Een col breien - Breiclub.nl
Een col breien

Col breien: Een paar weken terug kwam ik een patroon voor het breien van een col tegen op Freubelweb. Het oorspronkelijke idee komt hier vandaan. 

Je raadt het al….het begon te kriebelen. Deze móést ik gaan maken, want ik had er in mijn (te grote) voorraad nog een mooie bol voor. Zo gezegd, zo gedaan…..

Col-breien-2Het is een vrij simpel patroon, maar door het kleurverloop van het garen ziet het er gelijk leuk uit. Daarnaast kun je eigenlijk elke dikte garen gebruiken, afhankelijk van hoe dik en grof je de col wil hebben.

Ik heb zelf Papatya Batik gebruikt. Deze had ik nog liggen en had ik in de eerste instantie gekocht omdat ik de kleuren zo leuk vond. Een echte bestemming had ik er nog niet voor en daarom kwam het nu mooi van pas.

Ik heb gebruik gemaakt van een rondbreinaald, omdat ik dit fijn en ergonomisch vind werken. Ben je geen fan van rondbreien dan kun je ook op rechte naalden breien en uiteindelijk de col dichtnaaien.

Je zet het aantal steken op dat je de gewenste omvang geeft. In mijn  geval zijn dat er 108 op rondbreinaald 5. Dit aantal geeft uiteindelijk een redelijk nauwsluitende col. Wil je hem breder hebben, dan kun je natuurlijk meer steken opzetten.

Col-breien-3Vervolgens brei je steeds vier naalden averecht en vier naalden recht. Om het jezelf makkelijk te maken kun je een stekenmarkeerder gebruiken om het begin c.q. eind van een naald aan te geven. Zo weet je waar je averecht en recht afwisselt.

Col-breien-4Natuurlijk kun je ook meer dan vier naalden per keer breien, dat is aan je zelf. Minder zou ik echter niet doen.

Ik maak mijn col niet zo lang als op de eerste foto, omdat hij van mij niet over mijn hoofd hoeft te kunnen. Ook dit is een eigen keus.

Col-breien-5Mijn col is nog niet af, maar het is een heerlijk “tussendoor werkje” om even op te pakken met een kopje koffie erbij. Zelf neem ik hem wekelijks mee naar het zwembad wanneer dochterlief les heeft.

Heb jij een fijn patroon voor een andere col?

Reactie plaatsen