Het patroon van de gebreide boodschappentas - Breiclub.nl
Albert Heijn tas breien: kleurrijk winkelen!

Wil jij ook een Albert Heijn tas breien? Ik dus ook! Dus toen vorige week mijn blog hierover werd geplaatst, kreeg ik veel leuke reacties op mijn gebreide boodschappentas. Op verzoek zet ik het patroon nu ook in zijn geheel in deze blog, zodat een ieder die wil ook aan de slag kan met haar eigen boodschappentas.

Het is leuk om te variëren met de kleuren. Het patroon is een soort hekwerk dat zich goed leent voor deze tas. Zoals ik vorige week al wel in mijn blog heb gezegd, heb ik helaas niet de ‘echte’ AH-tas uit de serie “puur & eerlijk” kunnen gebruiken. Ik gebruikte een stevige boodschappentas van de plaatselijke supermarkt, Boon’s Markt.

Je zult dus zelf even moeten kijken hoe groot jouw boodschappentas is en of je het patroon iets moet aanpakken. Veel breiplezier!

[tweetquote]Aan de slag, ik ga de boodschappentas breien die ik op @breiclubnl tegenkwam, jij ook?[/tweetquote]

gebreide-boodschappentas

Benodigdheden boodschappentas breien

  • 2 bollen Scheepjeswol Stonewashed black onyx (zwart)
  • 2 bollen Scheepjeswol Stonewashed Green agate (groen)
  • 1 bol Scheepjeswol Stonewashed Chrystal quartz (crème)
  • Binnentas = tas van Boon’s Markt of MCD Supermarkt of soortgelijke stevige boodschappentas
  • 3 knopen
  • 2 breinaalden nr. 3,5
  • stopnaald

Gebruikte steken

Patroonsteek: hekwerk.

1ste en 3de naald: steken recht breien.

2de en 4de naald: steken averecht breien.

5de en 7de naald: 1 steek recht, * 1 steek averecht, 2 steken recht*. Herhaal van * tot * tot de laatste 2 steken. Brei deze 1 steek averecht en 1 steek recht.

6de en 8ste naald: 1 steek averecht, *1 steek recht, 2 steken averecht*. Herhaal van * tot *tot de laatste 2 steken. Brei deze 1 steek recht, 1 steek averecht.

9de en 11de naald: *2 steken averecht, 1 steek recht*. Herhaal van * tot *.

10de en 12de naald: *1 steek averecht, 2 steken recht*. Herhaal van * tot *.

Herhaal deze 12 naalden.

Tricotsteek: Brei de heengaande naald recht en de teruggaande naald averecht.

Gerstekorrel: Brei over de 3 steken van de bloem in de heengaande naald afwisselend 1 recht, 1 averecht, 1 recht en de teruggaande naald ook 1 recht, 1 averecht, 1 recht.

Nb. Als je een andere tas gebruikt, controleer dan de afmetingen en pas het aantal steken (breedte) en aantal naalden (hoogte) daar op aan.

Bodem van de gebreide boodschappentas

Afmeting: 23 cm breed en 32 cm hoog.

Zet 45 steken op met zwart (black onyx) en brei volgens het patroon tot een totale hoogte van 32 cm (100 naalden). Kant alle steken in één keer af.

Voor- en achterkant van de tas

Afmeting: 32 cm breed en 30 cm hoog.

Neem aan de zijkant van de bodem 63 steken op. Steek hiervoor de breinaald aan de verkeerde kant in zodat je aan de goede kant van het werk de naad krijgt te zien.

Brei in patroonsteek tot een totale hoogte van 30 cm (96 naalden). Wissel daarbij de kleuren als volgt af: zwart, groen, crème, groen, zwart, groen, crème groen na elke 12 naalden van het patroon (8 x het patroon).

Kant dan na 6 cm (12 steken) 8 steken af en na 13 cm (23 steken) nog eens 8 steken. Dit wordt de uitsparing waar straks in het handvat in komt.

Zet in de volgende naald op de plaats van de 8 afgekante steken aan beide kanten 4 steken op (zie foto). Aan de linker- en rechterkant staan er weer 16 steken op de naald en in het middelste deel 31 steken (total 63 steken).

Brei de afzonderlijke delen verder in tricotsteek tot een hoogte van 3 cm (8 naalden) en kant alle steken af.

gebreide-boodschappentas2gebreide-boodschappentas3

Brei de achterkant op dezelfde manier.

Zijkanten van de tas

Afmeting: 23 cm breed en 30 cm hoog.

Neem aan de bovenkant van de bodem 45 steken op en brei in patroonsteek tot een totale hoogte van 33 cm (=inclusief 3 cm voor de omslag) (102 naalden) en wissel daarbij de kleuren af zoals bij de voor- en achterkant. Brei de tweede zijkant op dezelfde manier.

gebreide-boodschappentas4

Handvaten van de tas

Zet 18 steken op met zwart en brei in patroonsteek tot en totale hoogte van 28 cm (84 naalden).

Afwerking

Sluit de zijnaden aan de goede kant, zodat je aan de goede kant van het werk de naad te zien krijgt. Zet de tas van de supermarkt in de gebreide tas. Sla de rand om en naai deze aan de binnenkant van de supermarkttas vast.

Leg de gebreide handvat dubbel en sla ze om het handvat van de supermarkttas heen. Maak de uiteinden aan de gebreide tas vast en sluit de naad. Doe dit bij het andere handvat hetzelfde.

gebreide-boodschappentas5

Bloemen

Brei vervolgens in de 3 kleuren een bloem door 7 steken op te zetten en de eerste 3 steken gerstekorrelsteek en de laatste 4 steken tricotsteek te breien. Brei tot een hoogte van 16 cm (50 naalden) en kant de steken af. Rijg de afwerkdraad door de zijkant (aan de kant van de tricotsteek) en rimpel tot een bloem en zet de draad vast. Zet de bloemen in een groepje op de voorkant van de tas vast met in het midden de 3 knopen.

Ik ben benieuwd hoe jullie tassen er uit komen te zien! Laat je jouw gehaakte of gebreide Albert Heijn tas of boodschappentas zien?

Brini
Door

Brini

op 19 Mar 2017

Haken ... ja ik word er blij van ???????????????????????? Krijg ik die AH tas!!! Tsss..

Nanny
Door

Nanny

op 19 Mar 2017

Moest even lachen. AH-tas breien. Benodigdheden: Binnentas = tas van Boon’s Markt of MCD Supermarkt of soortgelijke stevige boodschappentas...... Heb hem gehaakt maar ga hen nu zeker ook breien.

Ria korevaar
Door

Ria korevaar

op 20 Mar 2017

Mysterie blanket deken prachtig

Reactie plaatsen