Een beetje te veel van het goeie…
Een beetje te veel van het goeie…

 

Ken je dat? Je hebt een leuk nieuw project bedacht of gekocht, zoals bijvoorbeeld een sjaal, een vest of de Mystery blanket. Helemaal leuk, de wol is binnen en je haaknaalden of breipennen liggen klaar voor de start! Niet is leuker dan beginnen, het patroon lezen, het juiste bolletje er bij pakken, opzetten…

Vol goede moed en zin ga je aan de slag. Maar dan. Na een paar dagen intensief haken of breien begint het. Een pijntje in je pols, een zeurderig gevoel in je schouder of elleboog. Laatst had ik het weer. Het begin van de Mystery blanket, ik weet het, het is geen wedstrijd maar toch. Voor je het weet ben je hele avonden achter elkaar aan het haken of breien. Dit jaar heb ik weer gekozen voor de haakdeken en voor het eerst de patronen voor de breideken. Omdat ik wel voor het einde van de maand klaar wilde zijn heb ik flink doorgewerkt. En dan bedoel ik dus uren achter elkaar bezig zijn, bijna geen pauze. Soms kwam ik er om vijf uur achter dat ik de hele middag niks gedronken had! Oeps!

Tot het moment dat ik bij het tanden poetsen mijn arm niet meer soepel kon optillen. Oh nee, het is weer zo ver: overbelast.

Omdat ik dit wel vaker heb gehad weet ik wat ik moet doen en wat ik had kunnen doen om het te voorkomen. Helaas vergeet ik dat dus in mijn enthousiasme. Dus dat wordt weer een paar dagen rust inlassen. De eerste keer dat het me overkwam ben ik bij een fysiotherapeut geweest. De klachten die ik had wezen op een tennisarm: het gebied rond de elleboog. Ook mijn schouder was overbelast. Het advies luidde: een paar dagen rust geven en het belangrijkste advies was dat ik daarna weer verder kon haken, maar wel gedoseerd.

Dat betekent 15 minuten haken, 3 minuten rust. In de rust tijd kan je even opstaan, je schouders draaien en je armen strekken en buigen, en je vingers bewegen. Na 3 minuten kan je weer verder.
Er bestaan verschillende apps om een interval timer te gebruiken.


Ik gebruik de Interval Timer daar kan je een aantal sets invoeren, de werktijd en de rust. Ik stel hem meestal in op 10 sets, 15 minuten werken en 3 minuten rust. Dat is meestal langer dan een gemiddeld avondje haken, maar dan hoef ik hem tussentijds niet opnieuw in te stellen.
Het werkt echt heel fijn en als je dit consequent doet hoef je niet bang te zijn voor overbelasting!
Dus: haak en brei wijs en neem je rust!

Veel haak en brei plezier!
Liefs Else Marie

Reactie plaatsen