Een muts voor een muts - Breiclub.nl
Een muts voor een muts - de zin en zen van mutsen

8 oktober is een heel bijzonder boek uitgekomen: “Een muts voor een muts”. In dit boek met patronen voor mutsen, tassen, een mand voor je huisdier en nog veel meer, steken auteur Patty Harpenau en journaliste Marjolein Hurkmans vrouwen met (borst)kanker een hart onder de riem. Door vanuit een goed hart mooie mutsen voor hen te breien en te haken. 

In dit blog zal ik het boek met je bespreken!

De eerste muts

Het begon allemaal met ervaringen die Patty Harpenau in haar coach praktijk meemaakte: cliënten die door de behandeling bij kanker even geen haar meer hebben.

“Een pruik is duur, mutsen vaak net te kort in de nek of gemaakt van wol die kriebelt.”

Patty besloot aan de slag te gaan, haakte haar eerste muts voor een cliënt, deelde het op haar Facebookpagina en al snel stroomden de bestellingen binnen.

Het boek …….

Op de cover van het boekje staat dat het een doe-, leef- en leesboek is. En dat is het ook echt. Het is een patronenboek en daarmee een doeboek met een grote variatie aan mutsen. Daarnaast is het ook een leerboek: voor de beginnende breier en haker is een uitleg opgenomen.

Haken wordt uitgelegd door Patty, de beginselen van het breien worden door Marjolein uit de doeken gedaan.Een-muts-voor-een-muts-2

Daarnaast is het ook een leesboek. De verhalen over hoe Patty Harpenau op het idee is gekomen om een eerste muts te haken. En hoe 1 muts 78 mutsen werden en hoe er daarna nog heel veel meer mutsen kwamen. Hoe Patty en Marjolein Hurkmans tot hun samenwerking zijn gekomen.

“Komische verhalen, want de schrijfsters beschikken over een goed gevoel voor humor. Indringende verhalen, over hoe het is om te leven met een ziekte.”

“Kanker kan verbinden maar ook verwijderen. Het is immers geen makkelijk onderwerp om over te praten, terwijl een goed gesprek of een teken van steun en verbinding juist wonderen kan doen.”

Het boek geeft je 22 patronen van mutsen die je kunt breien, haken of allebei. Allemaal met een eigen verhaal. Voor jezelf of voor iemand in je omgeving die je op een bijzondere manier wilt laten weten dat hij of zij er niet alleen voor staat. Of voor iemand die je niet kent, maar die heel blij zal zijn met jouw gebaar.

Waarom ‘Een muts voor een muts kopen’?

Patty Harpenau geeft in de proloog van het boek een prachtig antwoord op deze vraag: “Het gaat om het gebaar, het teken dat je  niet alleen bent, dat je bolletje onder een dakje van liefde woont omdat er iemand is die begrijpt dat het even harder regent dan je soms hebben kunt. Het gaat over compassie, medeleven en een teken van troost. Over verbinding en solidariteit, want als we dezelfde muts dragen, is niemand anders en wonen we allemaal weer in het zelfde land.”

En omdat je daar met je brei- en haakvaardigheden een bijdrage aan kunt leveren. Ook als je vaardigheden nog niet die van een gevorderde handwerker zijn.

Ik hoop dat Een muts voor een muts verkrijgbaar is bij de wolwinkel of de boekhandel bij jou in de buurt. Mocht dat niet het geval zijn, zoek dan even op google.

Een-muts-voor-een-muts-3

S.Stoker-Jonkmans
Door

S.Stoker-Jonkmans

op 11 Nov 2015

Ik wil graag mutsen breien, mvoor een ander, maar kan ik die dan ook ergens kwijt?

Reactie plaatsen