Bernadette breien
Bernadette breien

We hebben het allemaal gemerkt; het is bijzonder koud buiten. Ik vind niks lekkerder dan met een kleedje op de bank en een lekker dik vest een kopje thee drinken en naar muziek luisteren, maar dat vest moet ik dan wel eerst even breien. Vandaag ga ik jullie meer vertellen over het populairste vest van het moment dat je bij bijna iedere kledingwinkel tegenkomt: het Bernadette vest.


Wat is een Bernadette vest? 

Een Bernadette vest is een comfortabel oversized vest zonder knopen dat op dikke breinaalden wordt gebreid. Zoals gezegd is het vest oversized en dit is voornamelijk te zien aan de afhangende schouders en de brede opzet van de mouwen. Het Bernadette vest vindt zijn oorsprong bij onze zuiderburen. Tien jaar geleden begon Bernadette de Geyter met het ontwerpen van grove breisels in verschillende kleurtjes. Het Bernadette vest was geboren vernoemd naar de ontwerpster van dit populaire vest.

Wat maakt het Bernadette vest zo populair?

Het Bernadette vest is zo populair, omdat het bij iedere outfit past, heerlijk zacht aanvoelt en, niet onbelangrijk, redelijk eenvoudig te breien is. Het Bernadette vest kent een eenvoudige steek en is een leuk vest om te breien voor de beginner. Aangezien het zo eenvoudig is om dit vest te maken én omdat de originele vesten een behoorlijk prijskaartje hebben, begonnen steeds meer mensen het Bernadette vest zelf te breien. Het Bernadette vest kent twee steken: rechts en averechts.


Bernadette vest breien | tips & adviezen

Het Bernadette vest is eenvoudig te breien voor beginners, want het vest kent twee steken: rechts en averechts. De mouwen kunnen wellicht een beetje lastig zijn, maar ook dat moet goedkomen als je het patroon blijft volgen. Om jullie te helpen heb ik een aantal tips en adviezen voor jullie op een rij gezet. Onder deze blog vind je ook gratis breipatronen voor jouw eigen Bernadette.

Hoeveel steken opzetten voor Bernadette?

Het is niet lastig te bepalen hoeveel steken je moet opzetten voor een Bernadette vest, maar dit hangt wel van een x-aantal factoren af. Er is geen eenduidig antwoord op deze vraag, want er zijn verschillende patronen en ook verschillende gewenste maten. Mijn tip is om een breipatroon voor een Bernadette vest uit te kiezen dat voldoet aan jouw smaak en het aantal op te zetten steken van dat breipatroon aan te houden.

Hoeveel bollen voor Bernadette?

Hoeveel bollen je nodig hebt om een Bernadette vest te breien hangt natuurlijk ook af van de maat van het vest. Ook in dit geval is het verstandig om het breipatroon te volgen. In algemene termen kun je ervan uitgaan dat je voor een maat S ongeveer zes bollen wol nodig hebt en voor een maat XL ongeveer twaalf bollen.

Welk soort wol Bernadette vest?

Een Bernadette vest kenmerkt zich door het grofgebreide uiterlijk en de fluffy look and feel. Het is daarom aan te raden om te kiezen voor een relatief duurdere wolsoort, zoals mohair of alpacawol. Het is natuurlijk goed mogelijk dat je niet zo goed tegen het gevoel van wol kunt, dus je kunt ook kiezen voor wol dat op mohair lijkt voor een fluffy uiterlijk.


Waar kan ik gratis breipatronen vinden?

Het internet staat vol gratis breipatronen om het Bernadette vest te breien. Om het je makkelijk te maken, heb ik drie gratis breipatronen voor het Bernadette vest voor je verzameld.

Dol op wol - Bernadette vest

Met dit gratis breipatroon van Dol op wol kan ook jij eenvoudig een eigen Bernadette vest breien. Om dit vest te breien heb je 300 gram wol naar keuze nodig. In het voorbeeld wordt Lana Grossa Nuvoletta gebruikt, maar je kunt er uiteraard voor kiezen om andere wol te gebruiken. Verder heb je een rondbreinaald nodig van 100 centimeter en breinaalden van 9 mm en 12 mm.

Filomena - Bernadette vest

Ook dit gratis breipatroon van Filomena geeft jouw de kans om een mooi Bernadette vest te breien. Je hebt negen à tien bollen wol nodig, afhankelijk van de wol die en het aantal draden dat je gaat gebruiken. Dit Bernadette vest wordt gebreid met breinaalden van 10 mm en 15 mm.

Koekjes en Boekjes - Bernadette vest

Het gratis breipatroon van Koekjes en Boekjes maakt het ontzettend eenvoudig om een eigen Bernadette te maken. Dit Bernadette vest is heerlijk, want het vest is grofgebreid en oogt bijzonder zacht en warm. Dit gratis breipatroon is niet alleen op een zeer uitgebreide manier voor je uitgelegd, maar biedt je ook de mogelijkheid om andere breigaren te gebruiken, omdat er wordt uitgelegd hoe je het patroon kunt herberekenen.


Annie
Door

Annie

op 11 Feb 2023

kan ik dat patroon van het bernadette vest van boekjes en koekjes ergens printen of kopen?

Marleen
Door

Marleen

op 08 Aug 2023

Hebben jullie een patroon van een bernadette vest?

annie
Door

annie

op 16 Aug 2023

Het patroon van een bernadette vest is eenvoudig te zoeken op pinterest

Reactie plaatsen