Amigurumi deel 6, materialen
arrow_drop_up arrow_drop_down
Amigurumi deel 6, materialen

 

 

Onlangs heb ik voor het thema Mint deze ‘minty monsters’ ontworpen. Grappige amigurumi figuurtjes met 1 of 2 ogen op steeltjes.

Deze minty monsters zijn in augustus aan de haakpatronen bibliotheek (knuffels en poppen) toegevoegd en het patroon is gratis te downloaden voor leden van breiclub.nl.

Bij het ontwerpen van deze minty monsters heb ik gebruik gemaakt van verschillende materialen, zoals veiligheidsoogjes, die zichtbaar zijn en ook van materialen die niet zichtbaar zijn zoals chenille draad of pijpenragers om de ogen op steeltjes omhoog te houden en vulling (fiberfill).

Chenilledraad of pijpenrager is een lange borsteldraad met haren van nylon en een kern van buigzaam ijzerdraad. Ideaal voor het steviger en buigzaam maken van de lijfjes en ledematen van amigurumi figuren.

De draden zijn te krijgen in verschillende doorsnedes, lengtes en kleuren. De kleur kunt u het beste afstemmen op de kleur van het gebruikte garen, want de haren van nylon kunnen door de steken heenkomen. Om dit te voorkomen kunt u nog iets fiberfill om het draad doen als er ruimte voor is.

Ik vouw deze chenilledraad dubbel om een stevige basis te krijgen en vouw daarbij de uiteinden extra om, zodat deze scherpe uiteinden niet meer door de amigurumi kunnen prikken en iemand kunnen bezeren.

Bij deze ‘minty monsters’ zit dubbelgevouwen draad in elk steeltje. U kunt dus de steeltjes buigen voor een leuk effect.

In deze minty monsters heb ik alleen zachte vulling gebruikt. Ze kunnen daardoor nogal gemakkelijk omvallen. Om amigurumi te verzwaren, zodat ze niet omvallen, kunt u granulaat korrels gebruiken. Dit zijn kleine witte kunststof korreltjes om gehaakte knuffels mee te verzwaren. De korrels zijn te koop in verschillende hoeveelheden.

Granulaatkorrels zijn wasbaar, knuffels gevuld met deze korrels kunnen in de wasmachine, maar meestal niet in de droger. Persoonlijk was ik amigurumi nooit in de wasmachine, maar ik was die altijd voorzichtig met een handwasje.

Als u deze korrels los in uw knuffel stopt, zullen de korrels door de steken naar buiten komen. U moet de korrels dus in een zakje stoppen, waar ze niet uit kunnen vallen. Het eenvoudigste is als u de korrels in een pantykousje of een sok stopt en daarna stevig dichtknoopt.

Bij deze ‘minty monsters’ zou u een zakje granulaatkorrels op de bodem kunnen leggen en de bovenkant kunnen vullen met fiberfill.

U zou natuurlijk ook gedroogde bonen of rijst in een zakje kunnen doen en in de amigurumi kunnen gebruiken. De amigurumi is dan natuurlijk niet wasbaar. Er wordt wel beweerd dat er ongedierte op af komt of dat er schimmel in dit eten zou kunnen komen als het vochtig wordt.

Wat zijn uw ervaringen met zwaardere vulling in een amigurumi? Gebruikt u één van bovenstaande materialen of heeft u nog een ander idee?

Over de schrijver
Mijn naam is Carolina Speek. Ik brei en haak al sinds ik een jaar of 10 ben, nu al ruim 40 jaar. Ik vind het heerlijk om te haken en te breien, maar nog leuker vind ik het om zelf patronen te ontwerpen. Zelfs met ruim 40 jaar ervaring valt er nog steeds veel te leren en uit te proberen. De kennis die ik al heb en de kennis die ik opdoe wil ik graag delen en doorgeven aan anderen. Naast het ontwerpen van brei- en haakpatronen voor breiclub schrijf ik ook blogs. Daarin kan ik nog meer details, tips en trucs delen. Ik hoop u zo enthousiast te maken, dat u ook nieuwe technieken gaat proberen. De eerste stap is beginnen, ervaring komt dan vanzelf!
Henk knol
Door

Henk knol

op 30 September 2020

Leuke en vooral interessante blog over amigurimi materialen

Reactie plaatsen