elke losse een stokje.
 • 2 lossen, draai, reliëfstokje voor, reliëfstokje achter, herhaal tot het laatste stokje, half stokje in de laatste steek
 • 2 lossen, draai, reliëfstokje achter, reliëfstokje voor, herhaal tot laatste steek, half stokje in de laatste.
 • Nu haken we het knoopsgat, haak 2 lossen, 1 half stokje in de korte kant naast de lossen, 2 lossen, 2 stokjes samen haken aan het eind van de korte kant. Draai, 2 vasten in het lossenboogje, 1 halve vaste in de laatste steek en hecht af. Werk de eindjes weg en naai een passend knoopje op de andere korte kant.

Voor de smalle versie, volg bovenstaande toeren 1-3, haak 6 lossen, halve vaste in aan het eind van de korte kant, draai, 6 vasten in de lossenboog, halve vaste in de laatste steek. Hecht af, werk de eindjes weg en naai een passend knoopje op de andere korte kant.

De kant-armband

 • 4 lossen, 4 dubbele stokjes in de 1e losse, draai
 • 5 lossen (telt als 1 stokje en 2 lossen), 1 steek overslaan, 1 stokje, 2 lossen, 1 stokje in de laatste steek, draai
 • 4 lossen (telt als 1 stokje en 1 losse), 1 stokje in lossenboogje, 1 losse, 1 stokje in volgend lossenboogje, 1 losse, 1 stokje in de laatste steek, draai
 • 5 lossen, 1 stokje in middelste lossenboogje, 2 lossen, 1 stokje in de laatste steek
 • Herhaal 3-4 zo lang als je wilt, meet net als bij de stoere armband.
 • Haak nu het knoopsgat: 1 vaste in 1e lossenboogje, 5 lossen, 1 vaste in volgende lossenboogje, halve vaste in de laatste steek, draai, 5 vasten in het lossenboogje, halve vaste in de laatste steek. Hecht af, werk de draadjes weg en naai een passend knoopje op de dubbele stokjes van het begin.

Heb jij ook wel een sieraden gehaakt? Laat het me weten, ik ben nog steeds van plan dat sieraden blog te schrijven!

Corina van Krieken – van den Hoofdakker

De Handwerktuin

Reactie plaatsen