Ajour breien, het zogenaamde “gaatjes breien” - Breiclub.nl
Yeay! Ajour breien is een feestje!

Echt! Ik wilde zo graag leren hoe je moest ajour breien! En toen Diana een foto op Facebook plaatste van de sjaal waar ze mee bezig was, was ik verliefd. Dat wilde ik ook leren! 

Want wanneer ik iets niet kan, dan baal ik! In breien ben ik gewoon niet zo goed en dat heeft ook te maken met het geduld dat je ervoor moet hebben. Ik hou nu eenmaal van snel resultaat (vandaar ook dat ik zo dol ben op kleine (haak)projecten!)

Na een leuke, gezellige discussie op het Facebookbericht van Diana, bood ze aan om mij het ajour breien, met name dit specifieke patroon, te leren! Yeay!

Dus op een woensdagochtend stond de koffie klaar en lagen de breinaald en katoen te wachten op instructie!

Ajour breien

Ajour breien is het zogenaamde “gaatjes breien” met gaatjes op plekken waar je ze graag wilt, zonder dat je steken laat vallen! 

Het bleek een patroon uit de Simply Breien te zijn. Een vrij smalle sjaal en het begin was echt simpel. Dus 5 naaldjes recht breien, geen probleem!

ajour breien
En toen begon het:

  • Een omslag: je hoeft alleen de draad een keer om de rechter naald te slaan. (houd tegelijkertijd ook in dat er ergens een steek geminderd moet worden!)
  • een dubbele overhalen: een steek afhalen, (die zet je alvast op de andere naald!) dan twee steken samen breien en de steek die je op de andere naald had gezet die haal je over de gebreide steek heen

En dat was het eigenlijk…

ajour breien

Simpel? Dacht het niet, Diana was nog niet thuis en ik had al een fout gemaakt, ineens had ik 45 in plaats van 44 steken en een extra gat op een plek waar die niet hoorde…
Dus wachten op hulp, en sinds het hersteld is ben ik nog niet heel veel opgeschoten. Want hoewel het erg leuk is om te doen heb ik er wel een bepaalde rust en een dosis geduld voor nodig.

Nu moet ik nog leren hoe ik mijn fouten zelf kan herstellen. Misschien toch eens een breicursus gaan doen?!

Hier nog een artikel met tips voor het ajour breien.

ajour breien

Heb jij tips, om te leren ajour breien of hoe je zelf fouten kan herstellen?
Ik hoor ze graag!

esther
Door

esther

op 06 May 2016

Hoi Mariella. Ik kan ook breien maar door een foutje in mijn leerproces sla ik de draad verkeerd om de naald, dat is heel rot, aan de ene kant krijg je echt een hele mooie steek, maar omdat die steek draait word je stuk smaller en moet je alles wat groter breien en iedere keer probeer ik dat af te leren maar dat valt niet mee hoor, nou ajour is echt heel leuk maar ik kan het niet, groetjes en veel brei plezier esther, ps je kent mij van de site denk ik.

Rianne
Door

Rianne

op 08 May 2016

Hoi Esther, Als je de draad verkeerd omslaat, kan je hem dan niet gewoon 'verkeerd om' recht breien? Dan draait op die manier de steek en zou je het gewenste resultaat moeten krijgen, lijkt me. 'Verkeerd om' recht breien is eigenlijk hetzelfde als het normale recht breien, alleen steek je de naald dan in aan de achterkant van de lus. Er zijn heel veel filmpjes van te vinden. Wie weet dat het je helpt!

furelise
Door

furelise

op 08 May 2016

ik vind ajour breien ook mooi, maar lastig. Maar als ik het patroon lees, doe je 1 omslag, dus heb je 1 steek extra. Dan ga je die minderen door 2 steken samen te breien, dus daar minder je die extra steek. Maar door het van te voren 1 steek afhalen en die over de samengebreide steken heen te halen, minder je er toch nog een? Dus dat begrijp ik niet.

Mimi
Door

Mimi

op 09 May 2016

Schaf eerst twee plastic latjes aan, zonder opdruk. Boor aan ieder uiteinde een gat op dezelfde plaats. Steek daar een schroef zonder punt, maar met schroefdraad door. De moer er boven op om aangedraaid te worden. Nu heb je een eenvoudige toerenteller, want na elke twee naalden schuif je je patroon tussen de latjes ook op. Zo kun je je nooit vergissen. Ook al leg je het werk een jaar weg, je pakt je patroon tussen de klemlatjes en gaat verder. Heb je een fout gemaakt, gewoon terugsteken tot je aan de fout bent en weer goed tellen. Nooit uithalen, alleen terugsteken.

barbara
Door

barbara

op 17 May 2016

Terugsturen in ajourbreiwerk is niet zo simpel als gewoon doen.... je moet omslagen die je in een latere toer hebt laten vallen weer juist op je naald winden,overgehaald steken weer terug over gebreide steken zien te wurmen, etcetera. ..

Marielle
Door

Marielle

op 31 May 2016

Wat een goede tip! Dankjewel!

Gerda
Door

Gerda

op 27 Jul 2021

Ik snap het niet. Wat als er niets opstaat? Hoezo heb je dan een toerenteller?

Reactie plaatsen