Amigurumi - deel 5 - Veiligheidsoogjes
Amigurumi - deel 5 - Veiligheidsoogjes

Toen ik mijn eerste amigurumi’s maakte, haakte ik de oogjes en borduurde ik vaak wimpers. Maar kritisch als ik ben (misschien herkent u dit), vond ik mijn oogjes vaak te groot en de wimpers niet gelijk. Gelukkig zijn er allerlei attributen die het maken van amigurumi makkelijker maken en waardoor de amigurumi er professioneler uitziet.

Er zijn tegenwoordig vele verschillende veiligheidsoogjes te krijgen, niet alleen meer in zwart, maar ook met kleur en pupil, kattenogen in allerlei kleuren, wiebeloogjes en glitteroogjes. Deze oogjes worden per paar verkocht en vastgezet met een plastic of metalen achterkant.

En net als u denkt, ‘ja, dan ziet mijn amigurumi er mooier uit’, loopt u tegen het volgende probleem aan:

U heeft netjes met haaknaald en garen aansluitende steken gemaakt, zodat de vulling er niet uitvalt, maar nu kunt u met geen mogelijkheid het veiligheidsoogje tussen deze steken krijgen. Misschien lukt het nog met veel moeite de steken op te rekken en een klein oogje er in te draaien. Vaak lukt het nog wel met zachter en flexibeler garen als wol of acryl garen, maar bij stevig garen als katoen wordt het wel moeilijk, vooral als het grote veiligheidsogen betreft. Daarvan is de pin aan de onderkant veel dikker.

Het zou handiger zijn, bij het haken al rekening te houden met de positie van de oogjes en op de juiste plekken al kleine openingen te hebben.

De eenvoudigste oplossing is om 1 steek te vervangen door een Losse en dan heeft u een gaatje waar u het veiligheidsoogje door heen kunt duwen.

Volgt u een patroon dan staat daar in waar u de oogjes moet plaatsen. Vaak tussen 2 toeren en met het aantal steken tussen de oogjes. U moet dan zelf beslissen bij welke van de 2 toeren u het gaatje wilt hebben.

  • Volg het patroon en bent u aangekomen op de plek waar u het gaatje wilt, haak dan 1 Losse
  • Sla de volgende steek over en haak verder zoals het patroon aangeeft. De Losse telt als 1 steek. Herhaal deze 2 stappen voor het volgende oogje

  • Volg het patroon verder . Bent u aangekomen bij de volgende toer haak dan 1 steek in de Losse van de vorige toer
  • En nu heeft u kleine gaatjes voor de veiligheidsoogjes. De gaatjes zien er misschien niet zo mooi uit, maar zullen helemaal bedekt worden door de veiligheidsoogjes.

  • Mocht u grotere veiligheidsoogjes hebben, dan kan het zijn dat u meer Lossen moet haken. Haakt u bijvoorbeeld 2 Lossen in een toer, denk er dan aan om 2 steken over te slaan en in de volgende toer 2 steken in de 2 Lossen-lus te haken.
  • Als u helemaal zeker bent, dat de oogjes op de juiste plek zitten, kunt u de plastic of metalen achterkant bevestigen. Hierna zijn de oogjes niet meer los te krijgen.

Nog even een opmerking: als u amigurumi haakt voor heel kleine kinderen (0 – 3 jaar) is het verstandiger gehaakte oogjes te gebruiken en deze zeer goed vast te naaien. Controleer ook regelmatig of alle onderdelen nog goed vastzitten.

Veiligheidsoogjes zitten wel goed vast, maar het haakwerk kan kapot gaan, waardoor de veiligheidsoogjes in zijn geheel loskomen.

Wat zijn uw ervaringen met veiligheidsoogjes? Gebruikt u die altijd of gebruikt u gehaakte oogjes?

 

Saskia
Door

Saskia

op 26 Sep 2020

Wat een goed idee om alvast een gaatje voor de oogjes te maken tijdens het haken. Daar had ik zelf nou nog niet aan gedacht! Ik hhak mijn ami's behoorlijk strak en heb idd regelmatig ruzie met de veiligheidsogen. De aanhouder wint, maar dit ga ik zeker eens proberen.

Reactie plaatsen