Mutsen breien: mijn eigen ontwerp! Naast het maken van dekens is het breien en haken van mutsen, veel mutsen, mijn andere stiekeme zonde.
In de afgelopen jaren heb ik tientallen mutsen gebreid en gehaakt. Van hele eenvoudige éénkleurige mutsen tot wat ingewikkeldere mutsen met kabels en patroontjes, naar ingewikkelde fair isle patronen.
Overal haalde ik de patronen vandaan; uit boeken, tijdschriften en van het internet. Vandaag begin ik met opmeten, deel 1 van mijn mutsverslag.
Een muts breien, maar…
Ik wil eigenlijk zelf wel eens een muts ontwerpen. Een Angelique muts! Op maat gemaakt en precies zoals ík hem hebben wil. Ik kan je vertellen dit valt nog niet mee want er zijn al zoveel patronen, net als bij muziek lijkt het net alsof alles al een keer bedacht is.
Toch ga ik het proberen en ik neem jullie mee op mijn zoektocht naar een eigen ontworpen muts.
Alhoewel ik haken en breien even leuk vind heb ik voor mijn eerste zelf ontworpen muts gekozen voor breien. Breien omdat ik dan mijn nieuw aangeleerde techniek, het breien met de magic loop uit kan proberen en het continentaal breien beter onder de knie kan krijgen.
Beginnen bij het begin
Voor ik begin met breien ga ik bedenken hoe mijn muts eruit moet zien.
Ik wil een beetje ruime muts, een beanie, strak en passend aan het begin en een beetje nonchalant, slordig op mijn achterhoofd.
Omdat ik nogal praktisch ingesteld ben gebruik ik voor mijn eerste ontwerp garen gebruikt die ik nog had liggen gebruikt. Een lekkere dikke warme draad geschikt voor naald nummer 7 in een 100% acryl kwaliteit.
Verder heb ik nodig:
– Een rondbreinaald dikte 7
– Een meetlint
– Pen en papier
Pen en papier? Ja om uit te rekenen hoeveel steken ik op moet zetten voor de op mijn hoofd perfect passende muts heb ik pen en papier nodig.
Het aller, allereerste wat ik ga doen is een proeflapje maken. Zoals mijn collega blogger Bianca al schreef: meten is weten.
Voor mijn proeflapje heb ik 15 steken opgezet met naald nr. 7 en heb ik 8 naalden boordsteek 1/1 gebreid en 10 naalden tricotsteek gebreid. Nu ik dit klaar heb kan ik gaan meten en rekenen:
Meten
Met het meetlint meet ik mijn hoofdomtrek. Het is een beetje schuiven en proberen tot je een gemiddelde omtrek hebt want je wilt niet dat je muts te wijd wordt als je de grootste omtrek aanhoudt maar ook niet dat de muts te strak wordt als je de kleinste omtrek gebruikt.
Mijn hoofdomtrek is 56 centimeter. Mijn proeflapje meet 12,5 centimeter over 15 steken.
Dit wetende kun je gaan rekenen:
56 : 12,5 = 4,48
4,48 x 15 = 67,2
– Omdat ik een aantal steken wil hebben dat deelbaar is door 4 (voor het maken van de kroon van de muts) zet ik dus 68 steken op.
Volg je het nog?
TIP: Als je geen zin hebt in deze wiskundige berekening kun je ook een andere manier uitrekenen hoeveel steken je op moet zetten.
1. Neem een stukje garen en meet die om je hoofd.
2. Knip de draad op de goede lengte af.
3. Leg het draadje voor je op tafel en meet hoe vaak het proeflapje op deze draad past.
Bij mij paste het lapje ongeveer 4,5 keer op het draadje dus 4,5 keer 15 steken is 67.5 steken.
Ook een uitstekende methode voor het uitrekenen van het aantal steken die je op moet zetten. Vooral bij wat dikker garen. Als je een wat verfijndere muts wilt maken op dunnen naalden dan is de “wiskundige” manier misschien beter want nauwkeuriger.
Nu ik weet hoeveel steken ik op moet zetten voor de op maat gemaakte muts kan ik de steken gaan opzetten. Maar dit ga ik in een volgende blog uitleggen.
Welke manier van meten heeft jouw voorkeur als je een muts breit? Of heb je nog andere tips?
Sjaan Meerman-Grinwis
op 08 Jul 2014Angelique
op 13 Jul 2014Jeanne Finck
op 16 Dec 2015l.leijgraaff@hotmail.de
op 10 Oct 2016l.leijgraaff@hotmail.de
op 10 Oct 2016Ingrid
op 07 Nov 2016