Oud handwerk: een schat van 68 jaar - Breiclub.nl
Een schat van 68 jaar

Mooi oud handwerk: Ik heb een schat. Ja, ook een op twee benen en waar ik heel blij mee ben en de schat waar ik het nu over heb, heeft met hem te maken. Toen we net getrouwd waren kreeg ik van mijn schoonmoeder een pakketje.

Nu was ze niet zo van het geven maar hier was ik heel blij mee. Ik kreeg een gebreid babypakje. Op dat moment was het pakje 23 jaar oud. Ze had het wel zuinig bewaard

Inderdaad het pakje is roze. Nu heeft hij wel een oudere zus maar zij heeft het pakje nooit gedragen. Het was een cadeautje van een tante die heel mooi kon handwerken. Zij was in de overtuiging dat mijn echtgenoot echt, heel echt een meisje zou worden. Dus breide ze een roze pakje. Compleet met broekje, jasje en mutsje en een paar kniekousjes. Mijn echtgenoot is in augustus als 7 maand kindje geboren en er is met wol gebreid. Wat me erg warm lijkt. Arm kind.oud handwerk

Ik was de doos met inhoud volkomen vergeten maar tijdens aanval van opruimwoede vond ik het pakje weer. Het was heel goed opgeruimd en had meerdere verhuizingen overleefd. Nu stond de doos in een hoekje achterin de berging.

Het materiaal was door de tijd aangetast en na lang zoeken bij verschillende winkels vond ik een kaartje met stopwol in de juiste kleur. Na veel speuren op internet en studeren over het hoe kan ik stoppen, zijn nu de grootste gaatjes gedicht.

Ik heb echt heel veel bewondering hoe het mutsje gebreid is. In het rond en waarschijnlijk op 4 naalden. Te beginnen bij de kruin. Tante heeft voor het meerderen gaatjes gebreid. Als overgang 3 toeren averechts tricot en is verder gegaan in een mooie ajour patroon.  En als rand heeft tante ribbelpatroon gebruikt.

oud handwerk

Voor het jasje heeft tante hetzelfde ajour patroontje gebruikt. Voor en achterpand zijn aan een stuk gebreid. Het jasje was wat breed en tante heeft dat opgelost door  er een zijnaad in te maken. Hierdoor poffen nu de mouwen. Het is passend gemaakt. De verhouding lijf en mouwen lijken mij niet correct. Maar daarom zal de pret van maken niet minder geweest zijn.

oud handwerk

De kniekousjes zelf lijken van een heel ander patroon te komen. Ik zie hier geen eenheid in met het babypakje. Wel heel veel vakwerk. Het bandje is er niet aangezet maar de steken zijn aan de achterkant opgenomen. Weer zo’n detail dat vakmanschap verteld.

oud handwerk

Ik ben nu op zoek naar een mooie lijst om deze schat in op te bergen. Net als in een museum. Het babypakje is er oud genoeg voor. En mijn echtgenoot ook.

oud handwerk

Rinske
Door

Rinske

op 11 Mar 2017

Heerlijk om zoiets moois nog te bezitten. En wat een werk en tijd heeft daar in gezeten. Echt vakman(vrouw)schap. Zou het zeker in een mooie lijst ophangen. Iets om trots op te zijn.

mieke
Door

mieke

op 12 Mar 2017

wat leuk dat je dit nog hebt, ik heb de spulletjes die ik vond met verhuizing weg gedaan nog eens niet zo lang geleden nu had ik het zo graag nog gehad ben n.l. zelf weer aan het haken. en juist gisteren op zoek gegaan naar babykleertjes haken maat 50, heb nl een pop levensecht voor mijn dementerende moeder en wil daar kleertjes voor haken.

Marga
Door

Marga

op 12 Mar 2017

Gewoon naar een goede lijstenmaker gaan, is het zeker waard

Marina
Door

Marina

op 12 Mar 2017

Ik zou idd naar een goede lijstenmaker gaan en alles door hem in een mooie verhouding achter bol glas laten inlijsten, het kost wel een ..... maar dan heb je ook wat. Ben zelf aan het sparen ommiijn doopjurkje compleet met mutsje en een paar eigen gebreide slofjes die nog door mijn moeder zijn gemaakt er ook bij. Mijn allereerste jurkle is bijna 57jaar jong.

Annemiek
Door

Annemiek

op 12 Mar 2017

Ikea verkoopt 3 d lijsten. Daarin zou je het misschien in kunnen lijsten

Reactie plaatsen