Yarnbowl? Maar wat is het toch? - Beiclub.nl
Yarnbowl

Yarnbowl?
Op Pinterest of Instagram kom ik het wel eens tegen: foto’s van mooie bollen wol in een bakje waar een gaatje in zit. Door dit gaatje haal je dan het uiteinde van je bol wol waar je mee aan de slag gaat. Maar wat is het toch? Ik heb het in ieder geval nog nooit gezien in een wolwinkel.

En als ik er een beetje op let, kom ik overal op internet de zogenaamde ‘yarnbowl’ tegen. Hier een aantal afbeeldingen van exemplaren die ik tegen ben gekomen de laatste tijd. Daarna deel ik mijn eigen ontdekte versie graag.

Yarnbowl

Wanneer ik de term Yarnbowl google, kom ik al snel terecht bij verschillende Etsy winkeltjes waar allerlei leuke en mooie exemplaren verkocht worden. En voor heel verschillende prijzen!

Ik zie ze voor €20,- maar ook gewoon voor meer dan €200. Dat vind ik aardig aan de prijs voor iets waarvan ik nog niet overtuigd ben waar het voor is.

Nog een korte zoektocht op verschillende websites leert mij dat de Yarn Bowl is waarvoor ik al dacht dat het was.

En het is echt super simpel: het is een bakje waar je je wol in doet en het zorgt ervoor dat je bal niet de hele tijd weg rolt terwijl je aan het breien bent.

Blijkbaar is dit een probleem voor een aantal breisters maar ik ervaar het niet als vervelend. Wat mij wel overtuigde: door een Yarnbowl te gebruiken, blijft je wol mooi schoon tijdens het breien (niet dat mijn bank nu zo vies is maar je weet natuurlijk maar nooit).

En er is nog een voordeel: wanneer je een bol wol gebruikt waarbij de draad waarmee je breit vanuit het midden komt, kan het gebeuren dat je vaak aan de wol moet trekken tussendoor wat je wellicht wat vertraging oplevert en je niet soepel door kunt breien. Je kunt er voor kiezen om dan eerst een bolletje te draaien van binnenuit zodat de draad aan de buitenkant komt maar dat kost ook extra tijd (en moeite).

Maar om dan deze bedragen uit te geven aan een Yarnbowl…

Ik heb een eigen Yarnbowl bedacht voor slechts €2,49: een vergiet van Kruidvat! En dat ook nog in hip mint groen! Het vergiet is overigens ook in poeder roze te verkrijgen. En dat ziet er dan zo uit: 

Kende jij de Yarnbowls en waarom maak je er gebruik van?

Marjolein
Door

Marjolein

op 23 Jul 2016

Ja ik gebruik af en toe een yarnbowl. Deze is gemaakt door mensen met een beperking en ik ben er erg blij mee

Maike
Door

Maike

op 23 Jul 2016

Ik gebruik al vaak een grote plastic bak, waar mijn bol in ligt. Er zit geen gaatje in, maar het scheelt wel al dat de bol in een diepe schaal zit. Hij rolt niet meer weg en ik kan ook op het balkon gaan zitten, bol zit veilig in de schone bak.

Jeanne
Door

Jeanne

op 24 Jul 2016

Mijn moeder had er vroeger (al) eentje. Het was een vrij platte schaal, waarop een halve bol op vastgeklikt (of geschroefd) kon worden. Bovenin zat een gat voor de draad. Geen idee waar hij is gebleven. Jammer!

Patricia
Door

Patricia

op 24 Jul 2016

Ik gebruik een aardewerken bloempot. Makkelijk en handig, vooral als je buiten zit.

Danielle
Door

Danielle

op 24 Jul 2016

Ben ook op zoek geweest naar deze mooie poezen Yarnbowl en inderdaad niet mis van prijs :( Heb gevraagd of er pottenbaksters onder mijn FB-vrienden zitten maar tot nu toe nog geen reactie.

Agatha
Door

Agatha

op 26 Jul 2016

Hoi Wat ik bedenk ineensals je van een slabak een maakt of een anderhalf of 2 liter fles maakt. Bv bij de schaal met hete breipen kun je gat maken. En met watervaste stiften teken je ogen bek neus ect. En melkkan kun je zelf uittekenen met oren en staart. Beolakken kleuren ect

Liesbeth Boswinkel
Door

Liesbeth Boswinkel

op 24 Jul 2016

Grappig dit item, mijn moeder had vroeger (jaren 60, denk ik) een bal voor haar garen. Het was een rood plastic kommetje, waar een zelfde doorzichtig kommetje op gedraaid werd. In de doorzichtige kom zat een gat. Ze breide ook graag als ze in de tuin zat en zo bleef haar garen schoon. Haar garen lag ook binnen vaak op de grond, we hadden toen geen bank, wel 4 fauteuiltjes. Toevallig vroeg ik me van de week af waar het ding gebleven is, en nu lees ik dit item. Grappig.

Pieternel
Door

Pieternel

op 24 Jul 2016

Klopt had mijn moeder ook, zag m laatst weer in een wolwinkel in Rotterdam

Nelleke
Door

Nelleke

op 24 Jul 2016

Ik doe het met een plactic verpakking met deksel. Gaatje erin maar wel zorgen dat het goed glad is. Dus even met vijltje glad maken. Heb aan zijkant deksel iets ingesneden zodat ik daar draad als ik die niet gebruik, op vastzet. Werkt ideaal voor diverse kleuren katoen in de camper. Blijft katoen schoon,heb kleuren netjes en kan leuke kleine haakwerkjes doen.

Hanny Faber
Door

Hanny Faber

op 24 Jul 2016

Ik weet nog dat mijn moeder altijd een breitas bij zich had, en daar zit aan de zijkant een gaatje, volgens mij had ze de draad daar meestal doorheen, ik heb het zelf weleens buiten in een schone stenen bloempot op de kop met zo'n schotel er onder gedaan de bol wol er in schotel er onder en klaar

Pieternel
Door

Pieternel

op 24 Jul 2016

Ik doe m'n bol in een linnentasje, draad tussen de hengels door, kan ik m ook buiten in de tuin hangen zonder dat de bol vies wordt, soms gebruik ik er ook een emmer voor!

Monique
Door

Monique

op 24 Jul 2016

Ik begin altijd in het midden van de bol zo blij ft hij altijd liggen

Monique
Door

Monique

op 24 Jul 2016

Ik begin altijd in het midden van de bollen zo blijven ze altijd liggen

Martine Carsauw
Door

Martine Carsauw

op 24 Jul 2016

Dag allemaal, ik gebruik een hoge doorzichtige glazen vaas. De bol heeft plaats genoeg om zich af te rollen, ik zie gemakkelijk of mijn bolletje wol bijna op is en na het breien berg ik er mijn breiwerk in op. De vaas is hoger dan mijn naalden lang zijn, dus niemand kan er zich aan bezeren én onze poes kan er niet bij, dus ik hoef mijn bolletje wol niet meer onder de kast uit te halen!

Ria
Door

Ria

op 24 Jul 2016

Ja bij grote projecten maak ik gebruik van mijn eigen gemaakte yarnbowl. Bij de kringloop een ronde schaal gekocht en hier een klem opgezet met de clips omhoog, zo krijg je het oog waar je het garen door doet.

Kaat
Door

Kaat

op 24 Jul 2016

ik gebruik een theepot. De draad gaat door de tuit. Super handig.

Rita
Door

Rita

op 24 Jul 2016

Hallo, Ik heb me in de Ikea een houten bowl gekocht,6,79€. De echtgenoot heeft met een heel fijn zaagje me er de tekening uitgezaagd die nodig was om het garen te laten uitkomen. Een soort kronkel,daarna wat opgevijzeld en klaar was hij. Heel handig voor bolletjes wol die anders van de tafel rollen

Leni spijkman
Door

Leni spijkman

op 24 Jul 2016

Ik gebruik altijd een plastic bakje om mijn wol in te doen. Wij hebben een hond, een collie met lange haren en hoe vaak wij ook stofzuigen, die haren zijn er altijd. Als ik mijn wol niet in een kom doe verstevig ik mijn werk met hondenharen en dat is niet de bedoeling.

Lia
Door

Lia

op 25 Jul 2016

Leuk om te lezen,dat zoiets weer "in de mode "is! Had er vroeger een van paars doorzichtig plastic met een gedraaid koordje eraan,om aan je stoel te hangen.Zoiets als een toverei,maar dan in het groot en doorzichtig[+ gaatje bovenin! .De 2 helften schroefde je op elkaar.Na een verhuizing kwijt geraakt helaas.Leuke site van jullie,maar ben nu even aan het borduren!

Tineke Voetberg
Door

Tineke Voetberg

op 25 Jul 2016

de draad vanuit het midden van de bol halen, zo blijft je bol liggen waar ze ligt.

Josefien
Door

Josefien

op 25 Jul 2016

een öude" theepot?? ook handig. ...

Agnes
Door

Agnes

op 25 Jul 2016

Hoi ik heb een soort tol. een ronde platte schijf daarin zit een spijker daarop word een houten pin gezet met een gat in de binnenkant daar zet je ge bol wol op en kan dus mooi rond draaien.

Tina Rubingh
Door

Tina Rubingh

op 25 Jul 2016

Ik gebruik de plastic emmertjes die je koopt met kleine tomaatjes er in. Ze komen in 2 maten en vooral de kleine is handig, daar de deksel bol is en er al een gat in zit die glad af gewerkt is. Omdat ik veel met meerdere kleuren werk rollen de bollen dan niet door elkaar heen. Bovendien kosten ze niets en ben je meteen goed bezig met her gebruik van afval. Wat een leuke bijwerking is. Als je wilt kun je ze versieren en dan zijn ze ook nog eens leuk om te zien.

Ina Roos
Door

Ina Roos

op 25 Jul 2016

Ik gebruik een yoghurtemmertje, gat in het deksel gemaakt, ideaal!

Martine Vandewalle
Door

Martine Vandewalle

op 25 Jul 2016

Mijn man draait hout als hobby (elk zijn ding) en hij heeft mij één gedraaid met een spiraalopening voor de draad. Supercadeau en ik was superblij.

Erna
Door

Erna

op 17 Aug 2016

Ik heb een klein houten tonnetje gekocht waar koffie in verkocht werd bij een goedkope supermarkt. Gat in het deksel geboord en gaan! Er passen tot 100 grams bollen in.

Marion
Door

Marion

op 31 May 2019

Heb er net een bekocht bij fly and tygers voor 6.00

Reactie plaatsen