Maak kennis met: Interlocking crochet
Maak kennis met: Interlocking crochet

Maak kennis met: Interlocking crochet

Ik ben fan van projecten die lekker makkelijk weg haken. Voornamelijk omdat ik net zo’n fan ben van films en series kijken en reizen en dat beiden nu eenmaal het beste tegelijk gaat met projecten waar je niet elke steek op hoeft te letten of je nog wel de goede kant op gaat. Dan is haken echt ontspanning. Al loop ik ook niet weg van een leuke uitdaging. Een mooie combinatie hiervan heb ik een tijdje geleden gevonden in het interlocking crochet. Het zal jullie niet onbekend zijn dat ik fan ben van filet haken. Er liggen wat mooie dekens en shirtjes in mijn kast. En eerlijkheid gebied me te zeggen dat er binnenkort weer een mooie filetomslagdoek van de naald af rolt. Ik weet zeker dat dat erfelijk is bepaald. Al een tijdje had ik mijn oog laten vallen op interlocking crochet en eind 2018 heb ik me er eindelijk op durven storten. Hier mijn ervaringen en ideeën.

Laat ik beginnen met te zeggen dat het misschien wel in het rijtje makkelijk valt, efficiënt is anders. Want je haakt eigenlijk je patroon twee maal. Je werkt bestaat namelijk uit twee keer een filet patroon, elk in een verschillende kleur, dat je na de tweede toer in elkaar laat weven en op die manier een patroon verkrijgt. Tanis Galik is mogelijk de meest bekende, of in ieder geval degene aan wie de eer toebedeeld wordt de eerste, ontwerper van dit patroon te zijn. Moeilijk is het in essentie niet – het is immers gewoon een serie stokjes met lossen ertussen, maar het is af en toe een beetje lastig om te bedenken welke voor en welke achter moet. Des te meer omdat het patroon van een interlocking gehaakt werk aan de voorkant en aan de achterkant hetzelfde is – alleen de kleuren zijn omgedraaid. Eigenlijk moet je dus een beetje op gevoel haken en een beetje vertrouwen hebben op je eigen inzicht. En mogelijk ook een beetje geduld wanneer je begint. Hoe dan ook. Het resultaat is het zeker waard.

Het resultaat is een erg mooie en stevig haakwerk. Dat aardig wat volume heeft omdat het eigenlijk in twee lagen is gehaakt. Omdat de voor- en achterkant er allebei hetzelfde uitzien is het ideaal voor items die je twee kanten op wilt dragen. Denk aan een sjaal, maar ook aan een deken. Zo wil je misschien de ene dag meer blauw en de andere dag meer wil op je kamer hebben. Maar je zou er zelfs een vest van kunnen maken dat dus twee kanten op te dragen is. Oh daar gaat mijn hoofd alweer allerlei suggesties en patronen bedenken. Dat is niet goed.

Ik gebruikte een filmpje van youtube om mijn kussen te maken. Zoek even op interlocking crochet of naar Tanis Galik en je komt er zeker uit. Ben je echt toe aan een uitdaging? De Handwerkjuf heeft afgelopen jaar een geweldige deken ontworpen in de interlocking techniek. Met uitgebreide uitleg, toelichting, filmpjes en een facebook groep. Als je deze af hebt, ben je zeker te weten een expert in interlocking crochet. En een fantastische deken rijker. Ik houd het in de tussentijd nog even mooi bij een kussen en wat handschoenen. Daar heb ik mijn handen (en mijn bank) letterlijk vol aan.

Reactie plaatsen