Mutsenweer - Breiclub.nl
Mutsenweer

Het wordt weer kouder en dus wordt het ook weer mutsenweer. Onlangs volgde ik met het werk een workshop mutsen haken. Ik heb zelf al vaker mutsen gehaakt, maar ik merkte dat mijn minder ervaren collega’s dit toch nog best lastig vonden.

Daarom geef ik je in dit blog een vrije simpele uitleg voor het haken van een lekkere, warme muts.

Ik geef een uitleg voor een kindermuts voor een kind van 5 a 6 jaar.

Kinderen zijn vaak dankbare afnemers van deze mutsen. Dochterlief koos voor fluoriserend geel en donkergroen. Voor zoonlief koos ik lichtblauw met appeltjesgroen. Ondanks het feit dat ik het patroon van de workshop al aanpaste naar een kindermaat, bleef de muts te groot voor de kleine koppies. Vandaar dat ik hier mijn eigen versie opschrijf.

Deze muts wordt gemaakt met 2 bollen (2 kleuren) MyBoshi no. 1.

MyBoshi wordt gemaakt van 70% polyacryl en 30% merinowol en is lekker warm; prima voor een muts dus. Ik vind het in de eerste instantie wat stug werken, maar wanneer je eenmaal bezig bent gaat het steeds soepeler.

Mutsenweer-3

Verder heb je ook nog een haaknaald 6 nodig en een naald voor het afwerken.

Je bepaalt zelf wanneer je eventueel van kleur wisselt.

Patroon:

Je begint met een magische ring met daarin 11 halve stokjes. Sluit met een halve vaste.

In toer 2 haak je 2 halve stokjes in iedere steek. Sluit met een halve vaste.

In toer 3 haak je *in de eerste twee steken een half stokje, in de derde steek haak je 2 halve stokjes*. Herhaal van * tot * tot het einde van de toer.

In toer 4 haak je *in de eerste 3 steken een half stokje, in de vierde steek haak je 2 halve stokjes*.  Herhaal van * tot * tot het einde van de toer.

In toer 5 t/m de laatste toer haak je in iedere steek een half stokje. Je maakt net zoveel toeren als de muts lang moet worden. Dit houdt in dat je moet blijven passen.

Wanneer de muts groot genoeg is, hecht je af en werk je de draadeindjes netjes weg.

Mutsenweer-2

Moet de muts smaller zijn, sla dan toer 4 over.

Moet de muts juist breder worden, haak dan tussen toer 4 en 5 een extra toer, waarin je in de eerste vier steken een half stokje maakt en in de vijfde steek twee halve stokjes.
Ik hoop dat je hier lekker mee aan de slag kunt!
Wat is jouw favoriete kleurencombinatie voor een muts?

Reactie plaatsen