Kralen inbreien - Breiclub.nl
Kralen inbreien: twee leuke manieren!

Soms zie ik dingen en denk ik: dat wil ik ook kunnen. Zo was het ook toen ik projecten met kraaltjes in het breiwerk zag. Het leek me erg ingewikkeld, maar het resultaat was er dan ook naar. Door de foto’s geïnspireerd ging ik op zoek naar patronen. En natuurlijk kwam ik erachter dat er meer manieren zijn om kralen in je breiwerk te krijgen. Hieronder leg ik je twee manieren van kralen inbreien uit. Ik verklap nu vast dat de tweede manier mijn voorkeur heeft. Ik vertel straks waarom!

Kralen inbreien: rijgen aan de draad

Bij deze manier van kralen inbreien, rijg je van tevoren alle kralen aan de werkdraad. Wat heb je nodig? Kralen die een rijggat hebben waar je werkdraad doorheen past. Een patroon met ingebreide kraaltjes. Als het goed is, staat in het patroon aangegeven hoeveel kralen je nodig hebt. Deze rijg je allemaal aan de werkdraad.

Dit betekent, dat je vanaf het begin af aan een hele lading kralen aan de draad hebt. Dit is wat mij betreft het eerste nadeel van deze methode. Want tot je bij de eerste kraal bent, moet je deze kralen steeds opschuiven tot je bij dat punt in het patroon bent. Hoe brei je de kralen nu in?

Op het punt in het patroon waar de kraal moet komen, schuif je een kraal naar de rechternaald, zodat hij strak tegen je breiwerk aanzit. Nu maak je de steek. De kraal zit nu in je breiwerk. Schuif hem mooi op zijn plek en trek de draad eventueel nog wat strakker aan zodat de kraal goed blijft zitten.

Nu zie je wat ik het tweede nadeel van deze methode vind: de kraal zit aan de voorkant van je werk. Hij hangt als het ware een beetje naar voren. Aan de achterkant is de kraal niet te zien. Daarom adviseer ik je om de tweede manier ook eens te proberen.

Kralen inbreien: haaknaaldmethode

Deze methode lijkt op het eerste gezicht ingewikkelder, maar ik vind het resultaat mooier dan als je de kralen rijgt. Wat heb je nodig? Een haaknaald met een kleine kop (1mm wil meestal wel) die door het rijggat van je kralen past. Probeer even een paar kralen, want bij de meeste kralen zijn de rijggaten niet gelijk! Verder heb je breigaren en kralen nodig.

Hoe gaat het in zijn werk? Je breit tot het punt waar je patroon aangeeft dat je een kraal moet inbreien. Brei deze steek. Nu pak je de haaknaald, schuift er een kraal op en steekt deze door de steek.

kralen inbreien 1

Nu haal je de steek door de kraal:

kralen inbreien 2

De kraal zit nu om de hele steek, dus om beide ‘pootjes’ van de steek. Hierdoor zit hij stevig in je breiwerk en is hij aan de voor- en achterzijde zichtbaar. Dit is vooral bij kantshawls mooier. Zorg dat je de draad even goed aantrekt zodat de kraal mooi in je breiwerk zit.

kralen inbreien 3

En als je je patroon hebt gevolgd, zal het resultaat er ongeveer zo uitzien:

kralen inbreien

Succes ermee! En laat me vooral de resultaten zien.

Saskia
Door

Saskia

op 19 Jul 2016

Bedankt voor de uitleg! Ik wil een shawl breien met kralen als garnering maar waar kan ik deze kralen kopen?

Hennie
Door

Hennie

op 28 Jan 2017

De tweede manier ga ik proberen.

Sandrina Wolswinkel
Door

Sandrina Wolswinkel

op 10 Feb 2017

Goedemiddag, ik ben voor het eerst begonnen met een kralenbeugeltasje te breien nu zoek ik eigenlijk nog wat patroontjes voor andere beugels vanaf 5 cm doorsnee. Wie heeft er misschien wat voor mij zodat ik ze kan uitprinten.

Reactie plaatsen