Kinderen leren haken - Breiclub.nl
Kinderen leren haken: jong geleerd is oud gedaan

Kinderen leren haken? Jong geleerd is oud gedaan! Vroeger op school kregen wij als meisje handwerkles. De jongens mochten handarbeid doen en wij gingen leren breien, haken en borduren.

Echt heel erg leuk vond ik het niet. Dat gedoe met die naalden, die steken die vielen, bolletjes wol die door de hele klas rolden. Ik was jaloers op de jongens want die hoefden dat truttige gedoe niet te leren.

Hoe kan je tegenwoordig kinderen leren haken?

Later is het helemaal goed gekomen toen ik van een jongensmeisje veranderde in een meisjesmeisje. Breien, haken en kleding maken, mijn grootste hobby.

Kinderen leren haken: Digitaal tijdperk

Momenteel, in wat we het digitale tijdperk noemen, wordt er op scholen geen handwerken meer gegeven. Een gemiste kans vind ik want wat is er nu leuker om iets te maken, te creëren, met een beetje wol, een paar naalden en je eigen handen?

Wat ik van mijn eigen dochter heb geleerd is dat het vooral snel af moet zijn. Ze vind breien en haken wel leuk maar het duurt allemaal zo lang. Beginnen met dikke naalden en kleine projectjes dus.

 

 haken voor kinderen

Kinderen leren haken: kleine projectjes

Om kinderen te leren haken en enthousiast te krijgen voor dit nobele handwerk moet je natuurlijk niet beginnen met een trui of vest.

Op het internet zijn veel leuke gratis haakpatroontjes te vinden zoals bijvoorbeeld een klein knuffeltje haken of een mobielhoesje haken, rechte lapjes die met een draadje en een knoopje leuke hebbedingetjes worden.

Grote steken, snel klaar!

Het patroontje van het poesje bestaat uit een rechte lap waarna je na het vullen er met een draad en naald de oortjes samentrekt, met een andere draad het hoofdje vormt en de onderkant dichtnaait, kant en klare oogjes erop, een paar snorharen en klaar is poes!

Gezellig samen op de bank, vrolijk garen, kopje thee erbij. Ik zie het helemaal voor me en krijg er gewoon zin in!

Kinderen leren haken: schoolbreien

Om het, nu weer hippe, breien en haken weer bij de kinderen te krijgen is Wolplein een initiatief gestart. Zij leveren voor deelnemende klassen gratis kant en klaar pakketjes aan.

De uitverkoren kinderen mogen kiezen uit een stuk of zes patroontjes en die worden als pakket aangeboden incl. garen, haak of breinaalden en het patroon. Het is aan de school en het onderwijzende personeel om ruimte en tijd vrij te maken om die leuke en hippe dingen met de kinderen te gaan maken.

Mijn zoon die leraar basisonderwijs is heb ik op de actie attent gemaakt en hij heeft zijn klas onlangs hier aangemeld voor dit geweldige initiatief.

Kinderen leren haken: Brei en haakjuf

Wat mij als moeder van vier kinderen niet is gelukt, namelijk mijn kinderen aan het handwerken te krijgen, daar hoop ik nu verandering in te gaan brengen want natuurlijk heb ik mezelf aangeboden als brei en haakjuf in de klas van mijn zoon.

Ik ga mijn duimen dol draaien, ik hoop zo dat de klas van mijn zoon uitgekozen wordt om aan dit prachtige project mee te doen niet in de laatste plaats voor mezelf zodat ik weer een geldige reden heb om de boel de boel te laten en lekker te gaan zitten handwerken! Duimen jullie met me mee?

 

Hoe hebben jullie je (klein)kinderen leren haken? Nog tips?

 

Joke
Door

Joke

op 23 Jul 2014

Goedemorgen , mijn kleindochter wilde ook leren breien. Ik heb korte naalden nr 4 en niet zulke dikke wol gepakt, ze zat op een kruk en ik ben achter haar gaan staan. Het versje: één recht en één averrecht en zo heeft ze een poppen sjaaltje gebreid. Ze heeft ook een breimaand met allerlei naai spullen...ik ben er wel trots op. Maaike is nu 10 jaar. Groet, Joke

Carmen
Door

Carmen

op 23 Jul 2014

Wat leuk zeg! Ik hoop dat de klas van je zoon wordt uitgekozen! En anders ben je altijd nog handwerkjuf op Breiclub ;)

Alexa Boonstra
Door

Alexa Boonstra

op 04 Aug 2014

Ik zou het aan mijn moeder vragen, haha. Mijn moeder leerde namelijk iemand breien en ik (toen vijf jaar) wilde ook zo graag leren breien. Om te leren breien, moest ik eerst leren haken van haar. Uiteindelijk heb ik voor mijn zesde verjaardag breinaalden gekregen en heb ik leren breien. Nu blijkt dat dat helemaal mijn ding niet is, maar dat ik haken veel leuker vind. Toch heb ik alles als bagage meegenomen en heb ik op de Pabo mijn klasgenoten leren breien voor het vak beeldend onderwijs. Ik denk dat op het moment dat een kind ziet dat iets leuk is, het vanzelf wordt opgepakt. Zeker als anderen het op het zelfde moment leren.

Elly
Door

Elly

op 02 Nov 2018

Ik heb een nichtje enthousiast gemaakt met een breiloom en Hooked mega haaknaalden en zpagghetti garen. Ook Tunisch haken vond ze leuk!

Reactie plaatsen