Top-down knitting: de voor-en nadelen - Breiclub.nl
Top-down Knitting

Top-down knitting is dé nieuwe trend op het gebeid van breien. Het betekent namelijk een breiwerkje van boven naar beneden breien in plaats van onderaan te beginnen.

Dit wordt veel gedaan bij pullovers, cardigans en zelfs kousen. Zelf heb ik net mijn eerste cardigan gebreid op deze manier!

Ik deel graag de voor-en nadelen van deze techniek met jullie & mijn uiteindelijke conclusie. Wat vind jij van top-down knitting?

Top-down knitting

Thuis en bij mijn beide oma’s heb ik altijd gezien dat een kledingstuk in delen wordt gemaakt en daarna aan elkaar wordt gezet. Ik was aan het rondkijken op Ravelry en toen zag ik deze top-down methode voor het eerst.

Het was ook moeilijk om me voor te stellen hoe je dit dan doet, maar de reacties op deze techniek waren meer dan lovend, ik zag ineens alleen maar voordelen tevoorschijn komen. Ik werd direct enthousiaster!

Sinds een week is deze cardigan helemaal af en kan ik jullie dus vertellen wat ik van top-down knitting vind.

Voordelen van top-down knitting

Het grootste voordeel dat je overal leest is dat je alles in één stuk breit en dus achteraf niks in elkaar hoeft te zetten en er dus ook geen naden zichtbaar zijn. Je begint met een aantal steken en meerdert steeds om de voorpanden, de mouwen en de rug te vormen.

Eens je aan oksels komt, zet je alle steken van de mouwen op een draad en werk je verder aan de romp. In het begin dacht ik steeds, ‘Hoe kan dit nu ooit een cardigan worden?!’ Maar uiteindelijk zie je voor je ogen zo een vest verschijnen, zonder naden.

top-down-knitting-3

Dit vind ik zelf ook het grootste voordeel van top-down knitting, want het lastige volgens mij aan de ‘gewone’ methode is inderdaad het aan elkaar naaien. Zoals je ziet op de foto zie je geen enkele naad, het ziet er chiquer uit en veel professioneler uit vind ik, omdat de zijkant niet ‘gebroken’ wordt door een naad.

Nog een voordeel dat samenhangt met het vorige: je kan je kledingstuk passen om te zien of het wel goed valt en of de lengte goed is. Bij de losse-onderdelen-methode kan je natuurlijk alles goed meten en zal het ook meestal wel kloppen, maar hier kan je plaatselijk zelf aanpassingen uitvoeren moest de pasvorm nog niet volledig kloppen.

Bijvoorbeeld, ik vond de mouwen nog te breed. Ik hou meer van aansluitende mouwen in plaats van de meer losse, dus ik heb meer steken geminderd naarmate het einde.

Zo kan je ook de taille smaller maken, breder maken, de lengte aanpassen, etc. terwijl je aan het breien bent, en niet achteraf aanpassen als alles al in elkaar zit (en je het dus weer moet losmaken pfff).

top-down-knitting-2

Top-down knitting: toch niet volledig perfect?

Tot zover alleen maar voordelen maar ik ben bang dat ik toch een klein nadeel gevonden heb bij deze manier van breien. Namelijk de mouwen. Deze worden in de ronde gebreid, met vier dubbelpuntige naalden of een rondbreinaald het is maar wat je liever doet, en steeds aan de onderzijde, waar de naad zou zijn bij een gewone cardigan, worden er steken geminderd.

Doordat je de mouw aan de cardigan vastbreit en je ook in het rond breit, draait het werk altijd om zichzelf heen waardoor je om de 2 à 3 toeren in de knoop raakt met het lijf van de cardigan en deze weer moet losdraaien. Misschien is het een detail maar zelf vond ik dit nogal hinderlijk en ik wou het toch even meegeven.

Conclusie

Ondanks het kleine nadeel met de mouwen, zou ik deze top-down knitting zeker aanraden, het klinkt misschien raar als je al je hele leven de andere techniek gebruikt maar het is echt de moeite waard om door te zetten. En al helemaal als je er niet van houdt om alle losse stukken in elkaar te zetten, net zoals ik!

Welke methode gebruiken jullie? En zou je deze methode ooit eens willen proberen? Laat het maar weten in de comments hieronder, ik ben benieuwd!

Gebruikt patroon: Ravelry Alecia Beth by Justyna Lorkowska
Gebruikte wol: Pingofine 50 Opaline, gekocht bij Boekenvoordeel

myranda
Door

myranda

op 22 Jun 2014

Hoi i heb je blokje gelezen en het lijkt me zeker de moeite waard om te proberen. Ben wel benieuwd waar je dat patroon vandaan hebt; ik vind de patroonsteek erg mooi namelijk.Alvast bedankt voor je reactieGroetjes Miranda

Freya
annie van beneden
Door

annie van beneden

op 29 Jun 2014

wil deze techniek ook eens uittesten heb jij een patroon

Imelda van Ankeren-Spanjaard
Door

Imelda van Ankeren-Spanjaard

op 26 Mar 2015

Op de site van Drops staan ook erg veel patronen die deze manier van breien gebruiken. Ik heb het altijd nog te spannend gevonden om daaraan te beginnen. Maar eens komt de dag........

Wilma Verheij
Door

Wilma Verheij

op 25 Oct 2015

Ik heb zelf ook pas top down een vest gebreid. Ik begrijp je nadeel van het aan de mouw breien, maar wat ik telkens deed is na een 'ronde' de mouw even in tegengestelde richting draaien. Zo had ik er veel minder last van dat de rest in de weg zit zeg maar. O ja, in plaats van een aantal steken extra opzetten onde de oksel bij het pand en later eveneens bij de mouw, heb ik voor de mouw de steken opgenomen die ik voor het pand had bijgemaakt. Zo hoefde ik zelfs daar geen naadje te sluiten. Het enige dat ik jammer vind is dat je met een raglan afkanten op de oude manier een mooiere effect hebt met zo'n overgehaald steekje dan met het extra opzetten bij top down.

Loes
Door

Loes

op 06 Sep 2016

Zou dit graag willen proberen met een haakpatroon,

Catja
Door

Catja

op 16 Jan 2017

Zou dit graag eens proberen met een kindervest... Dus op zoek naar een patroon!

Elly
Door

Elly

op 08 Jan 2018

Heb plan voor Visserstrui met boord langs de hals en als vest uit gevoerd. Heb nog weinig ervaring met de rondbreinaald. Wil het als vest uitvoeren. Met hand gesponnen grijze wol. Mijn vragen zijn: Zijn er patroon beschrijvingen van Top- Down uitgevoerde Vissers truien? Zijn er beschrijvingen van Visserstruien als vest uit gevoerd op deze wijze. Elly.

Angela Kuiper-Kwakkel
Door

Angela Kuiper-Kwakkel

op 20 Mar 2019

Ik heb een basis gedaan bij naantje knit en kan dat aanraden. Helaas zakte het doen weg en ben nu via YouTube bezig om de techniek opnieuw aan te leren. Gezien naantje knit geen video kanaal heeft.

Lizeth
Door

Lizeth

op 30 Jun 2020

Hoi Freya, er is al wat tijd verstreken sinds je deze blog geschreven hebt, dus misschien (waarschijnlijk) ben je zelf al met deze (of een andere) oplossing gekomen voor je 'nadeel'. In elk geval vind ik het zelf veel handiger eerst de mouwen te breien en daarna pas het lijf. Vriendelijke groet, Lizeth

Rosita
Door

Rosita

op 15 Jan 2021

Het lijkt me een super methode. Ben enkel nog op zoek naar een Nederlandstalig patroon zonder raglanmouwen, maar met gewone mouwen. Benieuwd waar ik dat zal vinden! Fijn om te lezen dat je er zo enthousiast over bent, ik ga mijn zoektocht nu wat heviger uitvoeren 😊. Groetjes Rosita

Nancy
Door

Nancy

op 30 Jul 2021

dag, ik heb een cardigan gebreid en wat ik merk dat de boorden die normaal met een kleinere breinaald zou breien, nu ribbelen... omdat je ze telkens met dezelfde breinaald in het rond breit. heb je hier een oplossing voor?

Christa
Door

Christa

op 14 Oct 2021

Hallo Nancy, heb je hiervoor al een oplossing gevonden? Ik ben een topdown vest aan het breien en moet de boorden wel met een maatje kleiner doen (7mm ipv 8mm) en daarna ribbelsteek is in de rondte 1 naald recht en 1 naald averecht (= 1 ribbel). Ik moet er nog mee beginnen, dus ik ben benieuwd...........

Annet Meijer
Door

Annet Meijer

op 26 Jan 2022

De boord op 2 breien, dus heen en weer. De rechte steken steeds gedraaid insteke geeft een iets steviger boord.De rest dan op de rondbreinaald.

Irma Géron
Door

Irma Géron

op 21 Oct 2022

Top-down vind ik persoonlijk heel fijn breien. Ik ben op zoek naar een uitleg of boek om zelf een berekening voor een patroon te maken. Suggesties?

Karin
Door

Karin

op 26 Nov 2023

Ik snap wat je bedoelt met het breien van de mouwen als laatste, dat je hele breiwerk er aan hangt en dat je op den duur in de knoop raakt. Wat ik er op bedacht heb is de ene keer de naalden rechtsom draaien, de andere keer linksom :)

Reactie plaatsen