Ajour breien: de rechte gaatjessteek breien
Ajour breien: de rechte gaatjessteek breien

Ajour breien: de rechte gaatjessteek breien

Ajourpatronen zijn ideaal voor de lente en zomer. Door de open structuur is het breiwerk licht en luchtig! Bij dit soort patronen hoort natuurlijk geen dik wollen garen, maar lichte katoenen, linnen en zijde garens.

We gaan natuurlijk niet gelijk een moelijk ajour patroon doen zoals hierboven, maar we beginnen eenvoudig.

In de komende ajour blogs ga ik telkens in op steken die veel gebruikt worden bij ajour breien en met het bijbehorende voorbeeldpatroon, kunt u deze steken oefenen.

Laat u niet afschrikken, want u zult vaak dezelfde steken tegenkomen in de patronen en u zult zien dat de meeste steken echt niet moeilijk zijn!

In mijn vorige blog vertelde ik al dat omslagen daar een onderdeel van zijn. Hyperlink naar blog omslagen breien (https://breiclub.nl/over-breien/omslagen-breien/)

Een ander veel voorkomende steek is de gaatjessteek. Bij ajour wilt u namelijk prachtige open patronen breien en daarbij hoort ook bijna altijd de gaatjessteek!

Als eerste gaan we de gaatjessteek breien, waarbij de gaatjes recht boven elkaar komen te liggen. Ik heb hiervan 2 varianten toegevoegd:

Kies uw garen en bijbehorende breinaald:

Zet een even aantal steken op: het patroon bestaat uit een even aantal steken plus 2 (1 voor elke zijkant; de kantsteek)

  • De kantsteken worden altijd recht gebreid, dus zowel aan de goede kant als aan de verkeerde kant van uw breiwerk
  • Het gaatjespatroon staat tussen *-* als het afwijkt van de kantsteken
  • Keer na elke naald

Variant 1: bij deze variant breit u heel veel gaatjes

Nld 1: (= Goede Kant) alle steken recht

Nld 2: alle steken recht

Nld 3: 1recht, *omslag, 2 steken recht samenbreien*, 1recht (de omslag in dit patroon: haal de draad naar voren alsof je een averechte steek gaat breien)

Nld 4: alle steken recht

Nld 1 t/m Nld 4 vormen het herhalende patroon.

Herhaal naalden 1 t/m 4 tot de juiste hoogte.

Door de omslag (zie foto hierboven) maakt u een extra steek en door 2 steken samen te breien (zie foto hieronder) mindert u een steek. Elke naald blijft dus hetzelfde aantal steken houden.

Nu gaan we de 2e variant breien:

Variant 2: bij deze variant zitten de gaatjes verder uit elkaar

Nld 1: (= Goede Kant) alle steken recht

Nld 2: alle steken recht

Nld 3: 1recht, *omslag, 2 steken recht samenbreien*, 1recht (de omslag in dit patroon: haal de draad naar voren alsof je een averechte steek gaat breien)

Nld 4: alle steken recht

Nld 5: alle steken recht

Nld 6: 1recht, *averecht*, 1 recht

Nld 7: alle steken recht

Nld 8: 1recht, *averecht*, 1 recht

Nld 1 t/m Nld 8 vormen het herhalende patroon.

Herhaal naalden 1 t/m 8 tot de juiste hoogte.

U ziet hoe eenvoudig deze steek is. U hoeft alleen maar 2 steken recht samen te breien en de omslag te kennen.

Heeft u al eens ajour gebreid? Zo nee, gaat u deze patronen uitproberen en zo ja, wat zijn uw ervaringen met ajour breien. Vindt u het eenvoudig of loopt u telkens tegen problemen aan?

Over de schrijver
Mijn naam is Carolina Speek. Ik brei en haak al sinds ik een jaar of 10 ben, nu al ruim 40 jaar. Ik vind het heerlijk om te haken en te breien, maar nog leuker vind ik het om zelf patronen te ontwerpen. Zelfs met ruim 40 jaar ervaring valt er nog steeds veel te leren en uit te proberen. De kennis die ik al heb en de kennis die ik opdoe wil ik graag delen en doorgeven aan anderen. Naast het ontwerpen van brei- en haakpatronen voor breiclub schrijf ik ook blogs. Daarin kan ik nog meer details, tips en trucs delen. Ik hoop u zo enthousiast te maken, dat u ook nieuwe technieken gaat proberen. De eerste stap is beginnen, ervaring komt dan vanzelf!
Reactie plaatsen
Your information is safe with us