Zowel ik als dochter 1 zijn fanatieke afstand wandelaars. Voor een wandeling van 20 km of meer trekken we graag onze wandelschoenen aan. Maar soms gaat het mis en dan zitten we met de gebakken peren. Of eigenlijk blaren die ontstaan. Vaak omdat de schoenen aan reparatie toe zijn. Soms moeten de schoenen vervangen worden. Zo ook waren de schoenen van dochter 1 niet meer zo lief voor haar voeten. Ze liep de NoorderRondtochten in Het hoge noorden van Groningen. Een wandeling van 4 dagen met een totaal van 136 km. Op dag 2 ging het goed mis. Ik zal de foto’s van de blaren niet laten zien. Die zijn gewoon te erg. Toch heeft ze de tocht wel uitgelopen. De bikkel.
Op maandag moest ze weer aan het werk. En schoenen dragen was een regelrechte marteling. Dus werden het slippers. Je weet wel die dingen die in de zomer zo lekker lopen maar in de winter niet. Je krijgt echt heel koude voeten. Gelukkig werkt ze niet buiten maar binnen werden de voetjes ook heel koud. Dus vroeg ze aan mij of ik sokken kon breien die ze kon dragen als het nog eens mis zou gaan. Ik ken haar dus dat gaat echt nog weleens gebeuren. En dan bedoel ik de blaren.
Nadat ik op internet had gezocht kwam ik erachter dat slippersokken in het engels flip-flop socks worden genoemd. Nu is mijn lees engels toch niet goed genoeg om de technische breitermen goed te begrijpen. Maar brei-ervaring heb ik genoeg. Dus ben ik zelf aan de gang gegaan. Ik heb 64 steken opgezet voor een sok maat 39 en de sok gebreid met Hollandse hiel en tot aan de teenmindering. Voor de rechtersok heb ik voor de teen 25 steken op een hulpdraad gezet. Met de rest van de steken ben ik meteen begonnen met minderen. Ook heb ik 5 extra steken opgezet om een bruggetje te maken tussen de voor en achterkant. Anders krijg je te weinig ruimte voor de tenen. Voor de brede tenenkant, hier moeten 4 tenen ruimte hebben, heb ik aan elk begin en eind een mindering gebreid. Als er 16 steken over zijn kan dit stuk gesloten worden. Bijvoorbeeld met de kitchener steek. De linkersok heb ik gespiegeld gebreid. Dat loopt gewoon makkelijker.
Toen was de teen aan de beurt. Ik heb de steken van de hulpnaald weer opgepakt en ook hier heb ik een brug opgezet van 5 steken. In totaal 30 steken en heb ik nog 15 rondjes gebreid. Toen was de teen lang genoeg en kon ik minderen. De mindering heb ik als volgt gedaan. Elke 5/6 steek samen gebreid. Volgende naald elke 4/5 geminderd. Doorgaan totdat er 5 steken over zijn. Je hebt nu een mooie ronde teen.
En mocht iemand denken 64 steken is best veel is voor schoenmaat 39. Dat klopt. Hier is over nagedacht. De sok moet over de voet aangetrokken maar als de blaren behandeld zijn zit er van verbandmateriaal op. En daarom heeft de sok iets meer ruimte nodig. En dochter 1, die is reuze blij met haar slippersokken
Marichal Annie
op 14 Jun 2021Nel Olieman
op 15 Jun 2021Ingrid
op 16 Jun 2021