Op bezoek bij… Atelier Jaffari in Arnemuiden
Tsja, Arnemuiden. Eerlijkheid gebied me te zeggen dat ik in de bijna 18 jaar dat ik in Middelburg heb gewoond, slechts een keer in Arnemuiden ben geweest (afgezien van de stops met de trein). En die ene keer was toen we met een zelf geknutselde catamaran door het kanaal naar Middelburg moesten varen. Zoals Jeanet van Atelier Jaffari het zo mooi zei, Arnemuiden is verder van Middelburg dan Middelburg van Arnemuiden. Want andersom gaan alle mensen uit het kleine dorp op Walcheren wel shoppen en naar school in Middelburg. Hoe dan ook. Op een regenachtige zaterdagochtend waagde ik me met moeders toch de stap en zijn we naar Arnemuiden gereden voor een bezoek aan Jeanet.
Dat Walcheren niet erg op de route ligt – en dat mag ik zeggen – maakt dat je zou verwachten dat er weinig mensen zo even langs komen bij Atelier Jaffari. Niets is minder waar. Het hele jaar door komen er mensen uit verschillende hoeken van het land langs om garens te kopen. Maar het hoogtepunt is toch wel op de eerste zaterdag in juni – dit jaar op 1 juni 2019 – het Brei- en Haakfestival. Op de markt in Arnemuiden, recht voor de deur van Atelier Jaffari, worden de auto’s verwisseld voor grote tenten en is het vanaf een uur of 11 alleen nog maar naalden en garen wat de klok slaat. Met demo’s, workshops en gewoon heel veel gezelligheid is het voor mensen van heide en ver een heerlijk dagje uit. Ik weet dus al waar ik dit jaar het weekend na Hemelvaart ben – de kamer in Hotel mama is al gereserveerd.
Atelier Jaffari is alweer zo’n 20 jaar geleden begonnen met de overname van de winkel aan de markt in Arnemuiden. Aanvankelijk was er alleen een kleine kast met wat katoen, sokkenwol en acryl, de rest waren stoffen. Inmiddels is de gehele voorkant van de winkel ingericht met garen. Aan de achterkant, waar we thee drinken met heerlijke tulband van de bakker aan de overkant van de straat, is het naaiatelier van Jeanet’s man Ali. Ten tijde van de overname van de winkel was er eigenlijk net een dip in de animo voor haken en breien. Na de vleermuismouwen en de borsteltruien was handwerken niet meer hip en dus moeilijk te verkopen. Dat terwijl tijdens de jaren ’80 iedereen die twee naalden vast kon houden, aan het breien was.
Ongeveer 7-8 jaar geleden kwam het haken en breien weer in. Jeanet startte toen met de blog blij-dat-ik-brei.blogspot.com. Een ongekend succes, want regelmatig waren er 1000+ lezers (inmiddels zo’n 5000-7000 lezers) van de ongeveer 5 blogs die er per week geplaatst worden. Het zijn geen eigen patronen of ontwerpen die Jeanet op de blog zet, en al zou ze het graag willen, ze heeft bij lange na niet alles op haar blog zelf ook gemaakt. Maar ze linkt wel naar andere mensen die leuke ideeën hebben. Ook dingen die per toeval langs komen en haar inspireren of naar aanleiding van garen die ze heeft verkocht in de winkel waarna ze een patroon deelt. Inspiratie te over dus, in korte en toegankelijke blogs.
Maar de echte passie blijft het inblazen van nieuw leven in de oude klederdracht en accessoires. Zeeuwse klederdracht is wellicht bij iedereen bekend, met de grote witte kappen, broches, krulspelden en omslagdoeken. Het is bijna moeilijk te geloven dat er maar 1 of 2 generaties tussen zitten met mensen die die kleding nog elke dag droegen. En het is zonde dat deze kunstige werkjes niet meer gedragen worden. Jeanet werkt samen met Tante zoet om deze -met name- Zeeuwse breiwerkjes weer nieuw leven in te blazen. Ook de visserstruien krijgen een mooie upgrade. Zo lopen we straks opeens weer in het patroon van mijn oma’s omslagdoek, maar dan in hippe kleuren en met grover garen. Er is inmiddels zelfs een Zeeuwse deken met allerlei oude Zeeuwse breipatronen – die eind januari uitgebreid aandacht verdiende in de Provinciale Zeeuwse Courant. En even ben ik weer zo verschrikkelijk trots om Zeeuwse te zijn.
Atelier Jaffari is een snuffelwinkel pur sang. Heerlijk graven tussen de bolletjes op zoek naar de juiste garens. Overleggen met Jeanet, nog eens nadenken, nog eens veranderen en uiteindelijk met een goedgevulde tas op weg naar het strand om de zonnige Zeeuwse uren te slijten met twee naalden in de hand en de voeten in het zand. Ik kan me geen betere zomerdag voorstellen.