Breien zonder te kijken - 5 tips - Breiclub.nl
Breien zonder te kijken - 5 tips

Breien zonder te kijken: Tijdens het breien tv kijken, praten met vrienden of lezen, het kan allemaal tegelijk met breien! In dit blog worden 5 tips beschreven om te breien zonder te kijken en hoe dit mij is bevallen.

De tips zijn geïnspireerd op tips van Craftsy.com.

De reden dat ik deze tips heb geprobeerd is omdat ik graag mijn twee liefdes combineer: breien en tv series kijken.

breien zonder te kijkenDe series die ik kijk verschillen van Grey’s Anatomy tot Doctor Who tot Say yes to the dress. Het liefste mis ik zo min mogelijk van de tv series en brei ik zo perfect mogelijk. Er worden nog steeds foutjes gemaakt en gesprekken van de tv series gemist maar met de volgende 5 tips gaat het wel beter. Begin met een simpel project voor jouw niveau.

Tip 1: gebruik linkerhand of markeerders 

Wanneer er van recht breien naar averecht breien wordt gewisseld op een naald is dit aan te voelen met de linkerhand. Voel van te voren goed de structuur verschillen. Op deze manier voel je wanneer er van recht naar averecht gewisseld moet worden.

Niet bij alles is er een structuur verschil, wanneer er bijvoorbeeld verschillende kleuren worden gebruikt. Wanneer er geen structuur verschil is kan er een markeerder worden geplaatst. Met de linkerhand voel je de markeerder en dan weet je dat het tijd is om iets te veranderen.

Het structuur verschil voelen kost tijd en oefening. Maar de techniek van markeerder kan altijd gebruikt worden en vind ik zeer goed werken.

Tip 2: Weet hoe fouten hersteld kunnen worden bij breien

Vooral in het begin maar ook na meer ervaring wordt er wel eens een foutje gemaakt als je niet kijkt. Het is daardoor van belang dat je weet hoe terug breien werkt of andere fouten kan “repareren”.

Vergeet nooit: fouten maken mag! Daar leer je alleen maar meer van. In een volgend blog zal ik een aantal fouten beschrijven en hoe ze het beste hersteld kunnen worden

Tip 3: warm up

Net zoals bij een goed sportoefening gaat het uiteindelijk werk beter als er eerst wordt opgewarmd. Bij sporten wordt het gedaan om de spieren op te warmen. Bij breien wordt het gedaan om het gevoel en ritme van het breiwerk te begrijpen. Kijk een tijdje goed naar je handen en het gevoel van de bewegingen.

De eerste keer was ik deze tip een beetje vergeten en het breien liep ook heel stroef. Toen ik er eindelijk weer aan dacht en eerst goed heb gekeken tijdens het breien liep het al een stuk vlotter. Vooral het ritme goed voelen hielp bij mij.

Tip 4: Brei met tussenpozen

Onthoud dat er geen regels zijn. Kijken mag altijd wanneer er even onzekerheid is. Het is zelfs van belang om even te kijken. Dit spreekt elkaar op het eerste gezicht tegen: leren breien zonder te kijken en dan staat er tussen dat er gekeken moet worden.

Bij deze tip wordt er bedoelt dat het handig is als er een soort planning wordt gemaakt wanneer het breiwerk wordt nagekeken en gecontroleerd op foutjes.

Denk hierbij aan kijken na zoveel minuten of na zoveel rijen. Als er teveel tijd tussen zit duurt het langer voordat er een foutje hersteld kan worden.

Tip 5: Zoek een passend breipatroon

Breien zonder te kijken kan niet bij elk patroon. Hoe ingewikkelder het patroon hoe meer er gekeken moet worden. Probeer een herhaling te vinden in het breipatroon. Op deze manier kan er meegeteld worden als dit bij jou gaat in combinatie met bijvoorbeeld tv kijken.

Bijvoorbeeld: 5 steken grijs, 1 steek wit, 1 steek grijs, 1 steek wit en weer opnieuw: 5 steken grijs.

Het mee tellen werkt bij mij heel goed. Wanneer ik moet kijken of ik nog het goede patroon volg kijk ik naar de vorige rij en of de kleuren van de steken aansluiten op de vorige rij.

Wat doe jij het liefste in combinatie het breien?

Josée Stienen
Door

Josée Stienen

op 04 Feb 2016

Ik combineer breien ook graag met tv-kijken. Dan heb ik het gevoel toch nog iets 'nuttigs' te doen. Vaak doe ik beiden met een half oog. Het mag ook niet tè moeilijk zijn: noch het patroon, noch het programma. Verder gebruik ik jouw tips ook, vooral tellen/ herhaling. Als ik aan iets nieuws begin, probeer ik smiddags te beginnen en het goed in mijn gevoel, gedachten te krijgen. Ik kijk graag naar documentaires, actualiteiten e.d. en dat kan vaak meer met de oren, dan de ogen.

Reactie plaatsen