Garen aanhechten met de Russische methode. Of je nou breit of haakt, wij hebben er allemaal mee te maken: Het aanhechten van nieuw garen, als je het einde hebt bereikt van een bol wol. Je kan natuurlijk natuurlijk al wisselen als je aan het einde van een toer bent, maar wat dan als je in het rond werkt? Of als je maar een beperkte hoeveelheid garen hebt en je echt alles wilt gebruiken?
Gewoon wisselen en het maken van een knoopje is iets wat ik zelf nooit doe. Ik vind het risico gewoon te groot, dat het knoopje losgaat en er vervolgens een gat zit in mijn met zorg gemaakte werkstuk.
Nee, dan gebruik ik veel liever de Russische aanhechtingsmethode.
Russisch aanhechten maakt namelijk een hele stevige verbinding, die ook goed blijft zitten met gladde garens zoals glanskatoen.
Ook zorgt deze methode ervoor, dat je na afronding van je project verder geen eindjes meer in te weven hebt. Deze zijn immers al helemaal ingeweven. Het enige nadeel is dat deze verbinding plaatselijk een wat dikkere draad oplevert. Dit hoeft echter geen probleem te zijn, want het is vaak niet heel erg zichtbaar.
Aanhechten met de Russische methode, stap voor stap:
In dit voorbeeld heb ik twee verschillende kleuren garen gebruikt, om extra goed te laten zien hoe deze aanhechtingsmethode in zijn werk gaat.
1. Haal de draad door het oog van de naald.
2. Zigzag met de naald terug door de draad voor ongeveer 5 tot 6 centimeter, zodat je garen een lus vormt. Door deze lus zal straks het garen van de nieuwe bol bevestigd worden. Het helpt om een vinger door de lus te steken, als je naald doortrekt.
3. Haal de tweede draad door het oog van de naald.
4. Steek de naald door de lus die je in stap 2 in het andere eindje garen gemaakt hebt.
5. Zigzag nu met de naald terug door de tweede draad voor ongeveer 5 tot 6 centimeter. Ook hier kan helpen om bij het door de draad trekken van de naald, een vinger door de lus te steken.
6. Trek nu voorzichtig aan de beide uiteinden om de lussen te verkleinen en het garen glad te trekken.
En nu kan je gewoon weer verder gaan met breien! Zoals je in onderstaande foto ziet, is de verbinding in het breiwerk (afgezien natuurlijk van het verschil in kleur) nauwelijks te zien.
De achterkant van het werk ziet er uit zoals in onderstaande foto. De losse eindjes laat ik meestal zitten tot na het wassen en eventueel opspannen van het werkstuk. Daarna is het slechts een kwestie van (voorzichtig!) afknippen.
Nog een laatste tip:
Zoals al opgemerkt, levert Russisch aanhechten een plekje in je werk op waar het garen plaatselijk dikker is. Dit kan je voorkomen als je garen bestaat uit meerdere samengetwijnde draden. Knip een klein deel van deze draadjes weg, zodat je de aanhechting maakt met een plaatselijk dunnere draad. In de foto hieronder heb ik 1 van de in totaal 3 draadjes weggehaald.
Heb jij de Russische aanhechtingsmethode wel eens gebruikt?
thea
op 16 Sep 2015Jeannette
op 16 Sep 2015Margreet
op 16 Sep 2015Lydy
op 22 Sep 2015Lies
op 11 Aug 2019