Breien voor kinderen. Komende week ga ik weer een cursus opnemen. Deze keer is het leren breien voor kinderen. Want er zijn heel veel kinderen die het leuk lijkt om te breien.
Maar niet alle kinderen hebben een moeder of oma die kan breien. En heel veel kinderen leren tegenwoordig liever van een filmpje dan van een volwassene. Maar als je nu toch een kind wilt leren breien, hoe kan je dat dan het beste doen?
Hier vijf tips om het leren breien nog leuker te maken!
Tip 1 niet te dun en niet te dik
Het lijkt aantrekkelijk om een beginner met lekkere dikke pennen te laten beginnen. Toch is dit niet zo’n goed idee. Want eigenlijk breit het helemaal niet zo lekker, van die dikke pennen. Zeker als je het nog niet zo goed kunt, schieten die dikke naalden alle kanten op. Dus geef een beginner niet van die dikke naalden maar bijvoorbeeld naalden 4mm. Dat breit een stuk lekkerder!
Tip 2 garen
Met aantrekkelijk garen kun je het de beginnende breier ook naar de zin maken. Neem bijvoorbeeld eens zelfstrepend garen. Hierdoor wordt breien leuker: je wilt elke keer naar de volgende kleur doorbreien. Zonder dat je het doorhebt, maak je dan snel meters. Dat is natuurlijk prettig voor de beginnende breier.
Tip 3 kleine projecten
Ik weet nog dat ik als eerste een sjaal ging breien. Er leek geen eind aan te komen. Nee, ik was nog niet ver genoeg. Dat moedigt natuurlijk niet echt aan. Een project waar geen eind aan lijkt te komen. Het is fijn als je begint, dat je meteen succes hebt. Dus een klein project zoals een klein tasje, een knuffelbeest of een armband is natuurlijk geschikter. Voor kinderen is het ook leuk om iets praktisch te maken. Een proeflapje is niet zo inspirerend. Maar als je een zelfgebreide knuffel op school kunt laten zien, is dat natuurlijk veel leuker.
Tip 4 niet te moeilijk, niet te makkelijk
De projecten voor een beginner moeten uitdagend zijn. Maar niet zo uitdagend dat ze vastlopen. Dus begin met een echte beginner met een project in ribbels. De één heeft het snel onder de knie en kan er al snel averecht bij hebben. Anderen hebben er meer moeite mee. Pas het project aan bij degene aan wie je het leert. Het is leuker om een project af te maken dan vast te lopen met een te ingewikkeld project. Dat moedigt niet aan om echt te leren breien. En dat is natuurlijk wat we willen: iedereen aan het breien krijgen!
Tip 5 geduld
Het belangrijkste is natuurlijk: geduld. Zowel degene die gaat leren breien als de docent. We weten allemaal nog wel hoe moeilijk breien in het begin was. En dat het zwoegen is om de draad door te halen. Ik weet nog precies hoe de steken knarsten over de pen omdat ik de draad veel te strak aantrok. We hebben het allemaal moeten leren en dat vraagt simpelweg veel geduld. Dus als de steken van de pen glijden, er ineens 25 in plaats van 20 steken zijn, alles knarst en piept: moedig de beginner aan! Natuurlijk gaat het iedereen uiteindelijk lukken. En mochten jullie er toch niet uitkomen, dan kun je altijd nog de cursus breien voor kinderen bekijken op breiclub.nl.
jenneke Beer
op 26 Jan 2016Ilse West
op 22 Feb 2018Maaike
op 18 Jan 2020Saranda
op 02 Nov 2020