8 super tips voor het breien van patroon sokken
8 super tips voor het breien van patroon sokken

Print je patroon

Meestal print ik geen digitale patronen uit. Helemaal bij sokken, die kan ik vaak gewoon na een paar keer op het patroon kijken wel uit mijn hoofd. Maar bij sokken met kleurwerk is het noodzaak om je patroon uit te printen. Ik lamineer ze altijd, dan kan ik ze netjes houden en tegelijkertijd elke regel met een whitebord marker afstrepen. En voor de tweede sok wis je het gewoon uit met een tissue, en je kan weer aan de slag!Indien nodig: patroon opnieuw indelen

Leer van mijn fouten: kijk of je voor je de pagina’s lamineert de grafieken op dezelfde pagina kan krijgen. Als dit niet lukt, zorg dan in ieder geval dat de patronen die je tegelijkertijd nodig hebt naast elkaar zitten. Het is echt ontzettend vervelend om halverwege een toer telkens van bladzijde te wisselen!

Gebruik twee maten naalden

Het ligt er een beetje aan wat voor patroon je breit, maar in het geval van sokken brei ik altijd met twee maten naalden. Dit staat over het algemeen netjes in het patroon vermeld, maar ik leg je graag uit waarom dit zo belangrijk is. Bij veel patronen zijn er toeren die je met meerdere kleuren tegelijk breit, maar er zitten ook weleens toeren tussen die maar in een kleur gebreid worden. Als je deze toeren in een enkele kleur met dezelfde naald als de rest breit dan kan je sok enorm gaan bobbelen. De toeren waarbij je de draad niet mee hoeft te nemen worden veel losser, waardoor het niet netjes wordt. Ga dus een maatje omlaag bij deze rijen, en het probleem is opgelost.


Werk binnenstebuiten

Ik brei mijn sokken graag met rondbreinaalden, met de magic loop methode. Om zoveel mogelijk te zorgen dat de steken gelijkmatig worden, en de draden aan de achterkant/binnenkant van het werk niet te strak en niet te los worden kan je je sok het beste binnenstebuiten breien. Als je dit doet dan worden de meegenomen draden vanzelf minder strak meegenomen. Als het goed is krijg je de sok dan netjes over je hiel… (En ja, het is weleens voorgekomen dat ik opnieuw moest beginnen omdat dit niet lukte!)


Maak je niet teveel zorgen om flinke gaten

Zeker als je voor het eerst sokken met meerdere kleuren breit zal het voorkomen dat sommige steken veel groter uitvallen dan de rest, en dat andere weer een beetje weg lijken te vallen. Vooral bij de wisseling van de naalden krijg je dit snel. Maak je hier niet teveel zorgen om, en probeer rustig zo gelijkmatig mogelijk te blijven breien. Meestal trekt dit vanzelf weg als je verder komt, en zeker als je ze later draagt. Dit is een deel ervaring, want de steken kunnen natuurlijk ook wel echt te groot worden, en dat kan moeilijk weg te werken zijn.

Adem in, adem uit

Soms kan een lastig patroon zoals die van ingebreide sokken even teveel worden. Als je dezelfde fouten weer eens gemaakt hebt, als je een telfout gemaakt hebt waardoor je weer een heel stuk moet uithalen, of als de sok niet past. Leg hem dan gewoon even neer, adem in, adem uit, neem even bewust pauze, en ga dan weer door.

Ze hoeven niet meteen af

Rustig aan! Het is een hobby, het moet leuk blijven, zeg ik altijd! Als je het even niet meer leuk vindt, als het te moeilijk wordt of als je het niet meer ziet zitten, leg dan je project opzij. Ga wat anders leuks maken, en kom er een andere keer op terug. Ik ben nu zelfs bezig met een tweede sok van een paar waarbij de eerste al ruim een jaar af is! (Zie mijn vorige blog) Het komt echt wel een keer af. En zo niet, ach, dan haal je het uit en maak je wat anders, toch? Dubbel plezier van je wol!

Geniet boven alles

Kijk, er zijn talloze tutorials, tips en technieken te vinden op het internet, over hoe je het beste het ene doet, of het andere. Zoek deze dingen op als het nodig is, maar probeer het niet perfect te willen. Geniet van je lekkere breiwerk, geniet van de mooie kleuren en laat het los. Dat is het allerbelangrijkste!

Ik zou nog veel meer technische en niet-technische tips kunnen geven, maar naar mijn mening zijn dit de belangrijkste. Welke onmisbare tips voor het inbreien van sokken heb jij? En als je het nog nooit gedurfd hebt, welk patroon ga jij als eerste proberen te breien?

Hettie
Door

Hettie

op 18 May 2020

Dank voor de inbreitips. Had ik nodig.

Gre wiertz uit Edam
Door

Gre wiertz uit Edam

op 18 May 2020

Dank je wel voor de breitips

Reactie plaatsen