Al eerder schreef ik een blog over een gehaakt konijntje. Omdat ik wel wat kan breien, maar niet zo erg goed, ging ik op zoek naar een makkelijk patroon wat ik kon breien. Ik kwam uit bij dit konijntje, eigenlijk wel leuk om nu ook weer een konijn te maken, maar dan gebreid.
Dit konijn wordt gebreid in de tricotsteek, hieronder lees je alles over hoe je dat doet. Een makkelijk patroon voor een beginnende brei(st)er.
Het begon allemaal met…
Lang voordat ik kon haken kon ik eigenlijk al breien. Maar verder dan een rechte brei steek kwam ik nooit. Ik leerde dit ergens rond de basisschoolleeftijd, van mijn oma. Vaak werd een werkje ook nog eens schots en scheef, maar trots was ik altijd wel. Toen ik begon met haken kwam ik ook vaak leuke breipatronen tegen, maar het kwam er nooit van om weer eens iets te breien.
Stockinette stich ofwel tricotsteek
Nu ik blogs schrijf leek het me extra leuk om dit toch weer eens te proberen. Maar wat ga je dan breien. Ik stuitte op een erg leuk, op het oog simpel breiwerkje. Het patroon is in het Engels en vond ik op de site van Gina-Michele . Na wat Google werk wist ik te vinden dat de stockinette stich in het Nederlands de tricotsteek is.
Voor de tricotsteek hoef je eigenlijk alleen maar recht en averecht te kunnen breien. Averecht, dat had ik ooit ook eens geleerd. Op de site van wolplein vond ik duidelijke uitleg filmpjes om mijn geheugen weer eens op te frissen.
Hierna ging ik aan de slag. De breinaalden die ik nog had liggen waren nr. 7 en ik had ook nog een bolletje Julia garen en Royal garen van de Zeeman liggen. Prima voor dit patroon van een konijntje.
Het patroon: konijntje
Wat heb je nodig?
- Breinaalden in de maat die bij je wol passen. Voor het witte konijn gebruikte ik naalden nr. 7 en Julia wol van de Zeeman. Voor het groene konijn gebruikte ik naalden nr. 4 en Royal wol van de Zeeman.
- Een stompe naald
- Een pompom voor het staartje
- Vulling
Ik zette 30 steken op (ook dit wordt duidelijk uitgelegd in de filmpjes van wolplein) en zoals je dus doet bij de tricot steek breide ik om en om recht en averecht en geloof het of niet maar het lukte!! Ik voelde me zo enorm trots!
Voor het eerst echt de tricot steek gebreid. Ik vind dit persoonlijk een erg mooie steek en dromen van hele truien en babypakjes kwamen bovendrijven.
Misschien dat ik daarom hierna ook de mist in ging en opnieuw moest beginnen, oeps. Maar gelukkig was ik nog niet zo lang op weg.
In tellen ben ik niet zo goed maar toen het werkje zo ongeveer vierkant was, heb ik het afgewerkt (ook dit zat nog ergens opgeslagen in m’n geheugen en lukte ook met wat opfrissen).
Wanneer je klaar bent met dit vierkantje haal je zoals aangegeven op de foto’s van Gina-Michele je draad door het breiwerkje. Dit doe je met dezelfde kleur draad als waar je mee gebreid hebt. Op deze manier zie je dit straks niet.
Je trekt deze draad dan aan, waardoor er een soort van hoofdje en oortjes ontstaan. Op de originele site kun je zien hoe dit eruit ziet.
Je vult dan het hoofdje op en naait het naar beneden toe dicht. Hierna vul je ook het buikje op. Onderaan werk je het konijn af, door de draad door je steken te halen en aan te trekken.
Als laatste maak je dan een klein pompommetje erop (ik deed dit in de kleur van het andere konijntje) en je naait twee oogjes op het konijn.
Het resultaat
Ik vond dit een leuk, simpel, patroontje. Misschien niet perfect gelukt, maar de kinderen vinden het vast leuk met Pasen (of daarna) en ik ben vooral blij en trots dat ik de tricotsteek kan breien en dat ik ook daadwerkelijk er iets van gemaakt heb.
Dit opent weer een hele nieuwe wereld.
Wat hebben jullie altijd al willen breien?
Groetjes Nicole
Geke
op 18 Apr 2017Betsie
op 05 May 2021